ZonneHub van Eneco™

op het dak van boer Frans uit Schelluinen

Goed nieuws! De eerste 228 zonnepanelen van boer Frans zijn vergeven! Wil jij ook graag zonnepanelen, maar heb je geen eigen of geschikt dak? Als er weer genoeg mensen in jouw omgeving zijn die mee willen doen, gaan we op zoek naar een dak. Heb je een tip of wil je samen met ons een nieuw dak zoeken? Mail dan naar zonnehubdak@eneco.com

Zelf opwekken

op het dak van boer Frans

Alle 228 panelen van boer Frans zijn vergeven. Wil je het als eerste horen als we weer een nieuwe ZonneHub in jouw buurt gaan ontwikkelen? Laat je gegevens achter op www.zonnehub.nl.

Zelf energie opwekken op het dak van Boer Frans
Wek zelf energie op op een ander dak met ZonneHub van Eneco.

Je eigen zonnestroom opwekken was nog nooit zo makkelijk

 • Wek je zonnestroom op via het dak van Melkveehouderij Kruis, Nolweg 15, Schelluinen
 • Van installatie tot onderhoud: wij regelen het voor je
 • Iedereen met postcode 4201, 4203 t/m 4206, 4209, 4221, 4223 of 4241 kan meedoen
 • Wat je opwekt, trekken we af van je energierekening
 • Er is plek voor 232 panelen en vol is vol, dus reserveer snel

Boer Frans: de held van de buurt

Boer Frans: de held van de buurt


Sinds 1884 is de boerderij al in bezit van de familie Kruis. En wat Frans Kruis betreft, mogen daar nog flink wat generaties bij. Boer Frans laat zijn bedrijf en het klimaat daarom graag goed voor de komende generaties achter. Schelluinen en omgeving helpen om te verduurzamen door een ZonneHub op zijn dak, paste precies in dat plaatje. En met de 12 panelen die Frans voor eigen gebruik op zijn dak krijgt, wekt hij straks ook zelf de stroom voor zijn huis op.

Goed voor het milieu én je portemonnee

Je wekt 20 jaar lang je eigen schone energie op en ontvangt 15 jaar lang belastingkorting op je afname van energie.

 • Je energierekening daalt zodoende met ongeveer € 35 per paneel, per jaar
 • Een paneel kost € 310 en wekt ongevee 243 kWh per jaar op
 • De verwachte terugverdientijd is 9,2 jaar, het rendement ongeveer 7,4%
 • Je hebt inzicht in hoeveel schone zonnestroom je opwekt
 • Je doet al mee vanaf één paneel, tot maximaal 85% van je verbruik.
ZonneHub: goed voor het milieu én je portemonnee

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt ZonneHub?

  ZonneHub maakt het mogelijk om je eigen zonnestroom op te wekken op een nabijgelegen dak. Veel mensen willen wel zonnepanelen, maar hebben geen geschikt dak, geen eigen dak of zien andere belemmeringen. ZonneHub zorgt voor een totaaloplossing waarbij je heel eenvoudig 100% groene zonnestroom kunt opwekken met eigen zonnepanelen op een onbenut dak in de buurt.

  Dit doet ZonneHub allemaal voor je:

  • We brengen mensen die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen en eigenaren van onbenutte daken bij elkaar.
  • We vinden en screenen geschikte daken, inclusief een rendementsberekening.
  • We zorgen dat je lid wordt van een coöperatie (dit is een eenvoudig administratief proces, zodat je aan alle wettelijke voorwaarden voldoet om te profiteren van de
  • belastingvoordelen).
  • We verzorgen de aanschaf en installatie van de zonnepanelen en benodigde apparatuur.
  • We regelen de levering en teruglevering van zonnestroom.
  • We geven je inzicht in de stroom die je opwekt en verrekenen deze én de belastingvrijstelling op je stroomrekening.
  • We bemiddelen bij de garantie op de zonnepanelen voor de coöperatie en regelen het onderhoud.
 • Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

  Na je inschrijving zit je nog nergens aan vast. ZonneHub maakt een match tussen het aantal bewoners binnen een bepaalde regio en een dak. Als er voldoende geïnteresseerden zijn (minimaal 20) en er een geschikt dak beschikbaar is, word je benaderd met een concreet voorstel voor de aanschaf van zonnepanelen, inclusief de locatie van het dak en het verwachte rendement. Je kunt dan kiezen met hoeveel zonnepanelen je meedoet. Nadat het project vol is, verwachten we een ontwikkeltijd van circa 3 maanden.

  Natuurlijk kun je de totstandkoming van een ZonneHub in je buurt een handje helpen. Deel de ZonneHub-pagina met buren, vrienden. Weet je een geschikt dak in je buurt? Verwijs de eigenaar naar onze Dak pagina of stuur je tip en, met toestemming eigenaar, de contactgegevens naar zonnehubdak@eneco.com.

 • Wat is de rol van Eneco?

  ZonneHub is een initiatief van Eneco, en wil het mensen zo makkelijk mogelijk maken om zelf zonnestroom te kunnen opwekken op een ander dak. Zodat jij wel de lusten hebt, maar niet de lasten. Er komt namelijk nogal wat bij kijken…

  De Eneco Groep verzorgt de installatie en onderhoud van de zonnepanelen, verzekering, administratie, afspraken met de dak eigenaar en regelt dat je lid wordt van de ZonneHub coöperatie. Dit laatste is namelijk een eis om van de belastingvrijstelling te kunnen profiteren. 

