Gezocht: kleine spelers, grote ideeën

Jan

Jan van de Ven

In deze blog deelt Jan van de Ven, manager Smart Outdoor bij Eneco, zijn visie op smart cities en vertelt hij over actualiteiten rondom dit thema. Contact opnemen met Jan? Ga naar zijn Linkedin of Twitter pagina.

Mijn droom bij Eneco is dat de straatverlichting in Nederland niet zomaar licht geeft, en de rest van de dag een ‘sta in de weg’ is. Lichtmasten moeten uitgroeien tot objecten die burgers en overheid helpen, zodat onze steden prettig en duurzaam zijn om in te leven. Wat we nu al doen om dit waar te maken: die oude lichtmast vervangen door een apparaat dat allerlei functies vervult, zoals dimmen als er geen verkeer is. En daarnaast ’s nachts ook nog licht geeft. Ik noem ze smart city-hubs. Vergelijk het met de oude zaklamp die vervangen werd door je smartphone.

Luchtkwaliteitsmetingen zijn ook een voorbeeld van zo’n nieuwe functie. Want burgers stellen meer en meer eisen aan een duurzame leefomgeving. En terecht natuurlijk. Hoe mooi zou het zijn als we de luchtkwaliteit exact kunnen meten? Nu doen we dat globaal, maar dat kan veel nauwkeuriger en uitgebreider. Zodat je als inwoner weet hoe gezond de lucht in je straat is? Of nog een stap verder: de data gekoppeld aan Funda, zodat je meteen ziet hoe fris die mooie koopwoning er eigenlijk bijligt (of niet)?

Maar, dit soort toepassingen kunnen we niet zelf ontwikkelen. Eneco zegt niet: ‘We zijn zo groot, dus we kunnen alles zelf wel’. Juist niet. Daarom werken we in een ecosysteem met kleine en grote, innovatieve spelers. En om in dezelfde eco-metafoor te blijven: de vuurvliegjes en glimwormen. Samen kunnen we die smart city hubs ontwikkelen. In een open systeem, waardoor je telkens nieuwe applicaties kunt toevoegen. En the sky the limit is. Die open manier van werken is namelijk hard nodig.

Er gebeurt al veel in Nederland op smart city-gebied, maar vaak proberen de grote techspelers de projecten te domineren, vind ik. Het gevaar is dat er gesloten systemen ontstaan, waar andere partijen en toepassingen lastig op kunnen aanhaken. Is dat future proof? Nee, denk ik. De nieuwe wereld gaat niet om monopolies van bekende, grote partijen, maar om samen, delen en transparantie. Overigens hebben ook sommige overheden de neiging om in detail oplossingen te bedenken, en zo een gezond ecosysteem tegen te houden.

Binnen zo’n ecosysteem kun je op allerlei manieren samenwerken. Ik geef je graag twee voorbeelden. Zo werkt Eneco Innovation & Venture samen met Luminext, toonaangevend op het gebied van systemen en software voor smart lighting en als venture inmiddels onderdeel van Eneco. Een veel lossere manier van samenwerken doen we in de partnership met Sustainder. Sustainder levert verlichtingsarmaturen, die niet alleen energiezuinig zijn, maar ook helemaal aansluiten bij Eneco’s smart city-visie. Wij willen namelijk zelf geen armaturen maken, maar slimme armaturen zijn wél nodig om onze visie te realiseren. Zo adviseerden we hen over de specs voor de armaturen; netjes plek bieden aan opgeborgen sensoren. Bovendien is hun technologie open, waardoor je als gemeente niet gebonden bent aan één leverancier.

Kortom, groot en klein: samen benutten we onze eigen krachten, wat de projecten versterkt (maar over die projecten binnenkort meer). In ieder geval zijn we continu op zoek naar aanvullende, nieuwe partijen en samenwerkingen – in welke vorm dan ook. Geïnteresseerd? Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Smart Home

Lees meer

Zonnetje in huis

Lees meer

Containerwoningen 100% duurzaam

100% zelf-
voorzienend

Lees meer