Toon en slimme meters

Informatie over aanvraag en installatie van slimme meters

Aanvraagproces slimme meters

Heeft onze Toon monteur slimme meters voor je aangevraagd?
Hier lees je wat er gaat gebeuren.
 • STAP 1 | Onze monteur vraagt slimme meters aan bij jouw netbeheerder

  Tijdens de Toon installatie heeft onze monteur slimme meters voor je aangevraagd. Binnen 24 uur ontvang je hier per e-mail een bevestiging van. Jij hoeft geen actie te ondernemen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

  Wat kan Toon zonder slimme meters?
  Je kunt Toon gebruiken als thermostaat en het weekprogramma is instelbaar. Ook de Toon-app, voor het bedienen op afstand, werkt al. Evenals de functies buienradar en verkeersinformatie.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

 • STAP 2 | Jouw netbeheerder neemt de aanvraag in behandeling

  Jouw netbeheerder neemt onze aanvraag uit stap 1 in behandeling. Hiervan ontvang je van ons uiterlijk 2 weken na de aanvraag slimme meters per e-mail een bevestiging.

  De netbeheerder neemt vanzelf contact met je op voor het maken van een installatie afspraak voor slimme meters. Dit kan enkele weken duren. Volgens de wettelijke norm moet de installatie binnen 12 weken plaatsvinden.

  Vragen over levertijd? Contact de netbeheerder
  Heb je vragen over de levertijd van de slimme meters? Helaas hebben wij geen zicht op de planning van de netbeheerders. Neem daarom zelf contact op met jouw netbeheerder bij vragen over de levertijd.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

 • STAP 3 | Jouw netbeheerder neemt contact op voor een installatieafspraak

  Na stap 2 heeft de netbeheerder 12 weken de tijd voor:

  • het maken van een installatieafspraak
  • het plaatsen van de slimme meters

  Aan de installatie van slimme meters zijn geen kosten verbonden. Het Toon abonnement à € 3,50 per maand start nadat de slimme meters zijn geïnstalleerd.

  Vragen over installatiedatum? Contact de netbeheerder
  Helaas hebben wij geen zicht op de planning van de netbeheerder. Duurt het te lang voordat de netbeheerder contact met je opneemt? Of wil je de installatiedatum verzetten? Neem dan zelf contact op met je netbeheerder.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

 • STAP 4 | Sluit Toon aan op je slimme meters (via P1 kabel)

  Zijn de slimme meters geplaatst door je netbeheerder? Fijn! Vanaf nu kun je optimaal gebruik maken van Toon. Het enige wat je nu hoeft te doen is het aansluiten van Toon aan de slimme meters. Dit kan met de P1-kabel die onze monteur los aan de Toon meteradapter heeft laten hangen of nog in de Toon verpakking zit.

  P1-kabel aansluiten
  Hulp nodig bij het aansluiten van Toon op de slimme meters? Raadpleeg het stappenplan P1-kabel aansluiten.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

Stappenplan P1 kabel aansluiten

Stap 1
Haal de meteradapter uit het stopcontact.

Stap 2
Steek de P1 kabel in de meteradapter.

Stap 3
Steek de P1 kabel in de slimme meter.

Stap 4
Plaats de meteradapter terug in het stopcontact.

Heb je Zon op Toon®? Doorloop dan ook stap 5 en 6:

Stap 5
Controleer of de meteradapter met een kabel is verbonden aan de sensor op de kWh-meter in je meterkast. Dat is de (gele) E-Poort met het bliksemschichtje. Dit apparaat is geïnstalleerd door de monteur. De kWh-meter is verbonden met de omvormer van je zonnepanelen.

Stap 6
Ga op Toon naar Menu, Instellingen, Energiemeters. Rechts onderaan zie je Zon op Toon staan met een knop Installeren. Zodra je hier op drukt start de installatiewizard voor Zon op Toon. Volg de instructies op het scherm om Zon op Toon te installeren.

Zon op Toon werkt alleen met software versie 2.10 of 3.2 en hoger Je moet jouw Toon updaten wanneer er op het scherm geen Zon op Toon staat. Controleer in Menu, Systeem, Software, Software versie of de softwareversie op je Toon 2.10 óf 3.2 of hoger is. Heb je een andere versie dan 2.10 of een versie lager dan 3.2? Dan kun je Toon updaten.

Veelgestelde vragen
over slimme meters

Contact met je netbeheerder

Wil je meer informatie over wanneer jouw slimme meters worden geïnstalleerd? Dan kun je contact opnemen met je netbeheerder. Wij hebben helaas geen zicht op de planning van de netbeheerder. Wie jouw netbeheerder is, is regionaal bepaald. Netbeheerders zijn binnen hun regio verantwoordelijk voor het stroom- en gasnet en de aansluitingen daarop.

NETBEHEERDER ZOEKEN

Stel je vraag op het forum

Op ons forum wordt veel gepraat over Toon en slimme meters. Andere Toon gebruikers en onze moderators kunnen je voorzien van antwoorden en tips.
Pics

Toon en slimme meters: alle info op één plek (Topic gesloten, bezoek ons nieuwe Toon Forum https://forum.toon.nl/)

Informatie over Toon in combinatie met slimme meters is vanaf vandaag gebundeld op één webpagina. De webpagina vertelt je wat het proces is nadat onze monteur slimme meters voor je heeft aangevraagd, wat je kunt doen als jouw netbeheerder geen contact met je lijkt op te nemen voor het maken van een installatie afspraak voor slimme meters én hoe je, nadat de slimme meters geplaatst zijn, Toon aansluit op de slimme meters. Daarnaast tref je een overzicht van de meest gestelde vragen over Toon en slimme meters. Heb je je antwoord niet kunnen vinden? Stel hem in dit topic! Wij zitten voor je klaar om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

6 maanden geleden - Rodney
2
Ga naar het forum
Pics

Hoi Rodney, Dat is een slimme zet! Deze informatie en video moet een boel vragen kunnen oplossen! Fijne dag!

6 maanden geleden - Brandje
Pics

Rodney, dat deze info een hoop vragen op moet lossen geloof ik zomaar, maar wat ik mij afvraag is dat wanneer je al bijna 1 jaar een toon in huis hebt en al drie keer monteurs aan de deur hebt gehad om slimme meters op te hangen en dan steeds weer te horen krijgt.... dat mag ik niet doen daar moet de afdeling complex voor komen, ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen slimme meters heb dus nog steeds na bijna 1 jaar niets aan mijn Toon heb wat mij inmiddels ook al 3 snipperdag en heeft gekost?

6 maanden geleden - C. Meyer

Toon Support

Je eerste hulp bij Toon

 • Storingen verhelpen met interactieve video’s
 • De Toon app downloaden en handleidingen raadplegen
 • Antwoorden op veel andere vragen over Toon
NAAR TOON KLANTENSERVICE