Vrouw met een stekker van een elektrische auto in haar hand,

Gastvrij en geld verdienen met een laadpaal

Er valt nogal wat te kiezen op het gebied van laadpalen. Wij zetten het voor je op een rij.

Soorten en maten

Het begint al bij de naam. We zeggen laadpalen, maar eigenlijk heten ze EV-laadstations waarbij EV staat voor Elektrisch Voertuig. Het laadstation zelf is meestal een compacte unit die je in een wand- of paaluitvoering kunt krijgen. De keuze tussen een enkele of dubbele laadpaal hangt van het aantal auto’s af dat je tegelijk wilt kunnen opladen. Ondernemers kiezen vaak voor een laadpaal met twee contactdozen met het oog op gastvrijheid. Zo kunnen je gasten de auto ook opladen.

AC of DC?

Terwijl je aan het werk bent of in de avonduren kan je auto rustig opladen. Een AC-lader (alternating current) met wisselstroom volstaat dan. Hoe lang het duurt om op te laden van leeg naar vol, hangt af van de soort auto, de grootte en ouderdom van de accu en het vermogen van de laadpaal. Heb je geen uren de tijd? Dan is snelladen handig via een DC-lader. DC staat voor direct current, gelijkstroom. Binnen een mum van tijd heb je daarmee de accu weer voldoende opgeladen.

Gastvrij en verhuur

Voor ondernemers is gastvrijheid steeds vaker een reden om een laadpaal te hebben. Gasten van het bedrijf kunnen zo tijdens een bezoek hun elektrische wagen opladen. Ook in de retail wordt dit steeds meer gebruikt. Bij grote retailformules en supermarktketens kunnen klanten snel opladen terwijl ze shoppen. Geld verdienen met laadpalen is een andere optie. Op de tijden waarop je de laadpaal niet nodig hebt voor je bedrijf, kun je hem – tegen betaling – beschikbaar stellen voor anderen.

Slimme of domme laadpalen

Wil je geld verdienen met de laadpaal wanneer je hem zelf niet gebruikt? Dan heb je een slimme laadpaal nodig. Deze houdt, in tegenstelling tot een ‘domme’, bij hoeveel stroom er verbruikt wordt. De verbruiksoverzichten zijn niet alleen handig voor verhuur, maar ook om het stroomverbruik van de laadpaal belastingvrij te kunnen opvoeren. De laadpaal zelf is voor ondernemers sowieso belastingvrij.

 

Andere financiële voordelen

Naast het belastingvrije stimuleert de Nederlandse overheid ondernemers om te investeren in laadpalen met andere financiële voordelen. De Milieu Investeringsaftrek (MIA) & Vamil-regelingen bijvoorbeeld en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het Europees Parlement wil schoon rijden stimuleren door nieuwe regelgeving. Hierdoor worden laadpalen sinds 2020 verplicht bij nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan tien parkeerplekken. Per tien parkeerplekken moet er minimaal een oplaadpunt zijn. Ook moet alvast de bekabeling voor toekomstige extra oplaadpunten aangelegd worden.

Schone stroom

Als je gaat voor elektrisch rijden ben je al best duurzaam bezig. Wil je het helemaal goed doen, dan zorg je er natuurlijk ook voor dat je de auto oplaadt met schone stroom. Door de laadpaal te combineren met HollandseWind van Eneco is elke kilometer 100% groen.

Wil je meer weten over een laadpaal voor jouw onderneming? Kijk dan hier voor meer informatie over een laadpunt van Eneco eMobility

Meer inspiratie

Hoe onze klimaatacties in een stroomversnelling raken dankzij elektrische auto’s

CO₂ compenseren? Gas erop!

Lees hier hoe
Mevrouw houdt een stekker vast om haar auto elektrisch te laden

10 redenen om te kiezen voor zakelijk elektrisch rijden

Lees hier de 10 redenen
Moeder en dochter op de bank

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Lees hier de 5 antwoorden op de vragen