Week 29

De Nieuwe Wereld staat nooit stil. Welke verhalen over energie en innovatie haalden deze week de media? Redacteur Lisa Boerop selecteerde de hoogtepunten.

1. Het zonnevliegtuig is geland

De ‘Solar Impulse’, een volledig door zonne-energie aangedreven vliegtuig, heeft succesvol de oversteek gemaakt van New York naar Europa. Het is de eerste keer dat een vliegtuig puur op zonne-energie de Atlantische oceaan is overgestoken. Bekijk hieronder het indrukwekkende verhaal (gespot via Hyper).


2. Einde aan verplicht gas?

Er zijn ondertussen voldoende alternatieven voor gas, maar het lijkt alsof je er nooit vanaf komt. De wettelijke plicht om nieuwbouwhuizen op het gasnet aan te sluiten, bestaat namelijk nog steeds. Wat minister Kamp betreft komt daar snel verandering in: “Ik wil de gemeenten de vrijheid geven om te experimenteren.”

AD – Nieuwe woningen niet automatisch meer op gasnet

Wie genoeg heeft van gas, heeft over een jaar een nieuwe optie:

3. Oprolbare zonnepanelen

Heb je net nieuwe zonnepanelen op je dak geïnstalleerd, moet je verhuizen. In de toekomst kun je je zonnepanelen dan misschien oprollen en achterin de verhuiswagen gooien. De startup Renovagen heeft namelijk oprolbare zonnepanelen ontworpen, bedoeld als ‘draagbare stroomvoorziening’ in moeilijk te bereiken gebieden.

RTL Z – Uitrolbaar zonnepaneel gaat helpen levens te redden

Zonnepanelen gedijden niet alleen goed op daken, ze schitteren ook langs de snelweg:

4. Energie langs de snelweg

Een jaar lang werden geluidsschermen met zonnecellen getest in Den Bosch, en de resultaten zijn goed: het blijkt een kansrijke manier om energie op te wekken. Om honderd huishoudens van elektriciteit te voorzien, is een kilometer aan geluidsschermen nodig. En volgens het bouwbedrijf is de technologie nu al op grote schaal toepasbaar.

Duurzaam Bedrijfsleven – Heimans wekt energie op met geluidsscherm langs de snelweg


De Nieuwe Wereld staat nooit stil / Lisa Boerop.

Smart
Cities

Lees meer

De nieuwe wereld

De nieuwe wereld

Lees meer

Zon & Design

Lees meer