ZonneHub van Eneco™

op het dak van boer Frans uit Schelluinen

De ZonneHub op het dak van boer Frans is de tweede ZonneHub van Nederland. In totaal liggen er 232 zonnepanelen op het dak van de melkveehouderij. Vanaf eind april 2018 wekt het dak groene stroom op voor omwonenden! Goed voor het milieu en de portemonnee.

Zelf opwekken

Wil jij ook zonnepanelen, maar heb je geen eigen of geschikt dak? Laat je gegevens dan hier achter. Als er genoeg mensen in jouw omgeving zijn die mee willen doen, gaan we op zoek naar een geschikt dak. Heb je een tip of wil je samen met ons een nieuw dak zoeken? Mail dan naar zonnehubdak@eneco.com

Zelf energie opwekken op het dak van Boer Frans

Boer Frans: de held van de buurt

Boer Frans: de held van de buurt


Sinds 1884 is de boerderij al in bezit van de familie Kruis. En wat Frans Kruis betreft, mogen daar nog flink wat generaties bij. Boer Frans laat zijn bedrijf en het klimaat graag goed achter voor de komende generaties. Schelluinen en omgeving helpen om te verduurzamen door een ZonneHub op zijn dak, paste precies in dat plaatje. En met de 12 panelen die Frans voor eigen gebruik op zijn dak heeft, wekt hij nu ook stroom op voor zijn huis.

Wek zelf energie op op een ander dak met ZonneHub van Eneco.

ZonneHub details

 • Locatie: Melkveehouderij Kruis te Schelluinen
 • Deelnemers wonen in de postcode 4201, 4203 t/m 4206, 4209, 4221, 4223 of 4241
 • De looptijd is 20 jaar waarvan 15 jaar belastingkorting op afname van energie
 • Per paneel is de opwek gemiddeld 243 kWh per jaar
 • De jaarnota is verlaagd met ongeveer € 35 per paneel, per jaar
 • De verwachte terugverdientijd is 9,2 jaar, het rendement ongeveer 7,4%
 • Inzicht in hoeveel schone zonnestroom het dak opwekt

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt 15 jaar lang een vrijstelling op je energiebelasting. Dat is wat een investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk maakt. Als je verhuist binnen de postcodes die meedoen aan de ZonneHub, is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van de belastingvrijstelling.

  Vanuit wet- en regelgeving is het op dit moment een voorwaarde dat wanneer je binnen 15 jaar naar een huis buiten deze postcodes verhuist, je recht op vrijstelling van energiebelasting vervalt. Het is dan vaak slimmer om de panelen te (laten) verkopen. Er geldt wel een afschrijving: de waarde van een paneel daalt als het paneel ouder wordt. Ze kunnen worden verkocht aan andere deelnemers of aan nieuwe deelnemers. ZonneHub kan je eventueel helpen om de panelen onder de aandacht te brengen bij bestaande deelnemers of Eneco-klanten.

  Kunnen we niemand vinden? Dan kopen we de panelen terug. Omdat de belastingvrijstelling niet geldt voor ons, is die waarde waarschijnlijk lager dan wanneer en paneel aan een andere deelnemer wordt verkocht. Geen zorgen. Wij helpen graag bij het vinden van een koper.

  Overigens is de overheid deze ‘verhuisregel’ aan het heroverwegen en wordt het beleid mogelijk in de toekomst versoepeld. Hier kunnen we nu echter nog geen zekerheid over geven.

  Geef je verhuizing door via zonnehub@eneco.com.

 • Hoe krijg ik inzage in de opwek van de zonnepaneleninstallatie?

  Je ontvangt van ons een e-mail met daarin een link naar een webportaal waarin je de opbrengsten van de zonnepaneleninstallatie kunt bijhouden. Mocht je de e-mail kwijt zijn, stuur ons dan een verzoek via zonnehub@eneco.com om de link opnieuw toe te sturen.

 • Wanneer krijg ik de opbrengst van mijn opgewekte stroom uitgekeerd?

  Ieder jaar in januari ontvang je een vergoeding voor jouw opwek van het jaar ervoor. Per jaar kan dit verschillen, afhankelijk van het aantal zonuren. Indien je stroom-klant bent van Eneco, verrekenen we dit op jouw jaarnota. Ben je overgestapt naar een andere energieleverancier, dan ontvang je ieder jaar in januari een eenmalige creditnota.

 • Ik wil graag deelnemen voor meer zonnepanelen, kan dat?

  Alle zonnepanelen zijn nu toegekend aan verschillende deelnemers. Geef je interesse door en we plaatsen je op een reservelijst. Wanneer een deelnemer besluit tot verkoop van zonnepanelen omdat hij bijvoorbeeld gaat verhuizen buiten de postcoderoos, zullen we je benaderen met de vraag of jouw interesse nog actueel is. Op basis van een ‘staffel’ zullen we een voorstel doen wat op dat moment de prijs van het zonnepaneel is. Deze wordt met name bepaald door het aantal resterende jaren dat je kunt profiteren van de opwek en de resterende looptijd van de belastingvrijstelling.

  Als je voor meer zonnepanelen wil deelnemen, is het verstandig om rekening te houden met de belastingvrijstelling. Deze wordt toegekend tot aan je eigen stroomverbruik met een maximum van 10.000 kWh per jaar. Voor extra opwek boven het eigen stroomverbruik geldt geen belastingvrijstelling. Je ontvangt voor je netto overschot dan wel de opwekvergoeding maar niet het belastingvoordeel. We adviseren je daarom om voor niet meer zonnepanelen deel te nemen dan nodig voor je eigen stroomverbruik thuis. Het is raadzaam om tot maximaal 85% van je huidige stroomverbruik op te wekken. Dit omdat we een gemiddelde opwek hanteren per zonnepaneel en in zonnige jaren kun je soms wel 10% extra opwekken dan gemiddeld. Uiteraard kun je bij (voornemens om) elektrisch (te) rijden of elektrisch (te) verwarmen rekening houden met een hoger elektriciteitsverbruik.

Staat je vraag er niet tussen?

zonnehub@eneco.com

Bel 010 - 890 6945
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.