Gezocht: het beste idee voor de post-fossiele stad

De Nieuwe Wereld staat nooit stil. Redacteur Lisa Boerop bespreekt het opvallendste nieuws van de afgelopen week.

Klimaatverandering werkt verlammend

Als een konijn dat in de koplampen van een in volle vaart naderende auto staart - zo kijken we als samenleving op dit moment naar klimaatverandering. Maar dat heeft een verlammende werking, betoogt Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht, in een interview met NRC. Wat wel werkt in de transitie naar een duurzame samenleving? Creativiteit.10.000 euro voor het beste idee

Geen sombere rapporten met verlammende cijfers meer, maar creatieve, beeldende ideeën moeten ervoor zorgen dat mensen zien dat een energieneutrale samenleving niet alleen kan, maar ook de meest logische optie is. Daarom schrijft hij een prijsvraag uit waarin hij zoekt naar het beste idee over hoe steden kunnen functioneren zonder fossiele brandstoffen. De winnaar krijgt 10.000 euro.

Doe mee met de Post-Fossil City Contest

“Het is moeilijk om je een nieuwe stad voor te stellen”, zegt hij tegen NRC. “Mensen zoeken hun zekerheid voor de toekomst in het verleden. Maar een positief toekomstbeeld biedt mensen iets om naartoe te bewegen. Dat is van levensbelang.” De Post-Fossil City Contest is op 11 januari begonnen.


De Nieuwe Wereld staat nooit stil / Lisa Boerop.

Smart
Cities

Lees meer

Het nieuwe wonen

Lees meer

SlimLaden app van Eneco voor Tesla en Renault

Eneco SlimLaden®

Lees meer