Zelf warmte recyclen.

Zo werkt het.

De Eneco WarmteWinner® is een ventilatie-warmtepomp. Hij haalt warmte uit de warme (ventilatie)lucht die je huis verlaat en warmt het water voor je centrale verwarming hiermee op. Zo recyclet hij dus de warmte.

Check je huis

Warme lucht is energie

De WarmteWinner zuigt warme lucht uit je woning, haalt hier met behulp van een warmtepomp de energie uit, en stopt deze weer terug in je leidingen. Hoe dit precies werkt? Bekijk het filmpje.

Een unieke samenwerking

De WarmteWinner, Toon en je cv-ketel creëren samen het warmte-ecosysteem voor jouw woning.

WarmteWinner

De WarmteWinner zet warme lucht om in warm water. Het verwarmde water wordt direct via de leidingen naar de radiatoren gepompt, waardoor je cv-ketel minder werk hoeft te verrichten.

CV-ketel

De cv-ketel springt bij als de WarmteWinner het niet alleen redt, dit komt af en toe voor op koude dagen. Ook zorgt je cv-ketel ervoor dat er warm water uit je kraan komt.

Toon

Met Toon bedien je zowel je WarmteWinner als je cv-ketel. Daarnaast zorgt Toon voor een slimme afstemming van de warmtevraag afkomstig uit de WarmteWinner en cv-ketel.

Vervanging van je ventilatiebox

De WarmteWinner vervangt je huidige mechanische ventilatiebox. Als je nu de afzuiging in je keuken of badkamer aanzet, wordt de afgezogen warme lucht naar buiten geblazen. De WarmteWinner haalt eerst de warmte uit de ventilatielucht, laat er je verwarming weer mee gloeien en blaast vervolgens gezonde lucht terug je huis in. Was je toch al toe aan een nieuwe mechanische ventilatiebox? Dan sla je met de WarmteWinner meteen twee vliegen in één klap.

Warmtewinner
Warmtewinner

Installatie wordt voor je geregeld

De WarmteWinner wordt opgehangen naast je cv-ketel. Een speciaal opgeleide, erkend monteur zorgt voor de installatie van de WarmteWinner. De monteur vervangt de ventilatiebox, maakt de juiste aansluiting met Toon en je cv-ketel en vervangt als het nodig is de dakafvoer. De installatie is geregeld in een halve dag.

Specificaties

Algemeen

Aansluitingen

Afmetingen en gewicht

Veelgestelde vragen

Werking WarmteWinner

 • Hoe werken mijn Toon, WarmteWinner en cv-ketel samen?

  De WarmteWinner vervangt je mechanische ventilatiebox en zuigt daardoor warme lucht uit verschillende ruimtes in je huis. De WarmteWinner haalt energie uit de warme lucht en warmt daarmee het koude cv-water op. De WarmteWinner pompt het verwarmde cv-water direct via de leidingen naar de radiatoren. De cv-ketel springt bij als de WarmteWinner het niet alleen redt. En Toon? Die houdt in de gaten wat de temperatuur is in je woning, hoeveel warmte afkomstig is van de WarmteWinner en hoeveel vanuit je cv-ketel. Ook geeft Toon een seintje aan de WarmteWinner en cv-ketel als er wat bijgestookt moet worden om het huis op de gewenste temperatuur te houden.

 • Heb ik Toon nodig voor de WarmteWinner?

  De Eneco WarmteWinner werkt het allerbeste met Toon, de slimme thermostaat. Toon weet precies hoe hij je WarmteWinner en cv-ketel aan moet sturen om het beste rendement te halen. Met Toon heb je inzicht in je gas- en stroomverbruik en bedien je de ventilatie. Toon geeft ook een seintje als de filter vervangen moet worden. Handig, zo hoef je het zelf niet te onthouden. We installeren de WarmteWinner dan ook uitsluitend in combinatie met Toon.

 • Werkt de WarmteWinner met alle soorten cv-ketels?

