U bent nu hier

Termijnbedrag

Alles over termijnbedragen bij Eneco

Elke maand betaal je een vast termijnbedrag aan Eneco. Alle termijnbedragen van een heel jaar bij elkaar opgeteld, verrekenen we met je jaarnota. Daarom wordt een termijnbedrag soms ook wel voorschot genoemd. Met je termijnbedrag betaal je dus je energiekosten.

Uw situatie

Past jouw termijnbedrag nog?

De stijging van de energietarieven in 2019 heeft invloed op jouw jaarlijkse energiekosten. Daarom past jouw huidige maandelijkse termijnbedrag mogelijk niet meer. Met een hoger termijnbedrag voorkom je, bij gelijkblijvend verbruik, zoveel mogelijk dat je straks moet bijbetalen op jouw jaarnota. Je kunt gemakkelijk zelf jouw termijnbedrag aanpassen via Mijn Eneco.

Bekijk je termijnbedrag

Benieuwd naar je termijnbedrag? Of wil je weten welke energienota’s betaald zijn? Log in bij Mijn Eneco en regel al je persoonlijke energiezaken.

Hoe berekent Eneco mijn termijnbedrag?

Met je termijnbedrag betaal je je energiekosten. Om de hoogte van je termijnbedrag te berekenen, kijken we naar je energieverbruik van vorige jaren. Natuurlijk speelt het weer ook een rol. Want was het vorig jaar heel koud, dan heb je waarschijnlijk meer gas verbruikt om je huis te verwarmen. Daar houden we rekening mee. Door je energieverbruik van vorige jaren om te rekenen naar een zogenaamd gemiddeld jaar. En dat af te zetten tegen de kosten. Zo berekenen we je termijnbedrag.

Service van Eneco

Redenen waarom je termijnbedrag verandert

Natuurlijk houden wij rekening met de geldende tarieven van je contract. En schatten we de prijswijzigingen van komend jaar in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In de volgende situaties kan je termijnbedrag veranderen:

1. Je bent net verhuisd

Dan kijken we naar het verbruik van de vorige bewoner. Dat geeft een vrij betrouwbaar beeld, omdat je verbruik grotendeels wordt bepaald door het soort huis waarin je woont. De grootte van je gezin of je levensstijl hebben een minder grote invloed. 

Service van Eneco
Service van Eneco

2. Je verhuist naar een nieuwbouwwoning 

In een nieuwbouwhuis zijn er natuurlijk geen vorige bewoners. Daarom gebruiken we het landelijk gemiddelde verbruik van een nieuwbouw eengezinswoning. Wij weten niet of je nieuwe woning groter of kleiner is dan gemiddeld.

3. Je bent net klant geworden

We kijken naar het verbruik dat je aan ons hebt opgegeven. Of we baseren het verbruik op de informatie die we krijgen van je netbeheerder.

Service van Eneco
Service van Eneco

4. Je energieverbruik verandert

Je termijnbedrag is gebaseerd op je energieverbruik van vorige jaren. Maar er kan altijd iets in je situatie veranderen natuurlijk. Zoals gezinsuitbreiding, je bent vaker thuis of juist meer van huis. Dat heeft invloed op je verbruik. En dus op de hoogte van je energiekosten. Wil je zorgen dat je termijnbedrag hoog genoeg is? Pas deze dan zelf aan in Mijn Eneco. Verlaging van je termijnbedrag kan dat leiden tot bijbetaling op de jaarnota. Houd hier rekening mee.

5. Andere redenen  

Wanneer je termijnbedrag te laag was voor je energieverbruik van vorig jaar. Dat merk je doordat je moet bijbetalen op de jaarnota.

Je kiest voor aanvullende producten. We tellen dan voor het nieuwe, aanvullende product een extra bedrag bij je termijnbedrag op. Of we verlagen je termijnbedrag wanneer je juist iets opzegt.

Bij een verandering van je contract voor stroom of gas, of bij jaarlijkse tariefwijzigingen veranderen we je termijnbedrag niet. De verschillen zijn vaak zo klein dat we die verrekenen op de jaarnota.

Service van Eneco

Meer informatie in de Eneco Community

Bekijk of jouw vraag over het termijnbedrag er ook bij staat

  • Beantwoord door: Eneco Moderator

Of liever samen je vraag oplossen

Eneco Phone

Bellen

Hulp nodig bij het vinden van een antwoord op je vraag? Klik hieronder om naar onze telefoonnummers te gaan:

Telefoonnummers