ZonneHub van Eneco™

Zelf opwekken, op het dak van Rabobank West-Brabant Noord

De eerste ZonneHub van Nederland ligt in Etten-Leur. Alle 170 zonnepanelen op het dak van de Rabobank zijn inmiddels verkocht. De deelnemers gaan hiermee een mooie bijdrage leveren aan hun portemonnee én het milieu. Heb je een tip of wil je samen met ons een nieuw dak zoeken? Mail dan naar zonnehubdak@eneco.com

Je eigen zonnepanelen, op een ander dak

Woon je in Etten-Leur? En wil je graag zonnepanelen, maar heb je geen eigen of geschikt dak? Dan hebben we goed nieuws! Jij koopt je eigen zonnepanelen en wij plaatsen ze op het dak van de Rabobank op de Bredaseweg. Zo profiteer je direct van een besparing op je energiekosten.

De Rabobank stimuleert graag duurzame initiatieven. Zo zijn we samen duurzaam sterker. ZonneHub sluit daar op aan. Jij koopt de zonnepanelen en wij regelen alles voor je, van installatie tot onderhoud. Zo heb je wel de zon, niet de lasten.

 • Locatie: Rabobank West-Brabant Noord, Bredaseweg 170, 4872 LA, Etten-Leur
 • Voor inwoners van postcodes: 4839, 4841, 4871, 4872, 4873, 4874 en 4875.
 • 15 jaar lang belastingvrij opwekken

Direct besparen op je energierekening

Op deze ZonneHub bespaar je per zonnepaneel € 29 per jaar

 • Prijs per zonnepaneel is € 294,-
 • Verwacht rendement 5,8%
 • Terugverdientijd rond 10,3 jaar

Met je zonnepanelen op de ZonneHub bespaar je direct op je energierekening. En Eneco levert je graag voor minimaal 1 jaar stroom en gas. Ook hiervoor hoef je niets te doen want Eneco regelt alles. De geschatte berekening is op basis van een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele leveringstarieven bij Eneco.

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

  • Na je inschrijving ontvang je binnen een paar minuten een bevestigingsmail. Daarin vind je ook het Informatie Document met aanvullende informatie over deze ZonneHub.
  • Binnen twee werkdagen ontvang je een offerte met een formulier ter akkoordverklaring van je deelname. Je betaalt jouw inleg zodra alle panelen definitief gereserveerd zijn en het project definitief doorgaat.
  • Nadat het project vol is, vragen we een beschikking bij de Belastingdienst aan voor het mogen toepassen van de belastingkorting op de opgewekte stroom. Als je nog geen stroomklant bent bij Eneco, regelen we je overstap nadat de beschikking ontvangen is.
  • Nadat de beschikking is ontvangen, wordt opdracht verstrekt aan de netbeheerder en installateur om de zonnepanelen-installatie te realiseren.
  • De startdatum is afhankelijk van hoe snel deze ZonneHub vol is, en van ‘derden’, zoals de Belastingdienst en de netbeheerder. Naar waarschijnlijkheid start je circa drie maanden nadat de ZonneHub uitverkocht is, met het opwekken van jouw zonnestroom.
 • Wat zijn de (financiële) voordelen van ZonneHub ?

  • Je betaalt 15 jaar lang geen energiebelasting over de stroom die je thuis afneemt doordat je zelf met deze panelen opwekt. De overheid garandeert deze vrijstelling van energiebelasting voor collectieve opwek. Fijn, want die garantie heb je niet als je opwekt op je eigen dak; de huidige salderingsregeling geldt vermoedelijk tot 2023.
  • Eén zonnepaneel kost € 295. Je hoeft over dit bedrag geen BTW te betalen. Alle gezamenlijke kosten voor de installatie, de aansluiting en de omvormer zitten hier al in.
  • Met het opwekken van je eigen stroom verlaag je direct je energierekening met gemiddeld circa € 30,50 per paneel per jaar. Dit is na aftrek van de service en onderhoudskosten. Je bespaart omdat je zowel geen elektriciteitskosten als energiebelasting betaalt met je zelf opgewekte stroom.
  • Je verwachte rendement is circa 5,5%, je verwachte terugverdientijd is rond de 10,2 jaar. We gaan hierbij uit van gelijkblijvende stroomprijzen en elektriciteitsbelasting. Indien deze stijgen, kan het rendement hoger uitvallen en de terugverdientijd lager worden.
  • De bijdrage voor beheer van deze ZonneHub en alle panelen is vastgesteld op € 10,59 per paneel per jaar. Hierin is zoveel mogelijk rekening gehouden met de te verwachten kosten. Denk aan verzekering, vervanging van de omvormer, schoonmaak, onderhoud en meer. Mochten de beheerkosten onvoorzien toch wijzigen, dan kunnen deze jaarlijks opnieuw worden bepaald. In de rendementsberekening is al wel rekening gehouden met een inflatie van 1.74%.

