"Wel een beetje met m’n tijd meegaan hè!"

Meneer Dogterom, CrowdNett-fan, 92 jaar

“Kijk, de batterij is nu aan het opladen! De zonnepanelen produceren 3 Kilowatt, ons verbruik is 0,5 Kilowatt, dus in de batterij gaat nu 2,5. Afgelopen maand was het niet zulk heel mooi weer, maar dít zijn de dagen: zon! Je ziet ‘m zó vollopen.”


De Sommelsdijkse oud-huisarts meneer Dogterom en zijn schoonzoon Arnold Cazander kijken op de CrowdNett App. Deze is verbonden aan de Tesla Powerwall, die sinds januari in de bijkeuken van het pittoreske huis hangt. Schoonzoon Arnold helpt, want Eneco’s oudste energiepionier leest zelf alleen nog door een enorm vergrootglas.

Als 92-jarige wel een beetje met je tijd meegaan…
“Zo las ik in het Eilandennieuws dus ook voor het eerst over CrowdNett. Wij hebben 24 zonnepanelen, want ja ik heb een vooruitstrevende vrouw hè. Jaqueline was het die drie jaar geleden maar door bleef zeuren: “die moeten wij hebben!”. Net zo lang tot ik zei: nou vooruit dan maar. En die panelen leverden zóveel! Alleen het opslaan van de energie was nog een dingetje. Eneco kwam mooi op tijd met dit aanbod.

Duurzaamheid interesseert ons. En als je 92 bent, moet je natuurlijk wel een beetje met je tijd meegaan hè. Ik belde gelijk mijn schoonzoon Arnold om eens mee te kijken want dat leek me wel wat: zo’n ding.” Arnold knikt: “Mijn schoonvader wekte ook gelijk mijn interesse. Dus ik zei, weet u wat: ik neem er ook eentje. Dan gaan we het samen ontdekken...”

De Uber van Energieland
“…Het mooie van CrowdNett vind ik het laten samenwerken van mensen die zien dat je met z’n allen zoden aan de dijk kunt zetten. Bij vrienden vergelijk ik CrowdNett altijd met Uber: die heeft de meeste taxiritten zonder auto’s te bezitten. Of AirBNB, met de meeste hotelkamerreseveringen zonder dat het ook maar één hotel heeft. Zo kan Eneco hofleverancier of regisseur worden van energie zonder kolencentrales…”“Het is geweldig om dit mee te maken.” vult meneer Dogterom aan. “Mijn eigen grootvader keek z’n ogen nog uit toen hier de eerste fiets over de dijk reed. En wij produceren nu onze eigen stroom. Dat had ik niet aan hem uit kunnen leggen.” Hij pakt de iPad erbij. “Hoe doen we het nu?”


Jullie kunnen wel naar huis gaan, Eneco.
Schoonzoon Arnold wijst aan: “Als je vanavond gaat koken dan komt de stroom alleen uit de Powerwall. Die is nu 67,4 % vol. En kijk: de elektriciteitskast doet nul komma nul. Dus de familie Dogterom is volledig zelfvoorzienend.”

Meneer Dogterom lacht: “Nou, jullie kunnen wel naar huis gaan Eneco.” Maar hij voegt er gelijk aan toe: “Nee hoor: we zijn juist benieuwd naar de volgende stappen. Zo hoop ik dat ze het voor elkaar krijgen om meerdere batterijen serie te schakelen. Dan kunnen we steeds langer zonder elektriciteitsnet. En gaan de batterijgebruikers ook nog onderling verbonden worden? Zo kunnen we af en toe energie die we zelf niet gebruiken, weggeven aan mijn kinderen en kleinkinderen. Dat lijkt me mooi.”

Fotografie: Twan de Veer
Wat is Eneco CrowdNett?
Elektriciteitsnetwerken kampen met fluctuaties doordat vraag en aanbod van elektriciteit continu veranderen. Die pieken en dalen worden nu nog opgevangen door vervuilende kolencentrales. Door zoveel mogelijk Tesla Powerwalls op elkaar aan te sluiten in Eneco CrowdNett, nemen we die rol over! Samen met andere pioniers maken we Nederland schoner.

Lees meer

Crowdnett

Lees meer

Zonnetje in huis

Lees meer

Vrouw naast windmolen

Duurzaamheid
& Eneco

Lees meer