ZonneHub Schuytgraaf

Zelf zonnestroom opwekken, op het dak van sportpark Schuytgraaf

Op het dak van sportpark Schuytgraaf in Arnhem is plek voor 295 zonnepanelen. Wil jij graag zonnepanelen maar is jouw dak niet geschikt? Of vind jij ze niet mooi en heb je geen zin in gedoe? Dan biedt Eneco ZonneHub™ voor jou de logische oplossing. En ben jij slim, voordelig én duurzaam bezig.

Reserveer nu

Zonnestroom uit jouw buurt

Woon je in de Arnhemse wijk Schuytgraaf of Klingelbeek? In Driel, Oosterbeek, Doorwerth of Heveadorp? Dan kun jij nu je eigen zonnestroom opwekken, via het dak van sportpark Schuytgraaf. Zo verlaag je niet alleen direct de kosten voor je energieverbruik maar draag je ook bij aan een beter milieu.

 • Jij verlaagt direct je energierekening met je eigen opgewekte zonnestroom
 • Eneco ZonneHub™ regelt installatie, onderhoud en verzekering
 • Samen zorgen we voor duurzaam opgewekte energie in jouw buurt

Verlaag direct je energierekening

Een groot deel van je stroomkosten bestaat uit energiebelasting. Door gezamenlijk zonne-energie op te wekken via ZonneHub, ontvang je naast de stroom die je zelf opwekt ook vrijstelling van energiebelasting. De overheid garandeert deze belastingkorting voor 15 jaar!

Zo profiteer je van de financiële voordelen van zonnepanelen en heb je geen gedoe met installatie en onderhoud. Eneco ZonneHub™ zorgt dat je direct profiteert van een lagere energierekening. Bovendien heb je inzicht in hoeveel schone zonnestroom je opwekt.

Een gezonde investering

‘Samen zorgen we voor de duurzame energie van de toekomst’

De Gemeente Arnhem, de Arnhemse Boys in Sportpark Schuytgraaf en Eneco ZonneHub hebben de handen ineengeslagen om deze ZonneHub mogelijk te maken. Maar ook jij kunt je steentje bijdragen. Natuurlijk door zelf mee te doen. En je buurt te enthousiasmeren. Want alleen als er genoeg deelnemers zijn voor alle 295 panelen gaat deze ZonneHub door.

Reserveer nu vrijblijvend je panelen

Is je interesse gewekt? Reserveer dan vrijblijvend je panelen.

Reserveer nu

Daarnaast vind je aanvullende informatie in onze Veelgestelde vragen en in het Informatiedocument.

Samen maken we deze ZonneHub mogelijk

Logo sponsors

Help jij ook mee?

Alleen als er genoeg deelnemers zijn voor alle 295 panelen, gaan we van start. Breng het project onder de aandacht bij buren, vrienden, en kennissen. Deel heel makkelijk deze pagina via Facebook. Als zij net zo enthousiast zijn als jij en ook gaan deelnemen, kunnen we sneller starten met opwekken.

Deel op Facebook

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

  • Na je inschrijving ontvang je binnen een paar minuten een bevestigingsmail. Daarin vind je ook het Informatie Document met aanvullende informatie over deze ZonneHub.
  • Binnen twee werkdagen ontvang je een offerte met een formulier ter akkoordverklaring van je deelname. Je betaalt jouw inleg zodra alle panelen definitief gereserveerd zijn en het project definitief doorgaat.
  • Nadat het project vol is, vragen we een beschikking bij de Belastingdienst aan voor het mogen toepassen van de belastingkorting op de opgewekte stroom. Als je nog geen stroomklant bent bij Eneco, regelen we je overstap nadat de beschikking ontvangen is.
  • Nadat de beschikking is ontvangen, wordt opdracht verstrekt aan de netbeheerder en installateur om de zonnepanelen-installatie te realiseren.
  • De startdatum is afhankelijk van hoe snel deze ZonneHub vol is, en van ‘derden’, zoals de Belastingdienst en de netbeheerder. Naar waarschijnlijkheid start je circa drie maanden nadat de ZonneHub uitverkocht is, met het opwekken van jouw zonnestroom.
 • Wat zijn de (financiële) voordelen van ZonneHub ?