  Ja, de WarmteWinner werkt met alle merken cv-ketels, en vervangt de mechanische ventilatiebox.

 • Werkt de WarmteWinner ook in combinatie met een ander warmteterugwinsysteem of stadsverwarming?

  Nee. Een warmteterugwinsysteem blaast warme lucht terug in de woonvertrekken, de WarmteWinner haalt warmte uit de lucht en geeft deze via de cv-ketel terug aan de radiatoren. De combinatie van beide systemen zou ertoe leiden dat koude lucht terug de woonvertrekken in wordt geblazen, omdat de warmte er al is uitgehaald. En omdat de WarmteWinner samenwerkt met de cv-ketel, is het helaas niet mogelijk om de WarmteWinner te combineren met stadsverwarming.

 • Wat is het effect op de ventilatie van mijn woning?

  De WarmteWinner zorgt er niet alleen voor dat je de warmte kunt hergebruiken, hij zorgt er ook voor dat je huis beter geventileerd wordt. Uit onze testfase blijkt dat klanten een verhoogd leefklimaat ervaren. Zo zijn er bijvoorbeeld minder vochtigheidsproblemen in de badkamer. Dat is mooi meegenomen!


Installatie WarmteWinner

 • Is de WarmteWinner geschikt voor mijn woning?

  De Eneco WarmteWinner® is een slimme vervanging van je mechanische ventilatiebox en werkt samen met je cv-installatie en met Toon. Het is dus noodzakelijk dat je al mechanische ventilatie hebt en een Toon. Daarnaast is er natuurlijk voldoende ruimte nodig om de WarmteWinner naast je cv-ketel te kunnen plaatsen. Als je een open verbrandingstoestel hebt (zoals een gashaard, geiser, hele oude cv-ketel) of een open haard, kun je helaas geen gebruikmaken van de WarmteWinner. Ook als je in gestapelde bouw woont (zoals een appartement), is de WarmteWinner meestal geen geschikte optie. Voordat de WarmteWinner wordt geïnstalleerd, doen we een telefonische en daarna nog een fysieke schouw om te kijken of jouw woning geschikt is voor plaatsing van de WarmteWinner. De installateur helpt je bovendien om het hoogst mogelijke rendement uit de WarmteWinner te halen door de WarmteWinner en Toon op jouw woning in te stellen.

 • Kan ik de WarmteWinner ook zelf plaatsen?

  Nee, de WarmteWinner kan alleen geïnstalleerd worden door een speciaal opgeleide installateur.

 • Ik heb een open haard. Kan de WarmteWinner bij mij geïnstalleerd worden?

  Op dit moment nog niet. Wij onderzoeken of het veilig is om de WarmteWinner te gebruiken in combinatie met een open haard. Er is een klein risico dat er rookgassen je huis in worden gezogen. Daarom installeren wij de WarmteWinner niet in woningen met een open haard of met een open verbrandingstoestel, zoals een gashaard, geiser of hele oude cv-ketel.

 • Waar wordt de WarmteWinner geplaatst?

  De WarmteWinner bevindt zich altijd dicht bij de cv-ketel. Het apparaat kan aan de muur worden gemonteerd of op de vloer worden neergezet op een mooie, meegeleverde voet.


