Week 30

De Nieuwe Wereld staat nooit stil. Welke verhalen over energie en innovatie haalden deze week de media? Redacteur Lisa Boerop selecteerde de hoogtepunten.

1. Klimaatneutraal over 14 jaar

Klimaatneutraal zijn in 2030? Dat is makkelijker dan het klinkt. Het klimaat heeft namelijk een noodrem, en voor welvarende landen maakt het economisch gezien weinig uit of daar wel of niet aan getrokken wordt. De eerste stap naar een klimaatneutraal land: kolen, olie en gas razendsnel uit onze huishoudens verwijderen.

De Volkskrant - Zo moeilijk is het niet om al in 2030 klimaatneutraal te zijn

En het blijkt dat Nederlanders ook best bereid zijn om aan die noodrem te trekken, zelfs als het ze geld kost:

2. Alle kolencentrales dicht

Nederlanders staan namelijk positief tegenover een kolen-exit: volgens onderzoek is een derde van de Nederlanders bereid om de portemonnee te trekken als dat betekent dat de kolencentrales sluiten. De meeste mensen vinden de sluiting van de centrales zo’n 50 euro per jaar waard.

Trouw – ‘Nederlanders willen betalen voor sluiten kolencentrales’

Een afscheid van olie en kolen betekent niet dat de strijd om grondstoffen gestreden is:

3. Lithiumkoorts in Chili

Iedere week trekken ongeveer duizend arbeiders naar de uitgestrekte zoutvlaktes van Chili. Niet om zout te winnen, ze komen er voor het lithium - een grondstof die steeds belangrijker wordt naarmate de vraag naar herlaadbare batterijen stijgt. Doordat veel landen doelen stellen om meer elektrische auto’s vol batterijen op de weg te krijgen instaat er rondom Lithium een nieuw soort goudkoorts.

Financial Times – Lithium: Chile’s buried treasure (Financial Times – Lithium: de verborgen schat van Chili)


De Nieuwe Wereld staat nooit stil / Lisa Boerop.

Het nieuwe wonen

Lees meer

De nieuwe wereld

De nieuwe wereld

Lees meer

Crowdnett

Lees meer