  • Je betaalt 15 jaar lang geen energiebelasting over de stroom die je thuis afneemt doordat je zelf met deze panelen opwekt. De overheid garandeert deze vrijstelling van energiebelasting voor collectieve opwek. Fijn, want die garantie heb je niet als je opwekt op je eigen dak; de huidige salderingsregeling geldt vermoedelijk tot 2023.
  • Eén zonnepaneel kost € 295. Je hoeft over dit bedrag geen BTW te betalen. Alle gezamenlijke kosten voor de installatie, de aansluiting en de omvormer zitten hier al in.
  • Met het opwekken van je eigen stroom verlaag je direct je energierekening met gemiddeld circa € 30,50 per paneel per jaar. Dit is na aftrek van de service en onderhoudskosten. Je bespaart omdat je zowel geen elektriciteitskosten als energiebelasting betaalt met je zelf opgewekte stroom.
  • Je verwachte rendement is circa 5,5%, je verwachte terugverdientijd is rond de 10,2 jaar. We gaan hierbij uit van gelijkblijvende stroomprijzen en elektriciteitsbelasting. Indien deze stijgen, kan het rendement hoger uitvallen en de terugverdientijd lager worden.
  • De bijdrage voor beheer van deze ZonneHub en alle panelen is vastgesteld op € 10,59 per paneel per jaar. Hierin is zoveel mogelijk rekening gehouden met de te verwachten kosten. Denk aan verzekering, vervanging van de omvormer, schoonmaak, onderhoud en meer. Mochten de beheerkosten onvoorzien toch wijzigen, dan kunnen deze jaarlijks opnieuw worden bepaald. In de rendementsberekening is al wel rekening gehouden met een inflatie van 1.74%.

  In alle berekeningen is rekening gehouden met de eenmalige aanschafkosten, het huidige variabele stroomtarief bij Eneco en de verwachte contributie voor de jaarlijkse beheerskosten. Daarnaast zijn we uit gegaan van gelijkblijvende stroomprijzen en energiebelasting.

 • Wat is het (financiële) verschil met zonnepanelen op mijn eigen dak?

  • ZonneHub maakt zonnepanelen mogelijk voor iedereen die dit niet op eigen dak wil of kan. Voor ZonneHub maken we gebruik van de zogeheten ‘postcoderoosregeling’, waarbij je net als bij zonnepanelen op je eigen dak, vrijstelling van energiebelasting krijgt. De overheid garandeert deze belastingkorting voor 15 jaar. Dit in tegenstelling tot de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen op hun eigen dak. De huidige salderingsregeling blijft nog tot 2023 van kracht. Of het onderaan de streep financieel gunstiger is dan panelen op eigen dak, is lastig voor te rekenen.
  • Eenmalige aanschafkosten:
   Enerzijds heb je bij ZonneHub het schaalvoordeel bij de aanschaf van zonnepanelen en installatie. Het maakt daarbij niet uit of je met 1 of 14 panelen mee doet. Anderzijds heb je bij ZonneHub te maken met meerkosten zoals die van een speciale netaansluiting.
  • Service & Onderhoudskosten:
   Voor ZonneHub betaal je kosten voor dakhuur en de administratie van de coöperatie, die je niet hebt bij zonnepanelen op een eigen dak. Tegelijkertijd zijn de bedragen van verzekering, onderhoud, en reservering voor de vervanging van de omvormer (na 12 jaar) inbegrepen, waarmee vaak geen rekening mee gehouden wordt bij zonnepanelen op je eigen dak.

  Verder gaat ZonneHub in haar berekening uit van gelijkblijvende stroomprijzen. Indien men uitgaat van stijgende stroomprijzen, is het effect op de terugverdientijd en rendement namelijk nog veel beter. Om de juiste vergelijking te kunnen maken is het dus belangrijk om te weten met welke stroomprijzen er wordt gerekend voor zonnepanelen op het eigen dak.

  Los van de financiële vergelijking, kies je bij ZonneHub ook voor ontzorging, gemak en kwaliteit. En biedt het een oplossing als je zelf geen zonnepanelen op je eigen dak kunt of wilt (laten) leggen. 

   
 • Moet ik lid worden van een coöperatie?

  Ja. Bij deelname aan ZonneHub word je automatisch lid van de ZonneHub coöperatie U.A.

  Als deelnemer aan een ZonneHub ontvang je bij de opwek van zonne-energie vrijstelling van energiebelasting op de door jou opgewekte stroom. We maken hierbij gebruik van de zogenoemde Regeling Verlaagd Tarief, ofwel de PostCodeRoos Regeling (PCR). Dit is een regeling van de overheid die 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting biedt aan deelnemers die gezamenlijk zonne-energie opwekken op een dak in hun buurt (in de ‘postcoderoos’). Om de gezamenlijkheid van de opwek te onderstrepen, moeten de deelnemers verenigd zijn in een coöperatie.

