Yvonne verhuist naar Schoonschip, een unieke duurzame woonbotenwijk

Amsterdam-Noord is een broeinest van bouwers, vernieuwers en dromers. We gingen op zoek naar bewoners en ondernemers die op eigen kracht aan de nieuwe wereld werken, duurzame pioniers van Amsterdam-Noord. Het gezin van Yvonne is daar één van. Vanaf najaar 2017 woont zij met ruim honderd Amsterdammers in Schoonschip, een nieuwe wijk die volledig bestaat uit duurzame woonboten.

Yvonne en haar kinderen

Een groep bewoners nam in 2008 het initiatief om dertig drijvende woonarken te realiseren aan het Johan van Hasselt-kanaal in Amsterdam-Noord. “Vrienden van ons hadden zich al ingetekend”, zegt Yvonne. “Zij brachten ons op het idee om hetzelfde te doen. We stonden op de wachtlijst en toen een ander gezin afhaakte hebben ze ons benaderd. De keuze was snel gemaakt. We wonen nu nog in Diemen. Amsterdam-Noord is enorm in opkomst en je bent dicht bij de stad. Onze zoons van 13 en 16 hoefden er ook niet lang over na te denken.”

Duurzaam wonen zónder concessies
Op dit moment worden de vergunningen aangevraagd, daarna wordt begonnen met de bouw van de woonboten, waarna ze naar de locatie worden gesleept. “Een van de opvallendste dingen aan Schoonschip is de aantrekkelijkheid van de woningen. Die bewijzen dat je geen concessies hoeft te doen op comfort om duurzaam te kunnen wonen.”


De duurzame woonbotenwijk - Yvonne

Een ark zonder gasaansluiting

Yvonne woont nu nog in een jaren dertig woning. “Het had eerst het energielabel E, dat was in de winter echt onbehaaglijk. Door veel te isoleren en dubbel glas te installeren, hebben we uiteindelijk ons gasverbruik weten te halveren. Maar nu hebben we de mogelijkheid om in een nieuwbouwproject te gaan wonen waarbij duurzaamheid vanaf de bouw centraal staat.”

In Schoonschip is bijvoorbeeld geen gasaansluiting, alles werkt op elektriciteit, die wordt opgewekt via zonnepanelen. “We hebben een Europese subsidie ontvangen om ons eigen energienetwerk op te zetten zodat we ook onderling aan elkaar kunnen leveren. Wat dat betreft zijn we echt een testcase. Verder gebruiken we warmtepompen voor de verwarming en hebben de huizen een hoge isolatiewaarde.”

Samen inkopen bij de buurtboer
Naast de locatie en het duurzame karakter van Schoonschip is de sociale component een van de belangrijkste motivaties voor Yvonne om te verhuizen. “Het wonen in een groep waarvan je weet dat mensen enthousiast zijn om samen dingen op te pakken vind ik aantrekkelijk. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een collectieve moestuin of het gezamenlijk inkopen doen bij een boer uit de buurt.”


Amsterdam Noord woonbotenwijk

Dat meer mensen die combinatie aantrekkelijk vinden is te merken aan het enthousiasme voor het project. “Ik hoor regelmatig van mensen dat ze het jammer vinden dat we vol zitten. Maar ik hoop dan dat we mensen inspireren om net zo’n soort initiatief te starten.”

Schoonschip in het kort

  • Schoonschip is een nieuwe woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord die zal bestaan uit 30 duurzame woonboten

  • In totaal zullen 46 huishoudens in de drijvende wijk komen wonen

  • Geen enkele boot wordt aangesloten op het gasnet en er is maar één elektriciteitsaansluiting nodig

  • Schoonschip ligt vlak naast een bestaande populaire broedplaats voor duurzame pioniers: de Ceuvel

  • De bewoners van Schoonschip vroegen en kregen een Europese subsidie om een eigen energienetwerk op te zetten

De duurzame pioniers van Amsterdam-Noord

Klik op de locaties en lees de verhalen:

Schoonschip map

Auteur: Tara Lewis, Fotografie: Thomas Sykora

Duurzame kaswoning

Lees meer

Duurzame
chocolade

Lees meer

Duurzame
broedplaats

Lees meer