ZonneHub van Eneco™

op het dak van de Gemeenteschuur

De ZonneHub op het dak van de Gemeenteschuur is de derde ZonneHub van Nederland. In totaal liggen er 256 zonnepanelen op de gemeenteschuur in Goedereede. Vanaf begin mei 2018 wekken de zonnepanelen groene stroom op voor omwonenden!

Zelf opwekken

Wil jij ook zonnepanelen, maar heb je geen eigen of geschikt dak? Laat je gegevens dan hier achter. Als er genoeg mensen in jouw omgeving zijn die mee willen doen, gaan we op zoek naar een geschikt dak. Heb je een tip of wil je samen met ons een nieuw dak zoeken? Mail dan naar zonnehubdak@eneco.com.

ZonneHub Goedereede: zelf opwekken, op het dak van de Gemeenteschuur

Samen zorgen we voor duurzame energie van iedereen

Goereeër Gert-Jan van Veen maakt het waar


Initiatiefnemer Gert-Jan van Veen wil graag zijn eigen groene energie opwekken door middel van zonnepanelen. Doordat zijn huis midden in Goedereede staat en is aangemerkt als gemeentelijk beschermd stadsgezicht, bleek dit niet toegestaan op zijn eigen dak. Hij liet het hier niet bij zitten en vond de Gemeente Goeree-Overflakkee bereid het dak van de gemeenteschuur beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Vervolgens zocht hij de samenwerking met Eneco ZonneHub™ en met de lokale energie coöperatie Deltawind. Het dak van de gemeenteschuur aan de Provincialeweg in Goedereede bleek geschikt voor maar liefst 256 panelen. Samen met andere eilandbewoners kan Gert-Jan nu zonne-energie opwekken.

Wek zelf energie op op een ander dak met ZonneHub van Eneco.

ZonneHub details

 • Locatie: op het dak van de Gemeenteschuur in Goedereede
 • Deelnemers wonen in de postcode 3247, 3248, 3251 t/m 3253
 • De looptijd is 20 jaar waarvan 15 jaar belastingkorting op afname van energie
 • Per paneel is de opwek gemiddeld 217 kWh per jaar
 • De energierekening is verlaagd met ongeveer € 31 per paneel, per jaar
 • De verwachte terugverdientijd is 8,9 jaar, het rendement ongeveer 7,2%
 • Inzicht in hoeveel schone zonnestroom het dak opwekt

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt 15 jaar lang een vrijstelling op je energiebelasting. Dat is wat een investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk maakt. Als je verhuist binnen de postcodes die meedoen aan de ZonneHub, is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van de belastingvrijstelling.

  Vanuit wet- en regelgeving is het op dit moment een voorwaarde dat wanneer je binnen 15 jaar naar een huis buiten deze postcodes verhuist, je recht op vrijstelling van energiebelasting vervalt. Het is dan vaak slimmer om de panelen te (laten) verkopen. Er geldt wel een afschrijving: de waarde van een paneel daalt als het paneel ouder wordt. Ze kunnen worden verkocht aan andere deelnemers of aan nieuwe deelnemers. ZonneHub kan je eventueel helpen om de panelen onder de aandacht te brengen bij bestaande deelnemers of Eneco-klanten.

  Kunnen we niemand vinden? Dan kopen we de panelen terug. Omdat de belastingvrijstelling niet geldt voor ons, is die waarde waarschijnlijk lager dan wanneer en paneel aan een andere deelnemer wordt verkocht. Geen zorgen. Wij helpen graag bij het vinden van een koper.

  Overigens is de overheid deze ‘verhuisregel’ aan het heroverwegen en wordt het beleid mogelijk in de toekomst versoepeld. Hier kunnen we nu echter nog geen zekerheid over geven.

  Geef je verhuizing door via zonnehub@eneco.com.

 • Hoe krijg ik inzage in de opwek van de zonnepaneleninstallatie?

  Via de app van NetEco, die te downloaden is via de appstore, kun je de opwekgegevens inzien. De inloggegevens worden via een email verzonden.

  In de portal kun je je opwek volgen per dag, maand en jaar. Op dagniveau is goed te zien dat er op een zonnige dag veel meer opwek is dan op een bewolkte dag.

  Ook staat er ‘income’ weergegeven. Dit is de opwek in euro’s vóór aftrek van kosten van service en onderhoud. De opwek van het zonnedak verrekenen we 1 keer per jaar in januari. De verwachte jaarlijkse besparing per paneel is circa € 31,- (na aftrek van de servicekosten).

 • Wanneer krijg ik de opbrengst van mijn opgewekte stroom uitgekeerd?

  Ieder jaar in januari ontvang je een vergoeding voor jouw opwek van het jaar ervoor. Per jaar kan dit verschillen, afhankelijk van het aantal zonuren. Indien je stroom-klant bent van Eneco, verrekenen we dit op jouw jaarnota. Ben je overgestapt naar een andere energieleverancier, dan ontvang je ieder jaar in januari een eenmalige creditnota.

 • Ik wil graag deelnemen voor meer zonnepanelen, kan dat?

  Alle zonnepanelen zijn nu toegekend aan verschillende deelnemers. Geef je interesse door en we plaatsen je op een reservelijst. Wanneer een deelnemer besluit tot verkoop van zonnepanelen omdat hij bijvoorbeeld gaat verhuizen buiten de postcoderoos, zullen we je benaderen met de vraag of jouw interesse nog actueel is. Op basis van een ‘staffel’ zullen we een voorstel doen wat op dat moment de prijs van het zonnepaneel is. Deze wordt met name bepaald door het aantal resterende jaren dat je kunt profiteren van de opwek en de resterende looptijd van de belastingvrijstelling.

  Als je voor meer zonnepanelen wil deelnemen, is het verstandig om rekening te houden met de belastingvrijstelling. Deze wordt toegekend tot aan je eigen stroomverbruik met een maximum van 10.000 kWh per jaar. Voor extra opwek boven het eigen stroomverbruik geldt geen belastingvrijstelling. Je ontvangt voor je netto overschot dan wel de opwekvergoeding maar niet het belastingvoordeel. We adviseren je daarom om voor niet meer zonnepanelen deel te nemen dan nodig voor je eigen stroomverbruik thuis. Het is raadzaam om tot maximaal 85% van je huidige stroomverbruik op te wekken. Dit omdat we een gemiddelde opwek hanteren per zonnepaneel en in zonnige jaren kun je soms wel 10% extra opwekken dan gemiddeld. Uiteraard kun je bij (voornemens om) elektrisch (te) rijden of elektrisch (te) verwarmen rekening houden met een hoger elektriciteitsverbruik.

Staat je vraag er niet tussen?

zonnehub@eneco.com

Bel 010 - 890 6945
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.