ZonneHub van Eneco™

Samen halen we meer uit de zon

Heel veel mensen willen graag zonnepanelen, maar hebben geen geschikt dak. Veel ondernemers hebben een prachtig dak, maar doen daar niets mee. ZonneHub van Eneco™ brengt beiden samen. Doe er je voordeel mee en word de held van de buurt.

Het dak van Rabobank West-Brabant Noord in Etten-Leur ligt al vol panelen:

Maak van je dak een ZonneHub

Stel nu je dak beschikbaar en draag bij aan een betere omgeving, zonder dat het je iets kost. Eneco regelt alles en als dank ontvang je een deel van de opbrengst.

 • Zonnepanelen van omwonenden op het dak van je onderneming
 • Mooie bijdrage aan een duurzaam, innovatief, én maatschappelijk betrokken imago
 • Eneco regelt alles: aanschaf, installatie, administratie en onderhoud

ZonneHub heeft alleen maar voordelen

Zelf zonnepanelen aanschaffen is een flinke investering, je dak onbenut laten is zonde. ZonneHub van Eneco™ biedt uitkomst. Maak van je dak een ZonneHub, help anderen met opwekken en profiteer zelf mee. 5% van de opbrengst is voor jou en de hele buurt is je dankbaar.

Is je dak geschikt?

 • Je dak heeft een beschikbaar oppervlak van minimaal 200 m2 (schuin dak) of 400 m2 (plat dak)?
 • Je dak is voor minimaal 15 jaar beschikbaar
 • Je dak heeft er zin in om te shinen voor de buurt
  ZonneHub heeft alleen maar voordelen

  Geef nu je dak op

  Laat vrijblijvend je gegevens achter en Eneco neemt contact met je op.


  Handig om te weten

  • Aan deze inschrijving kunnen geen rechten worden ontleend.
  • Met deze inschrijving geef ik Eneco toestemming om mij te benaderen voor het aanbieden van mijn dak voor ZonneHub van Eneco™

  Veelgestelde vragen

  • Voor wie is ZonneHub?

   ZonneHub is enerzijds hét project voor mensen die graag zonnepanelen willen maar ze niet op hun eigen dak kunnen of willen nemen. Bijvoorbeeld omdat zij in een appartement wonen, of omdat het eigen dak niet gunstig richting de zon staat.

   Anderzijds is ZonneHub juist erg geschikt voor eigenaren van een groot dak die daar meer uit willen halen. De dakeigenaren stellen hun dak ter beschikking voor de plaatsing van zonnepanelen voor mensen uit hun eigen lokale netwerk. Dit varieert van een supermarkt die iets terug wil doen voor haar klanten, een voetbalvereniging die zijn leden meer wil betrekken, tot gemeentes die het voor haar burgers mogelijk wil maken om te verduurzamen.

   Er is in Nederland nog plek voor 145 miljoen zonnepanelen op onbenutte daken. Door slim samen te werken, dragen we allemaal bij aan een duurzame toekomst. 
   Kijk verderop in deze FAQ of jouw dak aan de criteria voldoet, en laat vrijblijvend je gegevens achter om met onze ZonneHub-expert te verkennen of jouw dak een ZonneHub kan worden.

  • Waarom zou ik meedoen met ZonneHub?

   Met ZonneHub kun je profiteren, zonder zelf te investeren. Als dakeigenaar heb je wellicht een groot, geschikt dak voor zonnepanelen, maar zie je allerlei redenen om hier zelf geen zonnepanelen op te plaatsen. Misschien investeer je liever direct in je bedrijfsvoering met een hoger rendement, of weet je niet waar te beginnen.

   Eneco ZonneHub™ neemt deze zorg uit handen. En jij wordt de hub en held van de buurt:

   • Creëer binding met klanten, medewerkers, bekenden, leden en/of omwonenden;
   • Geef concrete invulling aan je duurzame imago;
   • Draag bij aan de klimaatdoelstellingen van je bedrijf (of Gemeente).


   Je kunt zelf ook lid worden van de coöperatie en tot 20% van het aantal panelen afnemen. Hiervoor geldt dan dezelfde prijs en hetzelfde rendement als voor de andere deelnemers. Ook zijn er ruime mogelijkheden om de zonnepanelen na 15 jaar over te nemen en te profiteren van de volledige opwek.

  • Wat is de ‘postcoderoosregeling’?

   Met deze regeling stimuleert de overheid de lokale opwek van duurzame energie. Hiervan maken we gebruik binnen ZonneHub. Mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak willen of kunnen nemen, profiteren van een financieel belastingvoordeel indien zij in coöperatief verband zonnestroom opwekken op een dak in hun buurt (in dezelfde ‘postcoderoos’). Net als bij zonnepanelen op het eigen dak, ontvangen zij via deze regeling energiebelastingkorting op hun energienota. Dankzij deze korting is de investering in de zonnepanelen binnen tien jaar terugverdiend.

   Deze regeling geldt voor particuliere huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De vrijstelling van energiebelasting op de opgewekte stroom geldt tot de eerste 10.000 kWh.

  • Wat moet ik zelf doen?

