Bronwarmte

Wat is Bronwarmte?

Wat is bronwarmte?

Bronwarmte is een duurzame vorm van bodemenergie. De warmte is afkomstig van de Warmte Koude Opslag (WKO) installatie in je wijk. Een warmtepomp (die je kunt huren of kopen) maakt in je huis van de Bronwarmte, warm water voor de verwarming en warm kraanwater voor huishoudelijk gebruik, bijvoorbeeld de douche. De warmtepomp heeft alleen maar stroom nodig. Met 100% groene stroom van Eneco én Bronwarmte woon je dus compleet klimaatneutraal. Bovendien betaal je voor de levering van Bronwarmte één vaste prijs.

Lees meer

Hoe worden de tarieven opgebouwd?

Voor Bronwarmte en de huur van de warmtepomp (indien je deze van Eneco huurt) betaal je aan Eneco vaste bedragen per jaar, verdeeld in maandelijkse termijnen.

Bronwarmtetarieven zijn opgebouwd uit de volgende componenten:

 • Variabel tarief

  De elektriciteit die de waterpomp gebruikt, betaal je aan de elektriciteitsleverancier.

 • Vast bedrag

  Voor bronwarmte en de huur van de waterpomp betaal je aan Eneco een vast bedrag per jaar.

 • Vastrecht

  Vastrecht bronwarmte voor de aansluiting op de warme/koude opslag en levering van bronwarmte.

Service en onderhoud Stads- en bronwarmte

Service en onderhoud

Eneco verzorgt het onderhoud van de Warmte Koude Opslag en het bronwarmtenet in de wijk. Huur je de warmtepomp van Eneco, dan onderhouden wij de installatie Heb je de warmtepomp zelf aangeschaft of huur je er een van een andere partij, dan zorg je uiteraard zelf voor het onderhoud. Je installatiebedrijf of verhuurder zorgt voor de binnenhuisinstallatie (de installatie na de meter), zoals radiatoren, vloerverwarming, kranen en thermostaten. In de Eneco Bronwarmtewijzer kan je terug vinden wat je eventueel zelf kan doen bij een storing.

Bekijk de Eneco Bronwarmtewijzer

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt een warmtepomp?

  Je woning is via het warmtenet aangesloten op Bronwarmte uit een Warmte Koude Opslag (WKO). Omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt en de conventionele cv-ketel vervangt, is er geen gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp kan de temperatuur van de Bronwarmte verhogen tot het water geschikt is voor verwarming en voor warm water. In de zomer hoeft de warmtepomp geen warmte te maken voor verwarming. In de warmtepomp zit een warmtewisselaar die zorgt dat het water die in de vloerverwarming circuleert gekoeld wordt. Zo kun je de temperatuur in huis enkele graden koeler maken ten opzichte van de buitentemperatuur. Dit is niet te vergelijken met airconditioning, maar wel comfortabel. Elke ruimte is koel, maar niet te koud. Bovendien blijft de lucht gezond, omdat bij koeling via de vloer de lucht niet uitdroogt en er geen tocht wordt veroorzaakt.

 • Met welke partijen heb ik te maken?

  Bij het verwarmen van je woning komt een hoop kijken. Je hebt met twee partijen te maken. Wanneer je een koopwoning hebt zijn dit Eneco en je installatiebedrijf. Bij een huurwoning zijn dit Eneco en je verhuurder. Eneco zorgt voor:

  • De productie en levering van Bronwarmte
  • Het (ondergrondse) leidingnet dat Bronwarmte verspreidt en naar je woning brengt.
  • De warmtepomp in je woning wanneer je deze van Eneco huurt.


  Je installatiebedrijf of verhuurder zorgt voor:

  • Je binnenhuisinstallatie. Je binnenhuisinstallatie bestaat onder andere uit je vloerverwarming, het expansievat, warmteleidingen, naregelingen, kranen en thermostaten in je woning.

 • Wat is comfortkoeling?

  Met comfortkoeling kun je de temperatuur in je woning met enkele graden laten dalen ten opzichte van de buitentemperatuur.

  Het verschil tussen binnen en buiten is nooit zo groot dat het onaangenaam aanvoelt. Elke ruimte is koel met comfortkoeling, maar niet koud. Daarnaast droogt de lucht niet uit en wordt er geen tocht veroorzaakt.

  Het is niet mogelijk om per ruimte te koelen. Je kunt alleen de gehele woning koelen.

 • Hoe wordt mijn verbruik gemeten?

  In een woning met Bronwarmte en warmtepomp hangt geen verbruiksmeter. Je betaalt aan Eneco een vast bedrag per jaar in maandelijkse termijnen. Dit wordt ook wel het vastrecht genoemd. Het vastrecht is samengesteld uit kosten voor transport en levering van Bronwarmte, het beheer, onderhoud en investering. Het vastrecht tarief is afhankelijk van je woonoppervlakte. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp is af te lezen op de 'tussenmeter' van Eneco. Dit verbruik laat indirect ook je warmteverbruik zien. Wanneer er veel warmteverbruik is moet de warmtepomp harder werken waardoor deze meer verbruikt.

Nog vragen?

Eneco Postcard

Stuur een bericht

Stel je vraag aan de juiste expert via ons e-mailformulier.

Stel je vraag

Eneco textbox

Of vind je antwoord op ons forum of social media

Op het Eneco Forum kun je je vraag eenvoudig voorleggen aan andere klanten en antwoorden lezen op eerdere vragen. Ook is Eneco bereikbaar via Twitter en Facebook, op werkdagen van 08.00 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Op het forum en social media helpen we elkaar.

Naar het Forum

Eneco Phone

Of bel met de klantenservice

088 - 8 955 955

(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur.

Bij de meest gestelde vragen vind je ook veel antwoorden op de vragen over je termijnbedrag, de jaarnota en het doorgeven van meterstanden.