The Edge - Deloitte

Duurzaamste kantoor ter wereld

Op de Amsterdamse Zuidas staat The Edge, hoofdkantoor van Deloitte en het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld. BREEAM, de organisatie die gebouwen en kantoren op duurzaamheid beoordeelt, gaf The Edge de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw kreeg de hoogste score voor nieuwe gebouwen ooit afgegeven: 98,36%. Eneco exploiteert de klimaatvoorziening van het gebouw door middel van een innovatieve combinatie van Warmte Koude Opslag met zonnepanelen.

Quote Michiel van den Berg

De combinatie van WKO, Stadswarmte en zonnepanelen leidt tot een duurzame klimaatvoorziening. Dit heeft mede bijgedragen aan het verkrijgen van de BREEAM-NL Outstanding. Er is namelijk een min of meer zelfvoorzienend systeem ontstaan, welke bijdraagt in genoemde hoge certificering. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC-waarde) werd uiteindelijk 45 procent beter dan de eis in het Bouwbesluit.


Michiel van den Berg, directeur Eneco Warmte & Koude

Video-impressie van The Edge

Deze korte video-impressie geeft u een beeld van het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld: The Edge.

Innovatieve opslag van
warmte en koude

Het glazen atrium is de ‘long’ van het gebouw met in totaal 15 verdiepingen. De open ruimte zorgt voor licht en ventilatie van de werkruimtes eromheen, maar is tegelijk een leverancier van warmte. De warmte uit het atrium wordt opgeslagen in een waterbron onder het gebouw, en wordt 's winters hergebruikt om het pand te verwarmen. Het afgekoelde water wordt opgevangen in een andere bron en wordt in de zomer gebruikt om het kantoorgebouw te koelen. Het grootste deel van de jaarlijkse warmtebehoefte en de volledige koudebehoefte van het kantoorpand wordt geleverd door deze Warmte Koude Opslag van Eneco.

Energie voor WKO komt van zonnepanelen
Op het dak – met een hellingshoek van 7 graden – zijn bijna zevenhonderd zonnepanelen verwerkt. Ook de gevel is voorzien van zonnepanelen. De energie die hiermee wordt opgewekt, is voldoende voor de warmtepomp van de Warmte Koude Opslag (WKO).

lees meer over wko
WKO Schema Groot

De WKO van The Edge in cijfers

  • Wereldwijd
   Wereldbol | Eneco
   Duurzaamste kantoorgebouw
  • Zonnepanelen
   660 zonnepanelen
  • Duurzame warmte
   Icoon warmte/koude
   1.800 KW
  • BREEAM-label
   Outstanding
  • Oppervlakte
   40.000 m2
  • WKO
   Met dubbele bron
  • Duurzame koude
   Icoon warmte/koude
   2.500 KW
Icoon zonnepanelen

Keurmerk voordelig bij aanbesteden

Er zijn verschillende keurmerken op het gebied van duurzaam ondernemen. Deze kunnen een positieve rol spelen bij duurzame aanbestedingen. Het is ook een manier om uw klanten te laten zien dat u als ondernemer oog hebt voor uw omgeving. Neem vrijblijvend contact op met Eneco Zakelijk over de mogelijkheden voor uw bedrijf. Samen bekijken we waar voor u de kansen liggen.

Samen gaan we voor duurzaam

Eneco Zakelijk wordt vaak benaderd om mee te denken over een passende duurzame energievoorziening. Meestal sluiten we hierbij een contract af voor een langjarig beheer van de klimaatvoorziening. Op deze manier draagt Eneco de zorg voor de uiteindelijke prestaties. Bent u benieuwd hoe we samen uw bedrijfsvoering kunnen verduurzamen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 010 - 890 6988 (op werkdagen tussen 08.00 en 19.00 uur).

Samen innoveren met Eneco Zakelijk

We helpen u graag verder

Weten wat Eneco voor uw bedrijf kan betekenen? Uw vaste contactpersoon vertelt u graag meer. Bent u nog geen klant van Eneco, neem dan contact op met onze klantenservice voor een vrijblijvend adviesgesprek.

mailen met eneco    Laat u terugbellen

Of bel ons op 010 - 890 6988, werkdagen 08.00 tot 19.00 uur.

Specifieke vragen over de WKO kunt u stellen aan onze specialisten van Warmte & Koude. Zij zijn bereikbaar op 088 – 895 3580, werkdagen tussen 09.00 en 17.00. uur.