Gespot week 25

Zon wint van kolen, China van Duitsland en Apple lanceert ‘iStroom’

WEEK 25

De Nieuwe Wereld staat nooit stil. Welke verhalen over energie en innovatie haalden deze week de media? Redacteur Anneke Kortleve selecteerde de hoogtepunten.

2. Britse zonnepanelen winnen het van kolen

Rule Britannia! In Groot-Brittannië leverden afgelopen mei zonnepanelen voor het eerst meer energie dan kolencentrales. Britten hebben de smaak van duurzaamheid te pakken. De modern-conservatieve denktank Bright Blue stelt nu zelfs voor de geplande sluiting in 2025 van alle kolencentrales met twee jaar te vervroegen. The Guardian — UK solar eclipses coal power over month for first time

The Guardian — Opbrengst zonne-energie in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst hoger dan kolen

Naast Britten hebben ook Chinezen (eindelijk) het groene licht gezien:

3. China stoot Duitsland van de zonnetroon

Decennialang stond China bovenaan de verkeerde lijstjes wanneer het om vervuiling ging, maar het tij lijkt te keren. De Chinezen hebben de afgelopen jaren een enorme slag gemaakt in de opwekking van zonne-energie. China heeft in 2015 de capaciteit met maar liefst vijftig procent vergroot en wekt nu zelfs meer op dan zonne-energiereus Duitsland.

De Ingenieur — Duurzame energie groeit dankzij China

Niet alleen grote landen, ook grote bedrijven zijn lekker bezig. Hopelijk wordt het nieuwste product van Apple weer een hardloper:

4. Apple verkoopt duurzame energie

Na de wereld te hebben verrijkt met iPhones en tablets, gaat technologiereus Apple zich nu ook toeleggen op de levering van duurzame energie. Het concern bezit waterkrachtcentrales, biogasfabrieken en een met zonnepanelen bedekt hoofdkantoor in Californië. Het overschot aan energie die deze faciliteiten opleveren, zal direct aan Amerikaanse consumenten worden verkocht.

Ecowatch — Apple is van plan overtollige zelf opgewekte schone energie te gaan verkopen


Containerwoningen 100% duurzaam

100% zelf-
voorzienend

Lees meer

De nieuwe wereld

De nieuwe wereld

Lees meer

Onze Clubkracht ondersteunt sportclubs bij subsidie-aanvraag

Onze Clubkracht

Lees meer