Rodney's eerlijke cacaobonen komen per zeilschip naar zijn fabriek

Amsterdam-Noord is een broeinest van bouwers, vernieuwers en dromers. We gingen op zoek naar bewoners en ondernemers die op eigen kracht aan de nieuwe wereld werken.
Ze zijn de Willie-Wonka’s van de Vogelbuurt. Met ambachtelijke machines maken Chocolatemakers Rodney Nikkels en Enver Loke fair-chain chocoladerepen.

Rodney bouwt de ultieme eerlijke chocoladefabriek

Eerlijke chocolade ruikt nog lekkerder dan gewone chocolade. Dat merk je meteen als je het bedrijfspand van Chocolatemakers binnenstapt in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Rodney Nikkels begon de kleinschalige chocoladefabriek in 2011, samen met zijn zakenpartner Enver Loke.

Alle schakels zelf in de hand
Binnen de vaak bekritiseerde cacao-industrie zorgen de mannen van Chocolatemakers dat hun producten op een eerlijke en biologische manier geproduceerd worden. Ze zijn naar eigen zeggen het enige chocoladebedrijf in Nederland dat alle schakels van de keten zelf in de hand heeft. “We willen mensen weer laten zien hoe échte chocolade gemaakt wordt. We hebben niet de illusie dat we de industrie kunnen veranderen. Daar zijn we niet groot en sterk genoeg voor. Maar wij zijn wel een voorbeeld van hoe het in de toekomst zou kunnen, door onze bonen direct bij de boeren in te kopen en ze een goede prijs te betalen.”


Rodney en zijn chocoladefabriek

Eerlijke productie gaat bij Chocolatemakers hand in hand met energiebesparing. Rodney: “Op onze nieuwe locatie willen we volledig 'off the grid' zijn en de fabriek laten draaien op zonne-energie en biomassa. We werken nu al met groene energie en duurzaam transport. Zo wordt een deel van de cacao per zeilschip vanuit de Dominicaanse Republiek aangeleverd en leveren we onze repen binnen de ring met elektrische fietsen.”

Oude ambachten keren terug naar de stad
Amsterdam heeft een lange geschiedenis met chocolade. “Nog steeds zijn we de grootste cacaohaven ter wereld. Door weer op de traditionele wijze chocolade te maken, grijpen we daarop terug. We gebruiken machines die tachtig jaar of ouder zijn. Het past in de trend om oude ambachten terug naar de stad te brengen.” Rodney ziet daarin ook een educatieve taak voor het bedrijf. “Hier laten we aan kinderen zien dat repen niet uit een fabriek komen, maar hun oorsprong vinden in de natuur.”

Amsterdam-Noord past bij chocolade-ondernemers. Rodney: “Ik woon hier zelf en dit is een mooi stadsdeel voor deze onderneming. Hier komen kinderen die trots zijn omdat de cacao die we gebruiken uit het land van herkomst van hun ouders komt. Ook zijn er hier veel kleine ondernemers met wie we werken, van het timmerwerk tot het drukken van de wikkels. Er zit hier een goede energie.”


Van boon tot reep

Van boon tot reep

Volgens Rodney is er steeds meer vraag naar duurzame kwaliteitsproducten. “Of dit nu ook de norm wordt is nog maar de vraag. Maar als je kijkt naar bier is dat bijvoorbeeld snel gegaan.” Rodney heeft een achtergrond in de tropische landbouw en werkte in Latijns Amerika en Afrika met koffie en later cacao. “Daar heb ik veel boeren en coöperaties leren kennen. Ik merkte dat door de schaalgrootte van die producten er eigenlijk geen mogelijkheden waren voor kwaliteitsverbetering. Door het productieproces klein te houden kan dat wel. Deze fabriek is de chocolade-industrie in het klein: van boon tot reep.”

Chocolatemakers in het kort

  • In 2016 produceerde de fair-chain chocoladefabriek Chocolatemakers van Nederland 250.000 repen chocolade

  • Fair-chain betekent dat elke schakel in de productieketen eerlijk is

  • Een deel van de cacaobonen wordt door het zeilschip Tres Hombres van de Dominicaanse republiek naar Amsterdam gebracht

  • De chocoladerepen worden binnen de ring van Amsterdam op elektrische fietsen bij klanten bezorgd

De duurzame pioniers van Amsterdam-Noord

Klik op de locaties en lees de verhalen:

Kaswoning Schoonschip De Ceuvel

Auteur: Tara Lewis, Fotografie: Thomas Sykora

Duurzame kaswoning

Lees meer

Duurzame
botenwijk

Lees meer

Duurzame
broedplaats

Lees meer