  De coöperatie bestaat uit alle mensen die akkoord gegeven hebben op deelname aan de ZonneHub bij hen in de buurt en het bestuur van de coöperatie. Het bestuur bestaat uit drie leden die de coöperatie vertegenwoordigt en in het belang van de leden handelt. Ze sluit het Recht van Opstal af, dient een verzoek tot belastingvrijstelling in bij de Belastingdienst en verstrekt opdracht aan de Netbeheerder en de installateur.

  Alle ZonneHubs in Nederland vallen onder deze overkoepelende coöperatie. Alle nieuw te starten ZonneHubs gaan daar ook onder vallen. Doel van de coöperatie is om je zoveel mogelijk te ontzorgen bij het opwekken op een ander dak. De opzet van de coöperatie en bijbehorende statuten zijn erop gericht om ZonneHub groot en landelijk te kunnen uitrollen.

  De coöperatie houdt (minimaal) één keer per jaar een Algemene Leden Vergadering. Je wordt hier als lid altijd voor uitgenodigd, deelname is vrijwillig.

 • Hoe zit het met de service en onderhoudskosten?

  Voor de administratie en het beheer van deze ZonneHub betaal je een bijdrage (contributie) per paneel. In beheerkosten zitten de kosten voor:

  • Jaarlijkse schoonmaak en onderhoud
  • Verzekering
  • Inleg voor de omvormer die uiterlijk elke 12-13 jaar vervangen moet worden
  • Administratiekosten van de ‘ZonneHub-coöperatie’
  • Dakvergoeding voor de gemeente

  De kosten zijn nu ingeschat op € 10,59 per jaar. Hierin is rekening gehouden met de verwachte kosten. Mochten de beheerkosten onvoorzien toch wijzigen, dan kan de contributie jaarlijks opnieuw worden bepaald. In de rendementsberekening is in ieder geval rekening gehouden met een jaarlijkse inflatie van 1.74%.

  De verwachte besparing van circa € 30,50 per jaar is wat je overhoudt ná aftrek van de beheerkosten.

 • Wat is de rol van Eneco?

  ZonneHub is een initiatief van Eneco, en wil het mensen zo makkelijk mogelijk maken om zelf zonnestroom te kunnen opwekken op een ander dak. Zodat jij wel de lusten hebt, maar niet de lasten. Er komt namelijk nogal wat bij kijken…

  De Eneco Groep verzorgt de installatie en onderhoud van de zonnepanelen, verzekering, administratie, afspraken met de dak eigenaar en regelt dat je lid wordt van de ZonneHub coöperatie. Dit laatste is namelijk een eis om van de belastingvrijstelling te kunnen profiteren. 

  Ook zorgen we dat je energienota direct verlaagd wordt door de belastingvrijstelling samen met je afgenomen energie te verrekenen. Hiervoor dien je stroomklant te zijn bij Eneco, in ieder geval voor het eerste jaar, zodat we dit voor alle deelnemers op dezelfde manier kunnen doen. Ben je nog geen stroomklant? Geen zorgen, een overstap is zo geregeld.

 • Moet ik voor de gehele periode elektriciteit klant zijn van Eneco om mee te doen?

  Het financiële voordeel van ZonneHub wordt bepaald door de korting op energiebelasting. Niet alle energieleveranciers bieden aan om deze administratieve verrekening op de jaarnota toe te passen.

  Om daadwerkelijk de verlaging van je energierekening te kunnen doorvoeren, vragen we je daarom stroom-klant te worden bij Eneco. We verrekenen de opgewekte stroom en de belastingvrijstelling met je energierekening, zodat je direct profiteert van lagere energiekosten. 

  Voor de stroom die je niet zelf opwekt, betaal je het variabele, marktconforme tarief. Op dit moment is dit bij Eneco € 0,1998 per kWh incl. belastingen (versus € 0,1937 bij de grootste energieleverancier in deze regio). 

  Heb je stadswarmte? Dan blijf je voor warmte bij je huidige energieleverancier, en stap je alleen over voor stroom.
  Na het eerste jaar kun je overstappen naar een andere leverancier. Dan krijg je nog wel de uitkering van je opgewekte energie van ons, maar zal je nieuwe energieleverancier de vrijstelling van energiebelasting moeten regelen, anders loop je deze mis. Zoals aangegeven zijn niet alle energieleveranciers bereid om dit doen. Bovendien vult Eneco de vergoeding die klanten krijgen voor de opgewekte stroom aan tot het reguliere leveringstarief, waardoor je een hoger rendement ontvangt.

