ZonneHub van Eneco™

Samen halen we meer uit de zon

Heel veel mensen willen graag zonnepanelen, maar hebben geen geschikt dak. Veel ondernemers hebben een prachtig dak, maar doen daar niets mee. ZonneHub van Eneco™ brengt beiden samen. Doe er je voordeel mee en word de held van de buurt.

Het dak van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur ligt al vol panelen:

Maak van je dak een ZonneHub

Stel nu je dak beschikbaar en draag bij aan een betere omgeving, zonder dat het je iets kost. Eneco regelt alles en als dank ontvang je een deel van de opbrengst.

 • Zonnepanelen van omwonenden op het dak van je onderneming
 • 5% van de totale opbrengst is voor jou
 • Eneco regelt alles: aanschaf, installatie, administratie en onderhoud

ZonneHub heeft alleen maar voordelen

Zelf zonnepanelen aanschaffen is een flinke investering, je dak onbenut laten is zonde. ZonneHub van Eneco™ biedt uitkomst. Maak van je dak een ZonneHub, help anderen met opwekken en profiteer zelf mee. 5% van de opbrengst is voor jou en de hele buurt is je dankbaar.

Is je dak geschikt?

 • Je dak heeft een beschikbaar oppervlak van minimaal 200 m2 (schuin dak) of 400 m2 (plat dak)?
 • Je dak is voor minimaal 15 jaar beschikbaar
 • Je dak heeft er zin in om te shinen voor de buurt

  Geef nu je dak op

  Laat vrijblijvend je gegevens achter en Eneco neemt contact met je op.


  Handig om te weten

  • Aan deze inschrijving kunnen geen rechten worden ontleend.
  • Met deze inschrijving geef ik Eneco toestemming om mij te benaderen voor het aanbieden van mijn dak voor ZonneHub van Eneco™

  Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

   Met de inschrijving op de website maak je je interesse kenbaar, maar zit je nergens aan vast. Onze ZonneHub-expert neemt telefonisch contact met je op om meer toelichting te geven op de voorwaarden en het proces, in te schatten of er voldoende interesse van omwonenden is om mee te doen met jouw ZonneHub, een eerste inventarisatie te doen van de geschiktheid van je dak, en vragen te beantwoorden.

  • Wat levert het beschikbaar stellen van mijn dak mij op?

   Je ontvangt 5% van de zonnepanelen op je ZonneHub gratis. Deze stroom wordt verrekend met je eigen stroomverbruik. Voorwaarde is dat je een netaansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère hebt. Als alternatief kun je ook kiezen voor een vergoeding van € 1,- per paneel per jaar (excl. btw). Voor netaansluitingen groter dan 3x80 Ampère geldt standaard deze vergoeding. Dat komt doordat er in dat geval geen subsidie volgens de gebruikte postcoderoosregeling geldt voor zonnepanelen. Let op: bovenstaande voorwaarden en bedragen zijn indicatief. Bij het aangaan van een overeenkomst met Eneco zullen deze definitief worden gemaakt.

   Naast de financiële compensatie zijn er nog meer redenen om mee te doen aan dit project! Zo ben je als (semi-)overheid wellicht gebonden aan CO2-doelstellingen of hecht je waarde aan een duurzaam imago.

  • Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

   Voor een ZonneHub heb je een solide dak nodig met voldoende ruimte en zonnig gelegen. Om je (vrijblijvend) aan te melden als ZonneHub, gelden de volgende criteria:

   • Het zongelegen deel van jouw dak heeft een beschikbaar oppervlak minimaal 200 m2 (schuin dak) of 400 m2 (plat dak)
   • Je bent zelf bevoegd om te beslissen over het betreffende pand en de ondergelegen grond
   • Het dak kan voor minimaal 15 jaar beschikbaar worden gesteld
   • Wanneer er voldoende animo is voor je ZonneHub in jouw buurt, zullen wij contact opnemen voor een nadere check op de specifieke dakeigenschappen en de voorwaarden. Als je dak ook aan deze criteria voldoet, komt er een expert langs voor een schouw ter plaatse.
   • De volledige lijst met criteria:

