De kracht van Stadswarmte

Lekker groen bezig!

Met Stadswarmte ben je groen bezig, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. De beste warmte is namelijk warmte die er al is. Warmte die bijvoorbeeld vrijkomt bij de productie van elektriciteit of verbranding van afval. Deze warmte gebruiken we steeds vaker voor het verwarmen en het warme water in je woning. En dat is een stuk duurzamer dan een cv-ketel. Daarnaast is het ook betrouwbaar en veilig. Het kan tot wel 70% aan CO2-uitstoot schelen. Veel groener dan gas dus. Zo zijn we steeds minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Mooi toch?

Hoe werkt Stadswarmte?

Het in de warmtecentrale verwarmde water stroomt via het stadswarmtenet naar een verdeelstation in je wijk. Vanaf hier stroomt het naar de warmteafleverset in de meterkast van je woning. Deze verdeelt de warmte over de radiatoren. Het afgekoelde water, stroomt weer terug via het verdeelstation naar de warmtecentrale. Daar wordt het opnieuw verwarmd. En zo verder.

De nieuwe wereld in jouw wijk

Heb je Stadswarmte, dan woon je in een bijzondere wijk. Je draagt samen met je buurt bij aan een beter klimaat. Je bent echt onderdeel van een nieuwe wereld, die steeds groener, schoner en leuker wordt. Daar hoef je helemaal niets voor te doen. Goed om een keer bij stil te staan, als je door je wijk fietst of wandelt.

Meer weten over de voordelen? Je leest het in de Stadswarmtewijzer. Wil je de Stadswarmtewijzer graag printen klik dan hier.

De nieuwe wereld in jouw wijk

Algemene Stadswarmtetarieven 2018

Eind december 2017 zijn de nieuwe tarieven voor 2018 vastgesteld.

Bekijk de Algemene Stadswarmtetarieven 2018 hier

Hoe worden de tarieven opgebouwd?

Voor de levering van Stadswarmte betalen verbruikers niet meer dan wat een gemiddeld huishouden met een gasaansluiting betaalt voor gas. Dat is in de Warmtewet geregeld via het 'Niet-Meer-Dan-Anders'-beginsel. Uitgangspunt hierbij is dat de maximumprijs van stadswarmte gebaseerd is op alle kosten die een gemiddelde verbruiker moet maken om dezelfde warmte te krijgen als wanneer hij een gasaansluiting zou hebben (inclusief aanschaf, onderhoud en afschrijving van de cv-ketel met comfortklasse CW4).

Stadswarmtetarieven zijn opgebouwd uit de volgende componenten:

 • Verbruikstarief

  Dit zijn de kosten van je warmteverbruik per GJ (GigaJoules). Door het 'Niet-Meer-Dan-Anders-principe', betalen warmteklanten gemiddeld net zo veel als klanten die gas met een cv-installatie gebruiken voor verwarming en warm water.

 • Huur warmteafleverset

  Een warmteafleverset is de installatie die nodig is om de warmte vanuit het warmtenet veilig op je binnenhuisinstallatie over te brengen. Die zorgt vervolgens voor verwarming en/of warm water in je woning. De Warmtewet verplicht warmteleveranciers om een warmteafleverset ter beschikking te stellen aan hun klanten. Ze mogen daarvoor een redelijk huurbedrag in rekening brengen. Het maximum huurbedrag wordt ieder jaar vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt.

 • Meetkosten

  Dit is een vast tariefonderdeel voor de kosten voor het meten van je warmteverbruik. Dit tariefonderdeel wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en geldt voor alle warmteleveranciers en netbeheerders. We vermelden de meetkosten apart op je jaarnota.

 • Vastrecht

  Vastrecht voor de aansluiting en levering van Stadswarmte.

Aanvragen of wijzigen van Stadswarmte

Aanvragen of wijzigen van Stadswarmte

Heeft je woning al een Stadswarmte aansluiting? Dan hoef je alleen nog maar warmtelevering aan te vragen. Bel naar onze Klantenservice via 088 - 8 955 955 (je betaalt je gebruikelijke belkosten) en we maken het voor je in orde. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur.

Service en Onderhoud

Eneco streeft naar comfort zonder zorgen voor Stadswarmte klanten. Naast het onderhoud van de ondergrondse warmte- en koudenetten, is Eneco meestal ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de warmteafleverset in je woning. Je installatiebedrijf of verhuurder zorgt voor de binnenhuisinstallatie (de installatie na de meter), zoals radiatoren, vloerverwarming, kranen en thermostaten.

Doet de verwarming het niet en/of heb je geen warm water? Bekijk dan deze tips. Ook kun je het overzicht van actuele storingen en warmteonderbrekingen bekijken.

Actuele storingen

Service en onderhoud Stads- en bronwarmte

Zo wordt een Stadswarmteleiding aangelegd

Benieuwd wat er allemaal nodig is voor de aanleg van een Stadswarmtenet? Van september 2013 tot augustus 2014 legde Eneco de nieuwe Stadswarmteleiding aan van afval- en energiecentrale AVR in Rozenburg naar Rotterdam. Van het 'Leiding over Noord-project' is een documentaire gemaakt. Benieuwd? Bekijk de documentaire hiernaast.

Nog vragen?

Eneco Postcard

Stuur een bericht

Stel je vraag aan de juiste expert via ons e-mailformulier.

Stel je vraag

Eneco textbox

Of vind je antwoord op ons forum of social media

Op het Eneco Forum kun je je vraag eenvoudig voorleggen aan andere klanten en antwoorden lezen op eerdere vragen. Ook is Eneco bereikbaar via Twitter en Facebook, op werkdagen van 08.00 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Op het forum en social media helpen we elkaar.

Naar het Forum

Eneco Phone

Of bel met de klantenservice

088 - 8 955 955

(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur.

Bij de meest gestelde vragen vind je ook veel antwoorden op de vragen over je termijnbedrag, de jaarnota en het doorgeven van meterstanden.