Windpark Eneco Luchterduinen
Om windenergie op te wekken realiseerden Eneco en Mitsubishi Corporation (MC) op 23 kilometer voor de kust, ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, Windpark Eneco Luchterduinen. Een geavanceerd windmolenpark op zee waar we tevens innovaties op het gebied van fundering en installatietechniek in de praktijk testten. Daarmee geven we een impuls aan de ontwikkeling van de offshore (aflandige) sector en dragen bij aan de kostprijsverlaging van wind op zee.
Het windmolenpark op zee is sinds 2015 in gebruik. De 43 windturbines wekken gezamenlijk groene stroom op dat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van 150.000 huishoudens. Afnemers van de windenergie van Eneco Luchterduinen zijn onder andere TU Delft, NS, KPN en Qurios. Bij de totstandkoming van het windpark was er in één klap 56% meer Nederlandse windenergie op zee.
Locatie Windpark Luchterduinen
Meer over het project
Circa 2 miljoen manuren zijn besteed aan het ontwerp en de installatie van het windpark. Er werkten naar schatting 560 medewerkers van Mitsubishi Corporation, Eneco, Ecofys, Van Oord, Vestas, Joulz, Tennet en verschillende adviesbureaus aan het project. De hoofdaannemer van het windpark was Van Oord.
Op zee werden 50 schepen ingezet, waaronder het offshore installatieschip Aeolus van Van Oord, kabel-aanlegschepen, stenenstorters, sleepboten en het kraanschip Rambiz. Het windpark is ruim binnen budget én drie maanden eerder dan gepland opgeleverd.
Samenwerking Mitsubishi Corporation
"De inzet voor duurzaamheid, die een van de centrale onderdelen vormt van MC's tussentijdse herziening van de Corporate Strategy 2012, is een belangrijke drijfveer achter MC's interesse in Eneco's offshore windenergie projecten. Het is een van de belangrijkste redenen waarom MC deze strategische samenwerking ziet als een uitstekende gelegenheid om haar groene filosofie in de praktijk te brengen middels de ontwikkeling van bijzondere projecten zoals Eneco Luchterduinen."
Nobuaki Kojima, Executive Vice President, Global Environment & Infrastructure Business Development Group directeur van MC
Oesterproject
In het project ‘De Rijke Noordzee’ werken we samen met natuurorganisaties, Van Oord en de ASN Bank. De natuurontwikkeling in het park wordt wetenschappelijk onderzocht door Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas consultancy. Gezamenlijk werken we aan een blauwdruk voor natuurontwikkeling binnen windmolenparken. Hiermee zijn we samen wereldwijd pionier op dit terrein.
Wil je dieper in het Oesterproject duiken en lezen over de huidige resultaten? Klik op de button hieronder.
Milieumonitoring
Om meer te weten te komen over de mogelijke effecten van ons windpark op het zeeleven wordt er voor windpark Eneco Luchterduinen een Monitorings- en Evaluatieprogramma (MEP) uitgevoerd. Dit programma is gestart een jaar voor de bouw in 2013.
De meeste onderzoeken zijn inmiddels afgerond en hebben veel nuttige nieuwe informatie opgeleverd. De samengevatte informatie is in PDF (link hieronder) beschikbaar.
Luchterduinen fonds
Bij Windpark Eneco Luchterduinen hoort het Luchterduinen Fonds. Gedurende de levensduur van het windpark van 20 jaar is tweejaarlijks 90.000 euro beschikbaar voor initiatieven uit Bloemendaal, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort.
Iedere twee jaar kunnen er nieuwe voorstellen ingediend worden. De jury controleert of de ingediende voorstellen aan de vastgestelde fondscriteria voldoen. Daarna worden de inwoners van Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal en Katwijk opgeroepen om te stemmen op hun favoriete voorstel. De voorstellen moeten binnen 2 jaar gerealiseerd worden.
Nieuwsgierig naar wat al gerealiseerd is met het fonds? Of wil je weten wanneer en hoe nieuwe voorstellen kunnen worden ingediend?
Feiten en cijfers
43 stuks
Type: Vestas V112
Ashoogte: 81 meter
Bladlengte: 55 meter
Vermogen: 3 MegaWatt
531.000.000 kWh
275.000 ton per jaar
TU DelftNSKPNQuriose.a.