Een kijkje in de toekomst

Wat hebben Rotterdam en Kopenhagen gemeen? Buitenom het feit dat ze beide bekend zijn om hun eigentijdse architectuur, wordt een groot gedeelte van beide steden verwarmd door Stadswarmte.

In de regio Kopenhagen voorziet een innovatief stadswarmtenet zelfs in 98% van de warmtebehoefte. Ze hebben het meteen groots aangepakt na de energiecrisis in de jaren 70 en zijn zo koploper geworden in de energietransitie.

Meerdere warmtebronnen

In Kopenhagen hebben ze een enorm warmtenet gebouwd dat aan wel 500.000 huishoudens levert. Deze warmte komt van diverse bronnen: vier afvalenergiecentrales, restwarmte van de industrie en een aardwarmtecentrale vormen daarbij de basis. Het energiebedrijf dat de warmte transporteert, zorgt dagelijks voor een goede balans tussen productie en afname. Dat is een complexe, maar wel belangrijke klus. Door verschillende warmtebronnen te gebruiken kan het bedrijf efficiƫnt inkopen en daardoor de kosten laag houden. Dit Deense model is echt een voorbeeld voor Eneco en we zijn hard bezig om te kijken hoe we dit ook in Nederland kunnen toepassen.

Foto van een haven in Kopenhagen
Meisje met windmolentje

Toekomst

Om onze warmtenetten klaar voor de toekomst te maken, moeten we net als de Denen zo goed mogelijk de productie en afname in balans krijgen. We investeren daarom in slimme warmtemeters en blockchaintechnologie. Zo kunnen we onze Nederlandse warmtenetten nog duurzamer maken, verschillende duurzame warmtebronnen gaan koppelen aan ons net en jou als klant nog meer inzicht geven in je warmteverbruik. Zo kun je precies zien wat je allemaal kunt doen om slim om te gaan met warmte.

Warmte in Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil in 2030 graag klimaatneutraal zijn. De ‘Rotterdamse warmte’ komt nu voornamelijk van de afval- en energiecentrale in Rozenburg. Is de vraag naar warmte in de stad erg hoog, dan gebruiken we als back-up ook warmte van warmtekracht- en hulpwarmtecentrales. Door restwarmte te benutten, besparen we in Rotterdam al 70% op de uitstoot van CO2 ten opzichte van een individuele cv-ketel op gas. In Rotterdam zien we mogelijkheden om ons net nog duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door meer restwarmte uit het havengebied te gebruiken, warmte uit biomassa in te zetten en een koppeling te maken met diverse warmte- en koudeopslagsystemen in de stad. Uiteraard in samenwerking met partners. Want samen gaan we voor duurzaamheid. Het doel is steevast: betaalbare, betrouwbare en fossielvrije stadswarmte.