Haringrock plasticvrij: duurzaam festival aan de Katwijkse kust

Aanvrager  Haringrock Katwijk
Plaats Katwijk
Budget € 22.000
Stemmen 641*

Haringrock festival | Eneco

Door plastic merchandise en tasjes te vervangen voor een herbruikbaar plasticvrij alternatief, kan Haringrock vanaf 2019 een voorbeeldrol spelen voor andere festivals aan de kust en in de rest van Nederland.

Het festival wordt georganiseerd door 87 vrijwilligers, met steun van de gemeente Katwijk, de Katwijkse Ondernemers Vereniging (KOV), Rabobank Leiden-Katwijk en meer dan 100 andere sponsoren. Samen houden ze Haringrock al 33 jaar gratis toegankelijk voor het publiek. Daarnaast realiseerden ze in de afgelopen 5 jaren, voor een bedrag van 20.000 euro, aan schenkingen voor goede doelen zoals de Dirk Kuyt Foundation. 

Haringrock beleeft, ontmoet en verbindt inwoners, bezoekers en ondernemers. Het muziekevenement wil een koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Een plasticvrij festival aan het Katwijkse strand is een uitstekend voorbeeld dat zorgt voor bewustwording van het gevaar van plastic. 
Het festival vervangt 40.000 wegwerpbekers, merchandise en tasjes door herbruikbare plasticvrije alternatieven. Vrijwilligers worden voorgelicht over duurzaamheid en het belang daarvan wordt tijdens het festival gecommuniceerd. Bovendien wordt er tijdens de editie in 2019 onderzoek gedaan naar verdere verduurzaming, wordt er gewerkt aan een nieuw recycling- en afvalsysteem en worden vervuilende dieselgeneratoren vervangen. Het uiteindelijke doel is een stappenplan en draaiboek, dat ook andere festivals kunnen gebruiken om duurzame evenementen te organiseren.

Bekijk de andere initiatieven

* Laatste update: 20 maart 2019