Getest in real life:
gezinsauto op zonne-energie

Als eerste gezin mocht de familie Tienhoven een proefrit maken in Stella Lux, de revolutionaire gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven.


Zijn we al klaar voor het vervoermiddel van morgen? Studenten van TU Eindhoven ontwikkelen een gezinsauto die rijdt op zon, gesteund door Eneco. Gebouwd voor het winnen van de World Solar Challenge én voor het dagelijks leven. Om dit laatste te testen organiseerde Eneco een proefrit met een gezin uit Eindhoven. Moeder Judy en haar kinderen Tobias en Jasmijn durfden de uitdaging aan.

Fotoverslag testrit Stella Lux

Student naast auto

TU/E Student Beatrix Bos: 'Het is de grote droom van Solar Team Eindhoven en Eneco dat zonneauto’s beschikbaar worden voor iedereen.'

Gezinsauto op zonne energie

Stella Lux waagt zich voor het eerst in het echte stadsverkeer, met moeder Judy en haar kinderen Tobias en Jasmijn aan boord. Het gezin had zich opgegeven voor de proefrit na een oproep van Eneco.

Gezinsauto op zonne energie

In de zomer heeft Stella Lux dankzij zonne-energie en batterij een actieradius van 1000 kilometer. Klasgenoten van Jasmijn en Tobias onderwerpen de Stella Lux aan een grondige inspectie.

Gezinsauto op zonne energie

Stella Lux heeft een topsnelheid van 130 kilometer per uur. Tobias hoopt dat zonneauto’s normaal zijn als hij zelf oud genoeg is om auto te mogen rijden.

Geparkeerde auto

'In de toekomst zal Stella Lux ook je huis kunnen voorzien van energie,’ zegt Beatrix Bos van Solar Team Eindhoven. 'We zijn met hulp van Eneco aan het onderzoeken hoe we energie kunnen uitwisselen tussen huis en auto.'

Gezinsauto op zonne energie

Stella Lux op het plein van Basisschool Sint Trudo in Eindhoven. De volgende generatie automobilisten verzamelt zich rond het prototype.

Gezinsauto op zonne energie

Jasmijn zit heerlijk op de achterbank van de Stella Lux. De gezinsauto op zonne-energie weegt in totaal 375 kilo en biedt plaats aan vier inzittenden.

Gezinsauto op zonne energie

‘Ons hele gezin wordt super enthousiast van nieuwe technologie,’ zegt Judy Tienhoven. 'Wij vonden het fantastisch om te ervaren hoe het is om te rijden op zonlicht.'

Fotografie: Jaasir Linger

Meer weten?

Met elektrische auto naar de sneeuw

Elektrische auto naar de sneeuw

Lees meer

Vrouw naast windmolen

Duurzaamheid
& Eneco

Lees meer

Zonnetje in huis

Lees meer