Ecologisch ondernemer Tom houdt kantoor op de Ceuvel

Amsterdam-Noord is een broeinest van bouwers, vernieuwers en dromers. We gingen op zoek naar bewoners en ondernemers die op eigen kracht aan de nieuwe wereld werken. De Ceuvel is één van de aanjagers van de stedelijke ontwikkeling in Amsterdam-Noord. Wat begon als oplossing voor verontreinigde grond groeide uit tot een hotspot in de stad.

De Ceuvel, Amsterdam Noord

Wat ooit vervuilde grond was aan de rand van een industrieterrein is nu een bestemming waar jonge Amsterdammers ’s zomers rijendik voor het hek staan. Je vindt er een café-restaurant, bedrijfsruimtes in oude woonboten en een populaire plek om te zwemmen en te feesten.


Tom van de Beek, ecologisch ondernemer

Een gesloten systeem met minimale footprint

Tom van de Beek is een van de participanten van het eerste uur en zelf op het terrein gevestigd als ecologisch ondernemer. “Dit was vroeger een oude scheepswerf. Daarna is hier een hele tijd niks gebeurd, mede omdat de grond zo vervuild was dat er niet gebouwd kon worden.” Daarop schreef de gemeente een prijsvraag uit om de plek tien jaar een bestemming te geven én iets te doen aan de vervuilde grond. Een groep architecten kwam met het idee voor de Ceuvel.

Planten, bloemen en een composttoilet
De Ceuvel is het eerste initiatief geweest dat dit vergeten gedeelte van Amsterdam-Noord weer op de kaart zette. “Ik herinner me goed dat op een herfstige dag de boten hier op de kade werden getakeld. ‘Waar zijn we aan begonnen’, dacht ik.” Er stond de oprichters een enorme klus te wachten. Gebruikte woonboten zijn getransformeerd tot duurzame kantoren, planten en bloemen maken op een alternatieve manier de grond schoon en het geheel is zoveel mogelijk ingericht als gesloten systeem.

“Ons doel is om een zo klein mogelijke footprint achter te laten. We experimenteren hier met nieuwe ecologische technieken en energietoepassingen, zodat die later op grotere schaal kunnen worden uitgerold. We hebben bijvoorbeeld composttoiletten, waardoor we geen aansluiting op het riool nodig hebben.” Daarnaast heeft de Ceuvel de eerste Biogasboot ter wereld ontwikkeld, waarmee organisch afval wordt omgezet in biogas, waarmee in het café gekookt wordt. De kantoren worden verwarmd met een warmtepomp, die zijn stroombehoefte uit zonnepanelen haalt.

Meer mensen uit de stad in de natuur
Zelf heeft Tom sinds zes jaar een bedrijf dat zich volledig richt op ecologische duurzaamheid: The Tipping Point. “Ik start projecten op die een omslag naar een duurzame samenleving kunnen maken. Daarin staan altijd twee dingen centraal: meer natuur in de stad en meer mensen uit de stad in de natuur. Duurzaamheid gaat in de kern over de relatie tussen mens en natuur. De natuur bestaat uit gesloten kringlopen, zonder afval.”


Ecologisch ondernemer Tom houdt kantoor op de Ceuvel

Een van zijn projecten is The Pollinators, dat zich inzet voor de bedreigde bijenpopulatie door cursussen voor stadsbewoners aan te bieden. “Hiervoor zijn we een samenwerking met platform Nudge en de Bijenkorf aangegaan. Daar ben ik heel blij mee. Want kleine projecten zijn leuk, maar uiteindelijk willen we echte impact.”


De Ceuvel in het kort

  • Het terrein van een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord is door de gemeente Amsterdam voor 10 jaar aan sociale en creatieve ondernemers uitgeleend

  • De Ceuvel beschrijft zichzelf als een experiment om duurzaamheid voor iedereen toegankelijk en leuk te maken

  • Iedere kantoorboot op de Ceuvel is voorzien van een lucht/lucht warmtepomp: van de warme lucht die de boot verlaat wordt 60 % van de warmte weer gebruikt voor binnen

  • Een bloemlezing uit de overige duurzame technieken die worden toegepast: aquaponics, fytoremediatie, biofiltratiesystemen en een struviet reactor

  • Op de website van de Ceuvel vind je meer over hoe deze technologieën elkaar versterken: www.deceuvel.nl

De duurzame pioniers van Amsterdam-Noord

Klik op de locaties en lees de verhalen:

De Ceuvel map De Kaswoning Schoonschip Chocolatemakers

Auteur: Tara Lewis, Fotografie: Thomas Sykora

Duurzame
chocolade

Lees meer

Duurzame
botenwijk

Lees meer

Duurzame kaswoning

Lees meer