Een kijkje in de toekomst

Wat hebben Rotterdam en Kopenhagen gemeen? Beide steden zijn hip, maar staan ook bekend om hun prachtige architectuur. Maar wist je ook dat ze allebei een warmtenet hebben? In de regio Kopenhagen wordt zelfs 98% van de warmtebehoefte vervuld door een innovatief stadswarmtenet.

Na het bombardement op Rotterdam was de keus bij de wederopbouw gauw gemaakt. De oorlog had laten zien dat we niet altijd konden rekenen op energie. Doordat alles opnieuw moest worden opgebouwd, konden er gemakkelijk dikke buizen de grond in om de Rotterdammers te gaan voorzien van warmte. Ook Denemarken was vroeger altijd afhankelijk van de invoer van energie. Na de eerste energiecrisis van de jaren 70 heeft Denemarken besloten niet meer afhankelijk te willen zijn van het buitenland. Ze hebben het groots aangepakt en zijn zo koploper geworden in de energietransitie.

Meerdere warmtebronnen

In Kopenhagen hebben ze een enorm warmtenet gebouwd dat aan maar liefst 500.000 huishoudens levert. Deze warmte komt van verschillende bronnen. Vier afvalenergiecentrales, restwarmte van de industrie en een aardwarmtecentrale vormen de basis voor hun warmtevoorziening. Het energiebedrijf dat de warmte transporteert, zorgt dagelijks voor een goede balans tussen productie en afname. Dat is een complexe klus, maar wel een belangrijke. Doordat ze verschillende warmtebronnen gebruiken kunnen ze efficiƫnt inkopen en daardoor de kosten laag houden. Dit Deense model is echt een voorbeeld voor ons en Eneco is dus ook hard bezig om te kijken hoe we dit ook in Nederland kunnen toepassen.

Foto van een haven in Kopenhagen
Een robothand schudt een mensenhand

Toekomst

Om onze warmtenetten klaar voor de toekomst te maken, moeten we net als de Denen zo goed mogelijk de productie en afname in balans krijgen. We investeren daarom in slimme warmtemeters en blockchaintechnologie. Op die manier kunnen we onze Nederlandse warmtenetten nog duurzamer maken. En jou als klant nog meer inzicht geven in je warmteverbruik en wat je allemaal kunt doen om daar slim mee om te gaan.

Warmte in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. De warmte die we nu in Rotterdam leveren komt voornamelijk van de afval- en energiecentrale in Rozenburg. Als back-up voor momenten dat de vraag naar warmte in de stad erg hoog is, gebruiken we ook warmte van warmtekracht- en hulpwarmtecentrales. Door gebruik te maken van restwarmte uit de industrie besparen we in Rotterdam al 70% op de uitstoot van CO2 ten opzichte van een individuele cv-ketel op gas. In Rotterdam zien wij mogelijkheden om ons net nog duurzamer te maken. Door meer restwarmte uit het havengebied te gebruiken, warmte uit biomassa in te zetten en door een koppeling te maken met diverse warmte- en koudeopslagsystemen in de stad.