Meterstanden

 • Nodig om de juiste afrekening te bepalen
 • Afrekening kleinverbruik aansluiting
 • Afrekening grootverbruik aansluiting

Ga naar:

U heeft per post of per e-mail een verzoek ontvangen om uw meterstanden door te geven. Op dit verzoek staat een opnamekenmerk. Dit heeft u nodig om het meterstandenformulier in te vullen.

Meterstanden doorgeven

Aan de hand van uw meterstanden bepaalt Eneco uw energieverbruik. Hiermee kunnen we uw jaarnota opmaken. Het doorgeven van meterstanden is ook nodig wanneer u gaat verhuizen, uw contract wijzigt of opzegt of u wilt overstappen.

Eneco heeft aparte formulieren voor de meterstanden van groot- en kleinverbruik. Aan uw opnamekenmerk kunt u zien of u een groot- of kleinverbruiker bent. Begint uw opnamekenmerk met 10..., dan heeft u een meter voor grootverbruik. Zo niet, dan heeft u een kleinverbruikmeter. Maak hieronder uw keuze, zodat we u naar de juiste pagina kunnen verwijzen.

Start uw opnamekenmerk met 10...?

Ja Nee

Verschil groot- en kleinverbruikmeters

Kleinverbruik

Capaciteit van uw aansluitingen:


≤ 3x80 ampère


 < 40 m3 per uur (t/m G25)

U vindt deze informatie op uw meter en op uw factuur.

Grootverbruik

Capaciteit van uw aansluitingen:


> 3x80 ampère


 > 40 m3 per uur (> G40)

U vindt deze informatie op uw meter en op uw factuur.

Onjuiste meterstanden?

Wanneer wij geen of onjuiste meterstanden ontvangen, dan baseren wij uw jaarrekening op uw geschatte verbruik. Hierdoor kan het zijn dat uw rekening te hoog of te laag uitvalt. U kunt na ontvangst van uw jaarnota alsnog de juiste meterstanden doorgeven. U ontvangt dan binnen 4 weken van ons een gecorrigeerde jaarnota.

Veelgestelde vragen

Vind de antwoorden op jouw vragen
 • Waarom moet mijn bedrijf de meterstanden doorgeven?

  We willen u een correcte afrekening sturen. Daarom vragen we bij verhuizing, overstap of opzeggen om uw meterstanden door te geven. Zo baseren wij uw nota op het juiste verbruik.

 • Hoe werkt het doorgeven van meterstanden?

  Uw meterstanden zijn de basis van uw energierekening. Als u voor het eerst een pand betrekt of bent overgestapt naar Eneco, geeft u uw beginstanden door. Daarna geeft u ieder jaar de meterstanden voor de jaarnota door. Hierover ontvangt u bericht. Eens in de 3 jaar komt een meteropnemer bij u langs om de stand(en) op te nemen. Als u het pand verlaat geeft u uw eindstanden door waarmee wij een eindnota voor u berekenen. Zo hebben wij een goed beeld van uw werkelijke verbruik.

 • Waarom in het belangrijk om de meterstanden op tijd door te geven?

  Als we uw meterstanden op tijd hebben kunnen we een juiste jaar/afrekening maken. Anders maken we een schatting gebaseerd op uw verbruik in het verleden. Deze schatting kan afwijken van uw werkelijke meterstanden en u kunt daardoor een hoger bedrag moeten betalen. Het is in uw belang dat u de standen zo snel mogelijk en volledig doorgeeft.
 • Welke cijfers op uw elektriciteit- en/of gasmeter moet u doorgeven voor uw meterstanden?

  Van links naar rechts alle zwarte cijfers. De elektriciteitsmeter heeft meestal geen komma. De gasmeter heeft een duidelijke komma. De cijfers achter de komma zijn meestal rood. Die hoeft u niet op te geven. Hieronder vindt u een voorbeeld van de opnamekaart.

  meteropnamekaart

 • De meterstanden zijn onjuist doorgegeven. Wat nu?

  Geen probleem, tot 3 maanden na het verschijnen van uw jaarnota kunt u de correcte meterstanden alsnog doorgeven.U kunt dit doen via Mijn Eneco (Zakelijk) of via uw vaste contactpersoon. U krijgt dan van ons een zogenaamde correctienota.

 • Er is iemand langs geweest om de meterstanden op te nemen. Moet ik dan alsnog de meterstanden aan Eneco doorgeven?

  Ja, de meterstanden hebben we nog steeds nodig. De meteropnemer die bij u langs is geweest, is van uw lokale netbeheerder. Zij checken of er geen afwijkingen zijn. De stand die deze meteropnemer opnam wordt niet gebruikt voor uw jaarnota. Dus die moet u nog wel doorgeven aan ons.

 • Wij hebben een telemetriemeter. Is het dan nodig om de meterstanden door te geven?

  Heeft u een grootzakelijke aansluiting met een telemetriemeter, dan hoeft u geen meterstanden door te geven. Want uw meetbedrijf leest de meterstanden op afstand uit. U hoeft dan geen meterstanden door te geven aan Eneco. Een grootzakelijke aansluiting is een elektriciteitsaansluiting groter dan 3*80 ampère (> 100.000 kWh) en/of een gasaansluiting groter dan G25 (40 m3 p/u). Voor een gasaansluiting met profielcode G2C kunt u uw meterstand doorgeven aan uw meetbedrijf/netbeheerder.

 • Wat is het verschil tussen meterstanden en verbruik?

  Het verbruik is hoeveel stroom (kWh) en/of gas (m3) u heeft gebruikt. Uw verbruik is het verschil tussen de begin- en de eindstand van uw meter over een bepaalde periode. De meterstanden zijn dus de basis voor het berekenen van uw verbruik.

Contact met Eneco Zakelijk

We helpen u graag

Heeft u een vraag, interesse in Eneco of behoefte aan advies? Neem contact op met onze zakelijke klantenservice. U kiest zelf de manier waarop u contact wilt.

mailen met eneco Laat u terugbellen

Of bel 010 - 890 6988, op werkdagen van 08.00 tot 19.00 uur.

Bent u een particuliere klant? Bel dan 088 - 895 5955.