Hartje Rotterdam

Rotterdam is een mooie stad met een fantastische skyline. Deze skyline bezit bijzondere architectuur, waar Rotterdam ook bekend om staat. Maar wist je dat veel van deze gebouwen verwarmd worden door Stadswarmte, net zoals jouw huis? En als je door het centrum fietst, dat je dan over grote buizen heen rijdt die warmte naar jouw huis toe brengen?

Schiecentrale

Het eerste aangelegde warmtenet haalde restwarmte van de Schiecentrale bij de Schiehaven. Vanuit hier liep er een ring door de stad die de woningen verwarmde. De Schiecentrale is al jaren niet meer in bedrijf. Tegenwoordig worden woningen verwarmd met warm water vanuit de Afval Verwerking Rijnmond (AVR).

De Schiecentrale zelf is nu al enige tijd het kloppende hart van creatieve hotspots in Rotterdam: horeca, studio’s van RTV Rijnmond en grafische bureaus zijn hier gevestigd. Zo stonden de studio’s van ‘Zeg ‘ns Aaaaa’, een populaire serie uit de jaren tachtig, hier ook.

Schiecentrale
Pax gebouw

Pax gebouw

Flatgebouw Pax aan de Groenendaal, bij de kubuswoningen, was het eerste pand dat verwarmd werd door Stadswarmte. Dit gebouw ging in 1946, net na de oorlog als eerste over op Stadswarmte.

Delftsevaart

Hier zie je de hulpwarmtecentrale (van Uniper), gevestigd achter de Meent. Deze centrale is net na de oorlog gebouwd. Bij het opvangen van pieken in de warmtevraag op koude winterochtenden, wordt deze centrale als eerste ingezet.

Delftsevaart
Timmerhuis

Timmerhuis

Rotterdam staat bekend om zijn architectuur. Zo ken je waarschijnlijk wel het Timmerhuis ontworpen door Rem Koolhaas. Oude architectuur en modern design komen hier bij elkaar. Het Timmerhuis heeft een Warmte & Koude Opslagsysteem (WKO) voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Warmte en koude wordt opgeslagen in bronnen in de bodem en ingezet als het nodig is. Ook is het gebouw aangesloten op Stadswarmte voor de piek momenten. Het WTC gebouw wordt verwarmd en gekoeld door dezelfde installatie als het Timmerhuis. Samen zorgen we zo dat we efficiënt gebruik maken van energie.

De Rotterdam

Deze kolos van Rem Koolhaas is met 160.000 m2 het dichtstbevolkte stukje Nederland. Het grootste multifunctionele gebouw van Nederland bestaat uit kantoren, appartementen, congresruimten, diverse horeca en een hotel. De Rotterdam wordt verwarmd met warmte uit het stadswarmtenet. Het water uit de Maas wordt gebruikt om De Rotterdam en andere gebouwen op de Wilhelminapier te koelen.

De Rotterdam

Stadswarmte heeft een mooie geschiedenis, maar is zeker ook onderdeel van een schonere toekomst. De meest imposante gebouwen zijn aangesloten op Stadswarmte net als jouw huis. Met Stadswarmte ben je dus onderdeel van de nieuwe wereld, die groener, schoner en mooier is.