   Eneco ZonneHub™ regelt bijna alles wat er komt kijken bij het realiseren van de ZonneHub op jouw dak. Denk hierbij aan:

   • Haalbaarheidsstudie en business case;
   • Offertes opvragen en opdrachtverstrekking aan installateur en netbeheerder;
   • Voldoen aan juridische en fiscale voorwaarden o.a. door het formaliseren van een Recht van Opstal en het contact te onderhouden met de Belastingdienst;
   • Administratieve verrekening van de opgewekte stroom met het verbruik van de afnemers.


   Aan jou als dakeigenaar vragen we om je lokale netwerk actief te benaderen en enthousiasmeren om deel te nemen aan de ZonneHub op jouw dak. Daarnaast vragen we je bewijs te kunnen leveren van de daksterkte in de vorm van een constructierapport, en dat er geen groot onderhoud aan het dak gepland staat.

  • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

   Met de inschrijving op de website maak je je interesse kenbaar, maar zit je nergens aan vast. Onze ZonneHub-expert neemt telefonisch contact met je op om meer toelichting te geven op de voorwaarden en het proces, in te schatten of er voldoende interesse van omwonenden is om mee te doen met jouw ZonneHub, een eerste inventarisatie te doen van de geschiktheid van je dak, en vragen te beantwoorden.

  • Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

   Voor een ZonneHub heb je een solide en zonnig gelegen dak nodig met voldoende ruimte. Om je (vrijblijvend) aan te melden als ZonneHub, gelden de volgende criteria:

   • Het dak heeft een beschikbaar oppervlak van minimaal 200 m2 (schuin dak) of 400 m2 (plat dak) voor ten minste ~170 zonnepanelen;
   • Het dak kan aantoonbaar minimaal 25 kilo per m2 dragen;
   • Het dak kan voor 15 tot 25 jaar beschikbaar worden gesteld;
   • Het dak ligt richting het zuiden of tussen het zuidoosten en zuidwesten;
   • Het dak is vrij van schaduw, bijvoorbeeld van nabijgelegen gebouwen of bebossing;
   • Er staat in de komende 15 jaar geen (grootschalig) dakonderhoud gepland zoals bijvoorbeeld asbestsanering, vervanging of verbouwing;
   • Je bent eigenaar van het pand en de directe grond eromheen, of hebt beslisbevoegd om aanpassingen te doen.
  • Kan ik zelf ook meedoen met zonnepanelen voor eigen opwek?

   Dakeigenaren met een netaansluiting van maximaal 3x80 Ampère kunnen zelf ook zonnestroom opwekken op een ZonneHub. Je doet dan mee met het collectief van omwonenden die zonnepanelen op je dak kopen. Als dakeigenaar mag je met maximaal 20% van het totaal aan zonnepanelen participeren op je dak. Bij 200 zonnepanelen mag je dus met maximaal 40 panelen deelnemen voor eigen opwek van stroom.

   De voorwaarden die van toepassing zijn op de kopers van zonnepanelen, gelden ook voor jou als dakeigenaar. Je wordt bij de start van de ZonneHub klant bij Eneco én lid van de ZonneHub-coöperatie om gebruik te kunnen maken van de subsidie binnen de postcoderoosregeling. De teruglevering van de zonnestroom aan het net gaat via een aparte aansluiting en dus niet rechtstreeks via je eigen aansluiting. De verrekening van opgewekte stroom loopt via de energierekening. De vrijstelling van energiebelasting op je opgewekte stroom geldt tot 10.000 kWh per jaar. Deze regeling kan niet worden toegepast voor klanten met een grootverbruikaansluiting, je hebt een eigen aansluiting nodig van maximaal 3x80 Ampère.

  • Hoe lang moet ik mijn dak beschikbaar stellen?

   Je stelt het dak ter beschikking voor een periode van 15 tot 25 jaar. Dat leggen we samen vast in een Recht van Opstal. Er zijn mogelijkheden om de panelen na 15 jaar over te nemen voor eigen verbruik.

  • Wat gebeurt er met de ZonneHub als ik het pand verkoop of ga verhuizen?

   Indien je het pand tussentijds verkoopt of verhuurt, blijven de zonnepanelen liggen. De rechten en plichten in het Recht van Opstal gaan van rechtswege over naar de nieuwe eigenaar.

  • Hoe zit het met risico’s en aansprakelijkheden?

   ZonneHub zorgt voor een aansprakelijkheidsverzekering namens de coöperatie, en er wordt een Construction Allrisk verzekering afgesloten via de installateur. Als wij tijdens installatie of onderhoud aantoonbare schade aan het dak veroorzaken, kan hier een beroep op worden gedaan. Anderzijds vestigen wij een recht van opstal op het dak en vragen wij je een dekking in je aansprakelijkheidsverzekering op te laten nemen voor het geval en door jouw toedoen of nalaten schade wordt veroorzaakt aan de zonnepanelen van de omwonenden. Op die manier zijn de risico’s over en weer goed afgedekt.

  Staat je vraag er niet tussen?

  zonnehub@eneco.com

  Bel 010 - 890 6945
  (je betaalt je gebruikelijke belkosten)

  Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.