Actueel

Nieuws en ontwikkelingen
omtrent Eneco Luchterduinen Fonds

Jaarrapport Luchterduinenfonds 2018

In 2018 zijn we de derde ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds gestart. We riepen de inwoners van Bloemendaal, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort via advertenties en facebook op om hun initiatieven in te dienen. Ook de media besteedde aandacht aan de nieuwe ronde. Er werden uiteindelijk 18 initiatieven ingediend waarvan er 13 voldeden aan de fondscriteria. Op deze initiatieven konden de inwoners van Bloemendaal, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort in 2019 stemmen.

Ook de laatste initiatieven uit de tweede ronde zijn eind 2018 succesvol afgerond. Zo ook bijvoorbeeld basketbalvereniging Grasshoppers die met de bijdrage uit het fonds de clubruimte van 42 zonnepanelen heeft kunnen voorzien. En Juttersgeluk die de bijdrage kon investeren in technieken om van gevonden materialen iets nieuws te maken, zoals sieraden. In het jaarrapport van 2018 vindt u een overzicht van de inkomsten en uitgaven.

Naar jaarrapport

Winnaars derde ronde Eneco Luchterduinen Fonds bekend gemaakt

Dinsdagavond 21 mei werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Katwijkse strandpaviljoen Zand bekend gemaakt welke lokale duurzame initiatieven met steun van het Eneco Luchterduinen Fonds kunnen worden uitgevoerd. Het is de derde keer dat het Fonds bijdragen toekent aan initiatieven in Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal en Katwijk. De avond startte bij Duna Atelier, waar Jack Vlieland, een van de trotse winnaars van 2016/2017, vertelde over de realisatie van zijn initiatief; zonnepanelen op het dak van het atelier.

 

Het Eneco Luchterduinen Fonds is opgericht om bewoners van de kustgemeenten in de omgeving van het windpark in de gelegenheid te stellen actief bij te dragen aan verduurzaming of aan het versterken van de kustbeleving. Gedurende de levensduur van het windpark van 20 jaar stelt het Fonds iedere twee jaar 90.000 euro beschikbaar. Deze ronde zijn er 18 projecten ingediend, waarvan er 13 zijn genomineerd en doorgegaan naar de publieksjurering.

 

Winnaars

De 8 winnaars van de derde ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds zijn:

  • Stichting Kunstklank: deze stichting laat kunst en natuur samen komen in de nieuwe voorstelling ‘Alles is bedacht’, een uitvoering die op het Noordwijkse strand plaats zal vinden (20.000 euro);
  • Nationaal Park Kennemerduinen: ontvangt een bijdrage voor de verdere ontwikkeling van haar bezoekerscentrum in Bloemendaal (3.650 euro);
  • Vereniging Natuur en Milieubescherming Noordwijk: krijgt de mogelijkheid om een zeetrekhut te realiseren van waaruit vogeltellingen kunnen plaatsvinden (5.000 euro);
  • Haringrock: ontvangt een bijdrage om het festival in Katwijk plasticvrij te maken (22.000 euro);
  • RTV Katwijk: krijgt de mogelijkheid om haar nieuwe opnamestudio te verduurzamen met LED-verlichting (6.000 euro);
  • Stichting Juttersgeluk: de stichting wordt in staat gesteld om een pop-up Zomeratelier te ontwikkelen met als doel om aandacht te vragen voor het verzamelen en recyclen van afval op het strand (9.500 euro);
  • Reddingsbrigade Noordwijk: krijgt de mogelijkheid om elektrische fietsen aan te schaffen die beschikken over AED en EHBO-voorzieningen (17.890 euro);
  • Scouting Norvicus: ontvangt een bijdrage voor het plaatsen van zonnepanelen op het clubhuis in Noordwijk (10.000 euro).

Het bepalen van de winnaars is nog niet zo eenvoudig. De stemmen van de publiekjurering wegen zwaar, maar de vakjury kijkt ook naar de verhouding tussen de vier gemeentes en de eerder genoemde fondscriteria. 
Omdat er veel meer verzoeken waren ingediend uit de gemeenten Noordwijk en Katwijk was de balans daarom moeilijk te vinden. Tijdens de uitreiking moedigde Arjan Donker (Operational Director Luchterduinen) iedereen dan ook aan, in het bijzonder gemeenten Bloemendaal en Zandvoort, om voor aankomende ronde 2020/2021 veel inspirerende initiatieven in te dienen.

Naast het verhaal over de verduurzaming van Duna Atelier werden en nog meer gerealiseerde initiatieven van de vorige ronde gepresenteerd. Zo heeft de paddenwerkgroep een hek geplaatst van gerecycled plastic om de paddentrek veilig te kunnen laten plaatsvinden. Een ander oud-winnaar, de Reddingsbrigade Katwijk, heeft hun reddingspost verduurzaamd door middel van zonnepanelen. Daarna startte de bekendmaking van de winnaars.


Over windpark Eneco Luchterduinen

Eneco beheert samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines wekken groene stroom op voor omgerekend bijna 150.000 huishoudens. 