    • Je bent eigenaar van het pand en directe grond eromheen, c.q. beslisbevoegd om aanpassingen aan het pand te doen.
    • Het dak heeft een beschikbaar oppervlak minimaal 200 m2 (schuin dak) of 400 m2 (plat dak) om minimaal 100 panelen te kunnen plaatsen
    • Het dak kan voor minimaal 15 jaar beschikbaar worden gesteld.
    • Het dak ligt richting het zuiden of tussen het zuidoosten en zuidwesten.
    • Het dak is vrij van schaduw, bijvoorbeeld van nabijgelegen gebouwen.
    • Het dak is bedekt met dakpannen, bitumen, golfplaten, flesplaten of pvc.
    • Er staat in de komende 15 jaar geen (grootschalig) dakonderhoud als bijvoorbeeld asbestsanering, vervanging of verbouwing gepland.
    • In het geval van een plat dak bedraagt de helling niet meer dan 5 graden.
    • Het dak kan minimaal 25 kilo per m2 dragen.
  • Kan ik zelf ook meedoen met zonnepanelen voor eigen opwek?

   Dakeigenaren met een netaansluiting van maximaal 3x80 Ampère kunnen zelf ook zonnestroom opwekken op een ZonneHub. Je doet dan mee met het collectief van omwonenden die zonnepanelen op je dak kopen. Als dakeigenaar mag je met maximaal 20% van het totaal aan zonnepanelen participeren op je dak. Bovendien ontvang je 5% van de zonnepanelen gratis. Bij 200 zonnepanelen mag je dus met maximaal 40 panelen deelnemen voor eigen opwek van stroom. Hiervan ontvang je er dan 10 gratis. Let op: bovenstaande voorwaarden en bedragen zijn indicatief. Bij het aangaan van een overeenkomst met Eneco zullen deze definitief worden gemaakt.

   De voorwaarden die van toepassing zijn op de kopers van zonnepanelen, gelden ook voor jou als dakeigenaar. Je wordt bij de start van de ZonneHub klant bij Eneco én lid van een coöperatie om gebruik te kunnen maken van de subsidie volgende de postcoderoosregeling. De teruglevering van de zonnestroom aan het net gaat via een aparte aansluiting en dus niet rechtstreeks via je eigen aansluiting. De verrekening van opgewekte stroom loopt via de energierekening. De vrijstelling van energiebelasting op je opgewekte stroom geldt voor ondernemers tot 10.000 kWh per jaar. Deze regeling kan niet worden toegepast voor klanten met een grootverbruik aansluiting, je hebt een eigen aansluiting nodig van maximaal 3x80 Ampère.

  • Hoe lang moet ik mijn dak beschikbaar stellen?

   Je stelt het dak ter beschikking voor een periode van ten minste 15 en bij voorkeur 25 jaar. Dat leggen we samen vast in een dakhuurovereenkomst.

  • Wat gebeurt er met de ZonneHub als ik het pand verkoop of ga verhuizen?

   Indien je het pand tussentijds verkoopt of verhuurt, blijven de zonnepanelen liggen. De rechten en plichten in het Recht van Opstal gaan van rechtswege over naar de nieuwe eigenaar.

  • Hoe zit het met risico’s en aansprakelijkheden?

   ZonneHub zorgt voor een aansprakelijkheidsverzekering namens de coöperatie. Als wij tijdens installatie of onderhoud aantoonbare schade aan het dak veroorzaken, kan hier een beroep op worden gedaan. Anderzijds vestigen wij een recht van opstal op je dak en vragen wij je een dekking in je aansprakelijkheidsverzekering op te laten nemen voor het geval er door jouw toedoen of nalaten schade wordt veroorzaakt aan de zonnepanelen van de omwonenden. Op die manier zijn de risico’s over en weer goed afgedekt. Bij het aangaan van de dakhuurovereenkomst zal dit in een definitieve variant worden opgenomen.

  Staat je vraag er niet tussen?

  zonnehub@eneco.com

  Bel 010 - 890 6945
  (je betaalt je gebruikelijke belkosten)

  Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.