Zonnepark Zeewolde
Voor de locatie aan de Bloesemlaan in Zeewolde is Eneco samen met partners uit de omgeving voornemens een zonnepark te realiseren. Het initiatief voor het zonnepark is in mei 2019 voor de tender ‘Pilot zonneparken op landbouwgrond’ uitgeschreven door de gemeente Zeewolde.


Locatie en landschappelijke inpassing
De plaats voor het beoogde zonnepark ligt ten oosten van de Bloesemlaan, ten noorden van de Schollevaarweg en aan de westzijde van de Adelaarsweg. De zuidgrens wordt gevormd door een bosstrook en de ‘Hoge Vaart’.

In overleg met de naburige telers, omwonenden en Staatsbosbeheer is door experts een soortenlijst opgesteld voor de landschappelijke inpassing. Hierbij is ingezet op het voorkomen van hinder voor de fruittelers in de gebieden die aansluiten bij de natuur, waarbij het zicht op de panelen vanaf oost- en noordkant van het zonnepark wordt voorkomen. De plaatsing van een windhaag van aan de noord- en oostkant past bij het dichte karakter van de fruitteeltpercelen in de omgeving. Tussen de haag en het zonnepark wordt een grasstrook ingezaaid.
Aan de zuid- en westzijde past het park zo goed mogelijk bij de aangrenzende percelen van Staatsbosbeheer. De zuidzijde van het park sluit aan op de Hoge Vaart en wordt ingericht als kruidenrijke grasstrook. Ook wordt in deze zone een poel aangelegd om de verharding van het zonnepark te compenseren. Daarnaast worden er nesteldijken aangelegd, en vogelkasten gerealiseerd.
De westzijde, het gedeelte van het park parallel aan de Adelaarsweg, wordt ingericht met een brede strook struweel. Dit past bij de begroeiing in de naastliggende verbindingszone de ‘Adelaarsstrook’. Onder de panelen wordt ingezaaid met laag groeiende kruiden.
Project Zonnepark Zeewolde en landelijke inpassing
De naam van het project is ‘zonnepark Zeewolde’ en betreft een ander initiatief dan het ‘zonnepark Bloesemlaan’. Het projectgebied beslaat in totaal 27 hectare en is functioneel in vier delen te onderscheiden.
1: Aan de noordkant van het perceel wordt 6 hectare ingericht voor akkerbouw of fruitteelt. Het hoofdveld, in het midden van het perceel beslaat 13,5 hectare en wordt ingericht als zonnepark met aaneengesloten rijen zonnepanelen, transformatoren en omvormers.
2: Aan de zuidzijde worden testvelden van 1,5 hectare ingericht voor onderzoek naar de combinatie van natuur en zon. Hier zal onderzoek gericht op de bodemkwaliteit worden uitgevoerd.
3: Aan de west- en zuidzijde wordt 6 hectare van het terrein ingericht als natuur. De noordelijke en oostelijke begrenzing is een windsingel, zoals deze ook wordt toegepast bij de fruitteelt.
4: Zonnepark Zeewolde en zonnepark bloesemlaan zijn samen goed voor zon 15 hectare zonnepanelen.
Daarnaast worden binnen het projectgebied vier windturbines gerealiseerd onder de naam Windpark Bosruitertocht.
Voor de invulling van de landschappelijke inpassing van het projectgebied is een bijeenkomst met de omwonenden en omliggende agrarische bedrijven georganiseerd. Hun input is verzameld en experts van de Wageningen Universiteit, en experts in de fruitteelt, hebben een advies gegeven wat 1 op 1 zal worden overgenomen in het ontwerp.
Cable-pooling
Bij cable-pooling delen zonne- en windpark(en) één elektriciteitsaansluiting. Het zonnepark wordt aangesloten door middel van cable-pooling, met de kabel van de turbines van het nog te realiseren Windpark Bosruitertocht. Op de kaart is de toekomstige situatie van het windpark weergegeven met daarin de locatie van het zonnepark en de windturbines. De turbines ADW-19, ADW-20, ADO-20 en ADO-22 zullen door Eneco worden gerealiseerd. Vanuit deze vier turbines wordt een aandeel van de aansluiting beschikbaar gesteld voor de aansluiting van het zonnepark.

Betrokkenheid en participatie
Het zonnepark wordt door Eneco ontwikkeld in samenwerking met de grondeigenaar van het perceel, de direct aangrenzende grondeigenaar en energie coöperatie ZeewoldeZon. Al deze partijen worden gezamenlijk eigenaar van het zonnepark. Op deze wijze wordt er invulling gegeven aan het streven naar 50% lokaal eigenaarschap, conform het klimaatakkoord.
De volgende partijen zijn betrokken bij de planvorming van het park; inwoners en ondernemers aan de Bloemenlaan en Schollevaarweg, de gemeente Zeewolde, coöperatie ZeewoldeZon en Woningcorporatie Woonpalet.
Er zijn eind 2019 en begin 2020 twee informatieavonden georganiseerd en er hebben meerdere keukentafel gesprekken plaatsgevonden met de omwonenden. Tijdens deze bijeenkomsten is er gesproken over het proces en zijn eerdere ervaringen gedeeld. Ook is de vormgeving van het park gedeeld en zo ook de mogelijkheid voor participatie.
Feiten & Cijfers
ca. 56.000
ca. 19.000.000 kWh
