Eneco en Shell bouwen het grootste windpark ter wereld

De Nieuwe Wereld staat nooit stil. Redacteur Lisa Boerop bespreekt het opvallendste nieuws van de afgelopen week.

Windpark met scherpe prijs

Een consortium van Shell en Eneco gaat meebouwen aan het grootste windpark ter wereld, voor de kust van het Zeeuwse Borssele. Minister Kamp verwachtte 5 miljard euro aan subsidie te moeten betalen voor deze zee van windmolens, maar dat valt een stuk lager uit. Het project gaat de staat slechts 0,3 miljard euro aan subsidie kosten, dankzij de historisch scherpe prijs van 5,45 cent per kilowattuur, schrijft Trouw.Opbrengst: 1400 megawatt

Zeg dus maar dag tegen de mythe dat windmolens draaien op subsidie. In totaal gaat het windpark 1400 megawatt leveren. Het Deense Dong Energy mag de eerste helft bouwen, het consortium van Shell en Eneco de tweede. Vooral voor Shell is het prettig om mee te bouwen aan het windpark: zo kan het grotendeels fossiele bedrijf laten zien dat het meewerkt aan de productie van schone energie.

Duurzaamheid steeds goedkoper

Als Shell en Eneco samen iets laten zien, is het wel dat duurzame energie steeds goedkoper wordt. Dat geeft hoop voor de toekomst, lees je in het hoofdredactioneel commentaar van NRC Handelsblad. Het windmolenpark van Shell en Eneco levert energie aan een miljoen huishoudens, een paar procent van ons landelijk energieverbruik. Als de rest van ons energieverbruik ook voor zo’n lage prijs groen kan zijn, is er echt geen reden om de kolencentrales nog veel langer te laten draaien.


De Nieuwe Wereld staat nooit stil / Lisa Boerop.

Innovatie-
pioniers

Lees meer

Vrouw naast windmolen

Duurzaamheid
& Eneco

Lees meer

Zonnetje in huis

Lees meer