  Ook zorgen we dat je energienota direct verlaagd wordt door de belastingvrijstelling samen met je afgenomen energie te verrekenen. Hiervoor dien je stroomklant te zijn bij Eneco, in ieder geval voor het eerste jaar, zodat we dit voor alle deelnemers op dezelfde manier kunnen doen. Ben je nog geen stroomklant? Geen zorgen, een overstap is zo geregeld.

 • Hoeveel levert een zonnepaneel op?

  Een zonnepaneel kost rond de €300,- en levert ongeveer 240 kWh stroom per jaar. Per jaar bespaar je daarmee circa €30,- netto op je stroomrekening. Dit is na aftrek van kosten. Een gemiddeld huishouden heeft 14 zonnepanelen nodig om zelfvoorzienend te zijn en kan daarmee op jaarbasis dus circa €420,- besparen. Let op: bovenstaande voorwaarden en bedragen zijn indicatief en worden per specifieke ZonneHub vastgesteld.

  Wanneer je stroom afneemt van een energieleverancier, betaal je daar energiebelasting over. Bij ZonneHub ontvang je die energiebelasting terug voor de energie die jouw zonnepanelen hebben opgewekt. Net als wanneer je zonnepanelen op je eigen dak hebt.

  Bij ZonneHub kun je er in principe van uitgaan dat je de investering binnen 10 jaar terugverdient. Je hebt een rendement van ongeveer 5%. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal zonnepanelen per ZonneHub, de kosten van de installatie en de ligging van het dak. Zonnepanelen gaan circa 25 jaar mee. Een dak wordt voor minimaal 15 jaar beschikbaar gesteld. Zo profiteer je nog maximaal 15 jaar van “gratis” stroom. Let op: bovenstaande voorwaarden en bedragen zijn indicatief en worden per specifieke ZonneHub vastgesteld.

  Bovendien lever je met de opwek van je eigen zonnestroom natuurlijk ook een mooie bijdrage aan het milieu. Eén zonnepaneel zorgt al voor een vermindering van 100 kilo CO2 per jaar.

 • Wat is het (financiële) verschil met zonnepanelen op mijn eigen dak?

  • ZonneHub maakt zonnepanelen mogelijk voor iedereen die dit niet op eigen dak wil of kan. Voor ZonneHub maken we gebruik van de zogeheten ‘postcoderoosregeling’, waarbij je net als bij zonnepanelen op je eigen dak, vrijstelling van energiebelasting krijgt. De overheid garandeert deze belastingkorting voor 15 jaar. Dit in tegenstelling tot de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen op hun eigen dak. De huidige salderingsregeling blijft nog tot 2023 van kracht. Of het onderaan de streep financieel gunstiger is dan panelen op eigen dak, is lastig voor te rekenen.
  • Eenmalige aanschafkosten:
   Enerzijds heb je bij ZonneHub het schaalvoordeel bij de aanschaf van zonnepanelen en installatie. Het maakt daarbij niet uit of je met 1 of 14 panelen mee doet. Anderzijds heb je bij ZonneHub te maken met meerkosten zoals die van een speciale netaansluiting.
  • Service & Onderhoudskosten:
   Voor ZonneHub betaal je kosten voor dakhuur en de administratie van de coöperatie, die je niet hebt bij zonnepanelen op een eigen dak. Tegelijkertijd zijn de bedragen van verzekering, onderhoud, en reservering voor de vervanging van de omvormer (na 12 jaar) inbegrepen, waarmee vaak geen rekening mee gehouden wordt bij zonnepanelen op je eigen dak.

  Verder gaat ZonneHub in haar berekening uit van gelijkblijvende stroomprijzen. Indien men uitgaat van stijgende stroomprijzen, is het effect op de terugverdientijd en rendement namelijk nog veel beter. Om de juiste vergelijking te kunnen maken is het dus belangrijk om te weten met welke stroomprijzen er wordt gerekend voor zonnepanelen op het eigen dak.

  Los van de financiële vergelijking, kies je bij ZonneHub ook voor ontzorging, gemak en kwaliteit. En biedt het een oplossing als je zelf geen zonnepanelen op je eigen dak kunt of wilt (laten) leggen. 

   
 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt 15 jaar lang een vrijstelling op je energiebelasting. Dat is wat een investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk maakt. Als je verhuist binnen de postcodes die meedoen aan de ZonneHub Schuytgraaf, is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van de belastingvrijstelling.

  Vanuit wet- en regelgeving is het op dit moment een voorwaarde dat wanneer je binnen 15 jaar naar een huis buiten deze postcodes verhuist, je recht op vrijstelling van energiebelasting vervalt. Het is dan slimmer om je panelen te verkopen. Er geldt wel een afschrijving: de waarde van je paneel daalt als het paneel ouder wordt. Verkopen kan aan andere deelnemers die de extra panelen of aan nieuwe deelnemers. Kun je niemand vinden? Dan kopen we de panelen van je terug. Omdat de belastingvrijstelling niet geldt voor ons, is die waarde waarschijnlijk lager dan wanneer je je paneel aan een deelnemer verkoopt.

  Geen zorgen. Wij helpen je graag bij het vinden van een koper. Geef je verhuizing door via zonnehub@eneco.com.

Staat je vraag er niet tussen?

zonnehub@eneco.com

Bel 010 - 890 6945
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.