Oesterproject
In onderstaand filmpje zie je hoe rifballen en oesterkooien worden geplaatst in het windpark op zee.

Eerste resultaten oesterproject
Uit de eerste resultaten van juli 2019 blijkt dat natuurontwikkeling binnen windmolenparken kansrijk is, maar dat het ontwerp van de huidige kunstriffen niet past bij de condities in Windpark Eneco Luchterduinen. Bij het ophalen van de oesterkooien werd duidelijk dat het merendeel van de oesters de winter niet heeft overleefd. In deze kooien troffen de onderzoekers ‘verzanding’ aan. De kooien waren gedeeltelijk weggezakt in de bodem, waardoor de oesters onder een laag zand bedolven lagen. Echter, in de kooien waar dit niet het geval was, lag het overlevingspercentage van de dieren op 80%. Een hoopvol resultaat: wanneer de omstandigheden goed zijn, kunnen oesters goed gedijen in een windmolenpark op zee.
Volop leven
Tijdens de monitoring zijn ook onderwateropnames gemaakt. Op deze beelden is te zien dat er volop leven is rondom de kooien. De onderzoekers troffen daar krabben, mosselen, pijlinktviseieren, anemonen, zeesterren en steenbolken aan. Tot blijdschap van de wetenschappers: de ontwikkeling van oesterbanken heeft potentiële groei van de biodiversiteit als gevolg.

Toekomst na oesterproject
De komende jaren worden er meer windparken in de Noordzee gebouwd. Alle nieuwe parken moeten maatregelen nemen om de (oorspronkelijke) biodiversiteit van het gebied te stimuleren. In windparken mag niet over de bodem worden gevist en kan de onderwaternatuur zich ongestoord ontwikkelen. Dit betekent een groot potentieel voor natuurontwikkeling onder water.
Dankzij een bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcodeloterij wordt het onderzoek en de aanleg van onderwaternatuur vanaf 2020 uitgebreid naar andere windmolenparken. Naast oesters, gaan de organisaties daar ook onderzoek doen naar levende riffen met andere schelpdieren. Zo kan voor het eerst op grote schaal onderzoek worden gedaan naar ontwikkeling van onderwaternatuur in windmolenparken. De resultaten van de oesterproef in Luchterduinen worden daarin meegenomen. Stap voor stap komen de natuurorganisaties zo tot de meest gedegen én bewezen aanpak voor terugkeer van oesterriffen in de Noordzee.

Dit project wordt uitgevoerd met Stichting De Noordzee, Stichting Natuur en Milieu, Van Oord, ASN Bank en het Platte oesterconsortium (Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy).