Een kijkje in de toekomst

Wat hebben Utrecht en Kopenhagen gemeen? Buitenom het feit dat ze beide een mooie grachtengordel hebben, wordt een groot gedeelte van beide steden verwarmd door Stadswarmte.

In de regio Kopenhagen voorziet een innovatief stadswarmtenet zelfs in 98% van de warmtebehoefte. Ze hebben het meteen groots aangepakt na de energiecrisis in de jaren 70 en zijn zo koploper geworden in de energietransitie.

Meerdere warmtebronnen

In Kopenhagen hebben ze een enorm warmtenet gebouwd dat aan wel 500.000 huishoudens levert. Deze warmte komt van diverse bronnen: vier afvalenergiecentrales, restwarmte van de industrie en een aardwarmtecentrale vormen daarbij de basis. Het energiebedrijf dat de warmte transporteert, zorgt dagelijks voor een goede balans tussen productie en afname. Dat is een complexe, maar wel belangrijke klus. Door verschillende warmtebronnen te gebruiken kan het bedrijf efficiƫnt inkopen en daardoor de kosten laag houden. Dit Deense model is echt een voorbeeld voor Eneco en we zijn hard bezig om te kijken hoe we dit ook in Nederland kunnen toepassen.

Foto van een haven in Kopenhagen
Meisje met windmolentje

Toekomst

Om onze warmtenetten klaar voor de toekomst te maken, moeten we net als de Denen zo goed mogelijk de productie en afname in balans krijgen. We investeren daarom in slimme warmtemeters en blockchaintechnologie. Zo kunnen we onze Nederlandse warmtenetten nog duurzamer maken, verschillende duurzame warmtebronnen gaan koppelen aan ons net en jou als klant nog meer inzicht geven in je warmteverbruik. Zo kun je precies zien wat je allemaal kunt doen om slim om te gaan met warmte.

Warmte in Utrecht

De gemeente Utrecht wil in 2030 graag volledig klimaatneutraal zijn. Wij dragen met onze warmtenetten graag bij aan deze ambitie. De ‘Utrechtse warmte’ komt nu voornamelijk van de warmtekrachtcentrales van Eneco aan het Merwedekanaal. Op de koudere dagen zetten we in de winter ook nog hulpwarmtecentrales aan. Daarom werken we in Utrecht aan diverse mogelijkheden om het bestaande warmtenet duurzamer te maken – net als in Kopenhagen. Dit doen we in samenwerking met partners, want samen gaan we voor duurzaamheid. We bouwen momenteel een BioWarmte installatie. En op de langere termijn zien we in Utrecht ook mogelijkheden voor aardwarmte. Een concrete routekaart van de verduurzaming kun je vinden op de website van de gemeente. Het doel is steevast: betaalbare, betrouwbare en fossielvrije stadswarmte.