Stemmen derde ronde Luchterduinen Fonds gestart

De derde ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds is van start. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Bloemendaal, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort zijn gevraagd hun ideeën in te dienen. Er zijn dertien prachtige initiatieven geselecteerd.

De jury heeft eind 2018, aan de hand van de fondscriteria, de initiatieven geselecteerd die kans maken op het fonds. In mei 2019 vindt de uitreiking plaats waar de winnende voorstellen bekend worden gemaakt.

Naar de initiatieven

Foto: De trotse winnaars 2017

Trotse winnaars Luchterduinen Fonds 2017 | Eneco

Jaarrekening 2017

Eind 2016 starten we de tweede ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds. We vroegen de inwoners van Bloemendaal, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort om hun initiatieven in te dienen.

We ontvingen 27 initiatieven waarvan 17 overeenstemden met de fondscriteria. Begin 2017 vroegen we de inwoners om hun stem uit te brengen op hun favoriete initiatief. Op 10 mei maakten we de 8 winnaars bekend. Eind 2017 zijn vier projecten afgerond. In de jaarrekening vindt u een overzicht van de inkomsten en de uitgaven.

Naar jaarrekening

Foto van een rekenmachine

Paddenwerkgroep dicht het laatste gat

De KNNV paddenwerkgroep Brouwerskolk in Overveen, gemeente Bloemendaal, heeft een bijdrage van 11.000 euro van het Eneco Luchterduinen Fonds gekregen om een duurzaam recycled kunststof paddenscherm te plaatsen langs een drukke weg aan de binnenduinrand. In het voorjaar trekken vanuit het Middenduin in de Kennemerduinen meer dan 1000 padden, kikkers en watersalamanders naar het Brouwerskolkje om te paren. Als in februari de avond en nachttemperatuur 6-8 graden wordt komen de padden en kikkers tevoorschijn om voor de paring het water aan de andere kant van de weg op te zoeken. Het nieuwe scherm behoedt de amfibieën voor een vroegtijdige dood.

Paddenwerkgroep dicht het laatste gat | Eneco

Na een jaar fondsenwerving en een crowdfundingsactie is genoeg geld bijeen om het hele 600 meter lange scherm te kunnen plaatsen. Vrijwilligers hebben het oude, kapotte kippengaas weggehaald. Op 5 december 2017 is Landschap Noord-Holland gestart met het plaatsen van het nieuwe scherm. Het is een heel werk om het scherm tussen de bomen door in de grond te krijgen. IJs en weder dienende is het scherm in januari 2018 gereed. Tijdig voor de paddentrek in februari. Er zijn 3 tunnels en langs het scherm graven we emmers in. Iedere ochtend en iedere avond helpen de vrijwilligers de dieren die daarin komen over naar de andere kant van de weg. Het nieuwe scherm is duurzaam en gaat zo’n 30 jaar mee. Het is veiliger voor de padden én veiliger voor de vrijwilligers.

Katwijkse Reddingsbrigade voorziet reddingsposten van zonnepanelen

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) heeft met een bijdrage van 13.000 euro van het Eneco Luchterduinen Fonds twee reddingsposten verduurzaamd. De strandposten waren tijdens de bouw al voorzien van zonboilers. Er zijn 26 zonnepanelen per reddingspost op het dak geplaatst waardoor er op duurzame wijze elektriciteit opgewekt wordt.

De zonnepanelen zijn mede dankzij sponsoring van De Wit Totaal E-Techniek geplaatst. Op 11 juli 2017 vond de officiële overhandiging van de zonnepanelen plaats. De reddingsbrigade hoopt met deze verduurzaming de komende jaren veel groene energie op te wekken.

Zomerse klanken
in duurzaam mobiel bamboetheater

Het Noordwijkse strand vormde deze zomer het decor van de voorstelling ‘Gestrand Verlangen Dideo en Aeneas’. Een productie van de lokale Stichting Kunstklank. Als een van de winnaars van de tweede ronde Eneco Luchterduinenfonds ontving de stichting dit jaar een bijdrage van 20.000 euro. Dit is geïnvesteerd in de bouw van een duurzaam mobiel bamboetheater. Een schitterend toneel voor deze uitvoering van Henry Purcell’s kameropera onder leiding van artistiek leider Herma van Piekeren.

Zomerse klanken in duurzaam mobiel bamboetheater

Een groep van 200 mensen (cast en vrijwilligers) uit Noordwijk, Nederland en Parijs werkten samen aan deze voorstelling. Met dit maal het Noordwijkse strand, maakt Stichting Kunstklank gebruik van de geografische en natuurlijke mogelijkheden die de omgeving biedt. Het duurzame theater zal de aankomende jaren dan ook op diverse plekken in Noordwijk te zien zijn.

Meer informatie vindt u op de website van Stichting Kunstklank.

Winnaars tweede ronde Eneco Luchterduinenfonds bekend gemaakt

8 van de 17 genomineerde duurzame initiatieven mogen worden uitgevoerd.