  In alle berekeningen is rekening gehouden met de eenmalige aanschafkosten, het huidige variabele stroomtarief bij Eneco en de verwachte contributie voor de jaarlijkse beheerskosten. Daarnaast zijn we uit gegaan van gelijkblijvende stroomprijzen en energiebelasting.

 • Moet ik stroomklant worden bij Eneco?

  Ja, om te profiteren van de voordelen van ZonneHub moet je in eerste instantie stroomklant worden bij Eneco Consumenten B.V. Wij verrekenen dan de opgewekte stroom inclusief belastingvrijstelling met je energierekening. Uiteraard kun je tegen de gebruikelijke voorwaarden overstappen naar een andere stroomleverancier. Dan krijg je nog wel de uitkering van je opgewekte energie, maar moet je nieuwe energieleverancier de vrijstelling van energiebelasting voor je verrekenen, anders loop je deze mis. Het is goed te weten dat niet alle energieleveranciers dit doen. In dat geval loop je het grootste deel van je terugverdienpost mis.

  Je hoeft dus niet voor de gehele periode dat je zonnestroom opwekt, stroomklant te blijven van Eneco.

 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt 15 jaar lang een vrijstelling op je energiebelasting. Dat is wat een investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk maakt. Als je verhuist binnen de postcodes die meedoen aan de ZonneHub Schuytgraaf, is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van de belastingvrijstelling.

  Vanuit wet- en regelgeving is het op dit moment een voorwaarde dat wanneer je binnen 15 jaar naar een huis buiten deze postcodes verhuist, je recht op vrijstelling van energiebelasting vervalt. Het is dan slimmer om je panelen te verkopen. Er geldt wel een afschrijving: de waarde van je paneel daalt als het paneel ouder wordt. Verkopen kan aan andere deelnemers die de extra panelen of aan nieuwe deelnemers. Kun je niemand vinden? Dan kopen we de panelen van je terug. Omdat de belastingvrijstelling niet geldt voor ons, is die waarde waarschijnlijk lager dan wanneer je je paneel aan een deelnemer verkoopt.

  Geen zorgen. Wij helpen je graag bij het vinden van een koper. Geef je verhuizing door via zonnehub@eneco.com.

 • Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd met de panelen?

  Realiseer je sowieso dat je financiële voordeel in de eerste 15 jaar het grootst is, in die periode hoef je namelijk geen energiebelasting te betalen. Dit is circa tweederde van je stroomkosten. Daarna heb je nog het voordeel van je opgewekte zonne-energie.

  Met de Rabobank als dakeigenaar hebben we afgesproken dat hij de zonnepanelen na 15 jaar voor een gereduceerd tarief (EUR 4.420) mag overnemen voor opwek voor eigen verbruik. Dit wordt vooraf betaald. Hierdoor betaal jij nu direct een lagere prijs per paneel en is je rendement en terugverdientijd gunstiger geworden.

  Een voordeel voor de deelnemers is dat er zodoende geen verwijderingskosten van de zonnepanelen hoeven worden betaald. Bovendien zijn er na 15 jaar waarschijnlijk weer nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen, en wil je graag weer op een nieuw project instappen.

Staat je vraag er niet tussen?

zonnehub@eneco.com

Bel 010 - 890 6945
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.