 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt 15 jaar lang een vrijstelling op je energiebelasting. Dat is wat een investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk maakt. Als je verhuist binnen de postcodes die meedoen aan de ZonneHub Schuytgraaf, is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van de belastingvrijstelling.

  Vanuit wet- en regelgeving is het op dit moment een voorwaarde dat wanneer je binnen 15 jaar naar een huis buiten deze postcodes verhuist, je recht op vrijstelling van energiebelasting vervalt. Het is dan slimmer om je panelen te verkopen. Er geldt wel een afschrijving: de waarde van je paneel daalt als het paneel ouder wordt. Verkopen kan aan andere deelnemers die de extra panelen of aan nieuwe deelnemers. Kun je niemand vinden? Dan kopen we de panelen van je terug. Omdat de belastingvrijstelling niet geldt voor ons, is die waarde waarschijnlijk lager dan wanneer je je paneel aan een deelnemer verkoopt.

  Geen zorgen. Wij helpen je graag bij het vinden van een koper. Geef je verhuizing door via zonnehub@eneco.com.

 • Voor hoeveel panelen kan ik meedoen?

  Meedoen kan al vanaf één paneel. Het maximaal aantal panelen wordt bepaald door je jaarlijkse stroomverbruik.

  Je ontvangt namelijk alleen financieel (belasting)voordeel over de energie die je opwekt voor je eigen verbruik. Daarom adviseren we dat de opwek van het aantal panelen wat je koopt, gelijk staat tot aan maximaal 85% van je verbruik. De verwachting is namelijk dat veel mensen nog zullen besparen op hun stroomverbruik, door energiezuinigere apparaten of Ledverlichting. Andersom kan het ook zo zijn dat je verwacht meer te verbruiken door gezinsuitbreiding of plannen om elektrisch te rijden. Je bent vrij om die afweging zelf te maken.

  Indien je wilt weten hoeveel panelen je maximaal kunt nemen, is het goed om te weten hoeveel kilowattuur (kWh) je jaarlijks verbruikt. Ter beeldvorming: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Wil je jouw precieze verbruik weten, kijk dan even op je jaarnota of neem contact op met je energieleverancier.

  De opwek van een paneel wordt geschat op gemiddeld 210 kWh tijdens de gehele periode. Een gemiddeld Nederlands huishouden zou dan dus circa 16 panelen nodig hebben om volledig zelfvoorzienend te zijn. Als je rekening houdt met 85% van je verbruik, komt dit neer op 14 panelen (3500*0,85:210= 14 panelen).

  Daarnaast geldt vanuit wet- en regelgeving een bovengrens van 10.000 kWh. Ondernemers kunnen ook mee doen, mits zij een kleinverbruik aansluiting hebben.

  Wil je persoonlijk advies? Bel of mail gerust met onze ZonneHub experts. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 op 010-8906945. Of stuur een email naar zonnehub@eneco.com.

 • Hoe zit met het met verzekering en garanties?

  In de jaarlijkse beheerkosten per paneel is ook een verzekeringspremie meegenomen. De zonnepanelen installatie is onder andere verzekerd tegen brand, natuurkrachten zoals hagel, storm en blikseminslag en tegen vandalisme. Bij schade worden de herstelkosten vergoed die gemaakt moeten worden om de installatie weer in bedrijfsvaardige toestand te krijgen. Een uitgebreide opsomming van de verzekering vind je tevens in het Informatie Document.

  Op de panelen, installatie en omvormer geldt de fabrieksgarantie. Over je opwek kunnen we je geen garanties geven, omdat het lastig te voorspellen is hoe hard de zon schijnt.

 • Hoe lang wordt het dak beschikbaar gesteld voor zonnepanelen?

  De Gemeente Arnhem is de eigenaar van het dak en stelt het dak voor 25 jaar ter beschikking. De eerste 15 jaar ontvang je nog belastingkorting. Daarna ontvang je nog 10 jaar de opgewekte stroom. Op dit moment is gerekend met gelijkblijvende service en onderhoud(kosten) in de tweede periode. Te zijner tijd kunnen we in overleg met de deelnemers besluiten om de beheerkosten te verlagen.

Staat je vraag er niet tussen?

zonnehub@eneco.com

Bel 010 - 890 6945
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.