Windpark Maasvlakte 2
Op de zeewering van de Tweede Maasvlakte realiseert Eneco een windpark met ruim 100 megawatt vermogen. In opdracht van Rijkswaterstaat bouwen we innovatieve onshore windturbines die vanaf 2023 jaarlijks maar liefst ruim 400 GWh groene stroom opwekken. Lees hieronder meer over de locatie, het vergunningenproces en hoe we de omgeving betrekken bij de realisatie van dit windpark.


De locatie
De Tweede Maasvlakte is een ideale locatie voor een windpark. Het waait er hard en er zijn in de nabijheid geen huizen. De windturbines komen in de industriële omgeving van Maasvlakte 2 op de zeewering, zowel op de harde als op de zachte zeewering. In totaal gaat het over een lengte van zo’n 7,5 kilometer. De 2,5 kilometer lange harde zeewering bestaat uit een dijklichaam met daarop een verharding en met in de branding grote stenen. De 5 kilometer zachte zeewering bestaat uit strand en duinen. De windturbines op de harde zeewering zullen op de landzijde van de dijk worden geplaatst. De windturbines op de zachte zeewering komen op het strand voor de duinen te staan.

In het bestemmingsplan Maasvlakte 2, dat in 2018 is vastgesteld, is de zeewering aangewezen als locatie om windenergie op te wekken.
De artist impression geeft de locatie van het park op Maasvlakte 2 weer. Het is een schets van een mogelijke variant. Het aantal en de exacte grootte van de turbines weten we na afronding van het Milieueffectrapport (MER).
Betrokken omgeving
Maasvlakte 2 is gebouwd voor innovatieve, duurzame en diepzee-gerelateerde havenindustrie, zoals containerterminals, logistieke dienstverleners en petrochemische industrie. Te midden van schepen en industrie is er ook natuur. Het gebied is in trek bij diverse vogelsoorten, zowel broedvogels als trekvogels. De buitencontour van de Maasvlakte is niet alleen bedoeld als zeewering, maar ook als strand geliefd bij recreanten. Kite-sufers, badgasten, wandelaars, fietsers, vissers bezoeken deze stranden graag. Met die verschillende activiteiten komen er veel belangen samen in dit gebied. Eneco houdt bij de ontwikkeling van dit windpark rekening met de mogelijke effecten van de windturbines op de omgeving. De impact van het windpark op natuur, recreatie en veiligheid laten wij zorgvuldig onderzoeken vóór we de vergunningen aanvragen. In het verleden hebben verschillende natuur- en milieuorganisaties al meegedacht bij de eerste ontwerpen van het windpark. Er waren eerste gesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven, recreatiepartijen en bewoners over de zorgen die er leven rondom de ontwikkeling en de bouw van het windpark. Eneco blijft in de komende periode de omgeving betrekken.

Het vergunningenproces
Eneco wil graag starten met de bouw van het windpark op de Tweede Maasvlakte. Dat kan zodra de benodigde vergunningen zijn verleend. De aanvraag voor de vergunningen is in september gedaan en een belangrijk onderdeel daarvan is het zogenaamde milieueffectrapport (MER).
Om Windpark Maasvlakte 2 te realiseren hebben we niet één maar drie vergunningen nodig en daarnaast ook een ontheffing. Deze worden door verschillende instanties afgegeven. Zo beoordeelt Rijkswaterstaat de aanvraag voor de Waterwetvergunning en de Provincie Zuid-Holland de ontheffing en de vergunning voor de Wet Natuurbescherming. De Gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het verlenen van de Omgevingsvergunning die de bouw van de windturbines mogelijk maakt. De gemeente Rotterdam zorgt voor de coördinatie van alle drie de vergunningsaanvragen en de ontheffing bij de genoemde instanties. Op die manier gaat alles tegelijkertijd ter inzage.

Nota van antwoord en definitieve besluiten ter inzage
Na de publicatie van de ontwerpbesluiten ontvingen we 54 zienswijzen. Alle ingediende zienswijzen en de beantwoording ervan komen samen in een Nota van Antwoord. Bevoegd gezag beoordeelde alle ingediende stukken en nam een definitief besluit. De vergunningen voor het uitgewerkte plan voor windpark Maasvlakte 2 zijn inmiddels verstrekt. Het definitieve besluit is samen met de Nota van Antwoord gepubliceerd op overheid.nl. Iedereen mag bezwaar maken tegen dit besluit. Als je dit wilt, doe dit dan vóór 12 maart as. Je kunt alle stukken per vergunning hieronder downloaden.
Online informatiebijeenkomst
Op maandag 16 en dinsdag 17 november organiseerden we 2 online informatiebijeenkomsten. Hier wordt een toelichting gegeven op het windpark en konden deelnemers vragen stellen. Terugkijken van de bijeenkomsten kan hier:
De antwoorden op de vragen die tijdens de sessie gesteld werden vindt je in deze Q&A:
Veelgestelde vragen
De verschillende invalshoeken van dit windpark in beeld

Hoe is de aanbesteding verlopen?

Waarom komt hier een windpark?

Hoe gaat het windpark eruit zien?

Wat komt er kijken bij het aanvragen van vergunningen?

Wat wordt er onderzocht bij de ontwikkeling van het windpark?

Wat betekent het windpark voor u?
Samen werken aan duurzame energie
Eneco ontwikkelt het Windpark Maasvlakte 2 in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, het Havenbedrijf Rotterdam, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Rijkswaterstaat is eigenaar van de zeewering op de Tweede Maasvlakte en zal 25 jaar lang alle stroom afnemen van het windpark.
Het nieuwe windpark gaat ruim 400 GWh aan groene stroom opwekken, vergelijkbaar met het verbruik van 138.000 huishoudens.

Wil je nog meer weten?
Meer informatie is ook te vinden op de website van de partners:
Feiten en cijfers
22 stuks
Ca. 100 MW geïnstalleerd vermogen
416 GWh
Ca. 138.000
(equivalent)
Rijkswaterstaat