Besparen, bestellen en subsidie

 • Hoeveel geld bespaar ik met de WarmteWinner

  We hebben de afgelopen 2 jaar de WarmteWinner in de praktijk getest, in allerlei soorten huizen. Uit de testperiode blijkt dat je tot de helft minder gas verbruikt voor verwarming. Wat dat financieel oplevert hangt natuurlijk sterk af van het stroomverbruik dat ervoor in de plaats komt – de WarmteWinner verbruikt stroom. Het resultaat is afhankelijk van de grootte van je woning, het bouwjaar en de mate waarin je woning is geïsoleerd. Belangrijker nog, zijn je huidige stookgedrag en de wijze waarop je de ventilatiebox nu gebruikt. Wanneer je je ventilatiebox eerder eigenlijk nooit aan had staan en daarvoor dus geen stroom verbruikte, zul je minder besparen wanneer je de WarmteWinner in gebruik neemt en relatief meer stroom verbruikt. Het is daarom moeilijk om vooraf te zeggen wat de WarmteWinner in jouw situatie precies gaat besparen. We hebben tijdens de testperiode wel geleerd dat goed geïsoleerde woningen met lage temperatuurverwarming het beste resultaat opleveren. Daarnaast is het stookgedrag van de gebruiker van grote invloed op de prestatie van de Warmtewinner. 

  We maken een duidelijk onderscheid tussen wat we in de praktijk zien en hoe de WarmteWinner in een gecontroleerde testomgeving presteert. We kunnen uitgaan van de resultaten die de WarmteWinner behaalt in het laboratorium, maar dat zegt nog niets over de prestatie in unieke thuissituaties. In theorie kun je met de WarmteWinner tot € 250 netto besparing per jaar realiseren. In de praktijk zijn we voorzichtiger omdat we zien dat elke situatie uniek is. . Er zijn situaties waarin de besparing lager is. We adviseren je graag over wat de WarmteWinner voor jou betekent.
  Voordat de WarmteWinner wordt geïnstalleerd, doen we daarom telefonisch en ter plaatse  een schouw om te kijken of je woning geschikt is voor plaatsing van de WarmteWinner. De installateur helpt je bovendien om het hoogst mogelijke rendement uit de WarmteWinner te halen door de WarmteWinner en Toon op jouw situatie in te stellen.

   
 • Vanaf wanneer kan ik de WarmteWinner bestellen?

  Momenteel is de productie voor de eerste kleine oplage gestart en deze zullen in september en oktober geïnstalleerd worden. De verwachting is dat de WarmteWinner in beperkte oplages eind van dit jaar beschikbaar gaan komen. Sta je ingeschreven voor onze Nieuwsflits? Dan ben jij als eerste op de hoogte en zal je als één van de eersten een WarmteWinner kunnen bestellen.

 • Welke fiscale voordelen biedt de WarmteWinner mij nu en in de toekomst?

  In 2016 is de energiebelasting op gas met ongeveer € 0,07 /m³ gestegen. De energiebelasting op stroom is in 2016 met ongeveer € 0,02 / kWh gedaald. Met de WarmteWinner gaat je elektriciteitsverbruik iets omhoog, maar kan je gasverbruik drastisch verlagen. De verwachting is dat gas alleen maar duurder wordt en elektriciteit goedkoper. De WarmteWinner is een slimme zet, ook met de fiscale toekomst in gedachten.

 • Moet ik klant zijn van Eneco om de WarmteWinner straks te kunnen bestellen?

  Nee. Ook als je geen klant bent bij Eneco voor stroom en gas kun je straks de WarmteWinner bestellen. Wel goed om te weten: We installeren de WarmteWinner alleen in woningen met Toon, de slimme thermostaat . De WarmteWinner werkt namelijk op z’n best dankzij de aansturing en monitoring door Toon. Als je nog geen Toon hebt leveren we die er uiteraard bij.

 • Hoe en wanneer krijg ik subsidie op de WarmteWinner?

  Je krijgt gegarandeerd € 1500 subsidie op de WarmteWinner. Voorwaarde hiervoor is dat je het installatiebewijs en betaalbewijs indient. Zodra de WarmteWinner bij jou thuis is geïnstalleerd, krijg je van ons een e-mail met uitgebreide instructies voor de aanvraag. De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) streeft ernaar om aanvragen binnen 8 weken af te handelen. De uitbetaling volgt maximaal 1 week na goedkeuring van de aanvraag.

Liever samen je vraag oplossen?

Bel met Duurzaam advies

088 - 8 955 955 (lokaal tarief, incl. je telefoonkosten)

Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur