Een kijkje in de toekomst

Wat hebben Utrecht en Kopenhagen gemeen? Beide steden zijn hip, maar hebben tegelijkertijd veel historie. Maar wist je ook dat ze naast de grachten allebei een warmtenet hebben? In de regio Kopenhagen wordt zelfs 98% van de warmtebehoefte vervuld door een innovatief stadswarmtenet.

Denemarken was vroeger altijd afhankelijk van de import van energie. Na de eerste energiecrisis van de jaren 70 heeft Denemarken besloten niet meer afhankelijk te willen zijn van het buitenland. Ze hebben het groots aangepakt en zijn zo koploper in de energietransitie. Bijna 100 jaar geleden was Utrecht innovatiever. Toen werd namelijk het eerste gebouw op het warmtenet aangesloten. Dit was toen niet uit duurzaamheidsoverwegingen, maar voornamelijk om de overlast van transport van kolen te verminderen.

Meerdere warmtebronnen

In Kopenhagen hebben ze een enorm warmtenet gebouwd dat aan maar liefst 500.000 huishoudens levert. Deze warmte komt van verschillende bronnen. Vier afvalenergiecentrales, restwarmte van de industrie en een aardwarmtecentrale vormen de basis voor hun warmtevoorziening. Het energiebedrijf dat de warmte transporteert, zorgt dagelijks voor een goede balans tussen productie en afname. Dat is een complexe klus, maar wel een belangrijke. Doordat ze verschillende warmtebronnen gebruiken kunnen ze efficiƫnt inkopen en daardoor de kosten laag houden. Dit Deense model is echt een voorbeeld voor ons en Eneco is dus ook hard bezig om te kijken hoe we dit ook in Nederland kunnen toepassen.

Foto van een haven in Kopenhagen
Een robothand schudt een mensenhand

Toekomst

Om onze warmtenetten klaar voor de toekomst te maken, moeten we net als de Denen zo goed mogelijk de productie en afname in balans krijgen. We investeren daarom in slimme warmtemeters en blockchaintechnologie. Op die manier kunnen we onze Nederlandse warmtenetten nog duurzamer maken. En jou als klant nog meer inzicht geven in je warmteverbruik en wat je allemaal kunt doen om daar slim mee om te gaan.

Warmte in Utrecht

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. De warmte die we nu in Utrecht leveren komt voornamelijk van de warmtekrachtcentrales van Eneco aan het Merwedekanaal. Op de koudere dagen zetten we in de winter ook nog hulpwarmtecentrales aan. In Utrecht werken wij aan diverse mogelijkheden om het bestaande warmtenet, net als in Kopenhagen, nog duurzamer te maken. Wij bouwen momenteel een BioWarmte installatie. En op de langere termijn zien we in Utrecht ook mogelijkheden voor aardwarmte.