Op 10 mei werd tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Watersport Vereniging Zandvoort bekend gemaakt welke lokale duurzame initiatieven met steun van het Eneco Luchterduinenfonds kunnen worden uitgevoerd. Het is voor de tweede keer dat het fonds bijdrages toekent aan initiatieven in Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal of Katwijk. De winnaars van de eerste ronde in 2015 hebben hun voorstellen inmiddels afgerond. De succesvolle uitvoering daarvan werd vooraf aan de bekendmaking getoond met een informatieve film. Een extra stimulans voor de nieuwe winnaars om te starten met hun projecten.

En de winnaars zijn:
De winnaars in de categorie ‘Kustbeleving’ zijn Stichting Kurt Carlsen, die de Vuurtoren in Noordwijk gaat openstellen en voorzien van verrekijkers (5.000 euro) en Stichting Kunstklank die de voorstelling ‘Gestrand Verlangen Dideo en Aeneas’ op het Noordwijkse strand gaat uitvoeren (20.000 euro).

In de categorie ‘Verduurzamen’ gaat de Noordwijkse Reddingsbrigade een compact en milieuvriendelijk voertuig realiseren voor een veilig strand bij drukke dagen (20.000 euro) en gaat Stichting Juttersgeluk een kleinschalige productielijn ontwikkelen om op ambachtelijke wijze opgeraapt plastic te recyclen tot mooie producten (10.000 euro). Ook gaat KNNV Paddenwerkgroep Brouwerskolkweg met een duurzaam paddenscherm de paddenpopulatie beschermen (11.000 euro).

De winnaars in de categorie ‘Besparing & Duurzame opwekking’ zijn Basketbalvereniging Grasshoppers die het adoptieplan ‘ ZONderMeer Grasshoppers’ voor zonnepanelen gaat realiseren (5.000 euro) en de Katwijkse Reddingsbrigade die haar strandposten verder gaat verduurzamen met zonnepanelen (13.000 euro). Tenslotte gaat Kunstvereeniging Katwijk een leefbaar en energieneutraal DunaAtelier realiseren (5.000 euro).

Lees hier meer informatie over de winnende inzendingen en het bijbehorende juryrapport.

Over het fonds:
Het Eneco Luchterduinenfonds is opgericht om bewoners van de kustgemeenten in de omgeving van het Windpark Eneco Luchterduinen in de gelegenheid te stellen actief bij te dragen aan verduurzaming of aan het versterken van de kustbeleving. Van de 27 ingediende projecten zijn er 17 genomineerd en doorgegaan naar de publieksjurering. De jury heeft bij de toekenning zoveel mogelijk rekening gehouden met de spreiding over de vier kustplaatsen en spreiding over de verschillende categorieën: energiebesparing, verduurzaming of het versterken van de kustbeleving (op cultuur, educatief of natuurvlak). Gedurende de levensduur van het windpark van 20 jaar is tweejaarlijks 90.000 euro beschikbaar.

Arjan Donker, Operational Director Eneco Luchterduinen: “Ook de 2e ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds leidt tot de meest uiteenlopende en inspirerende winnende initiatieven, welke binnen nu en 2 jaar uitgevoerd zullen zijn. De winnaars van de 1e ronde laten zien dat het Fonds het juiste steuntje in de rug geeft om samen met inwoners te werken aan energiebesparing, verduurzaming en versterking van de kustbeleving.”

Tweede ronde
Luchterduinen Fonds gestart

De tweede ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds is van start gegaan. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Bloemendaal, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort zijn uitgenodigd om mee te doen. Om initiatieven in te leveren. Dus heeft u een mooi plan? Vanaf 30 september tot en met 30 november 2016 kunt u uw initiatieven indienen.

luchterduinen

Vervolgens zal een jury, die bestaat uit medewerkers van de bedrijven achter het windmolenpark, een eerste selectie maken. Daarna toetsen de vier betrokken kustgemeenten de uitvoerbaarheid van de plannen. De volgende fase is een publieksjurering, waarbij de kustbewoners kunnen stemmen op het voorstel van hun keuze. De winnende voorstellen worden mei 2017 bekend gemaakt.

Eneco Luchterduinenfonds; Katwijkse zeeverkenners

De zon is er altijd

Gespannen kijken de kinderen naar de teller in de meterkast. Zie je al iets? Staan ze al aan? Met een symbolische druk op de knop nam voorzitter Erwin Jonker zaterdag de zonnepanelen op clubhuis Parnassia van de Zeeverkenners in gebruik.

Juttersgeluk maakt het strand schoon

'Ik kan niet aanzien dat dat fijne strand zo vervuild wordt'

Suzanne Klaassen (45) won € 5000 euro van het Luchterduinen Fonds voor haar project Juttersgeluk. Met dat project raapt ze vuil op van de stranden en maakt ze bijvoorbeeld armbanden van het overgebleven materiaal.

We liepen een ochtend mee met haar tijdens een speciale excursie voor bijzondere leerlingen van Het Molenduin. ‘Ik kan niet aanzien dat dat fijne strand zo vervuild wordt.’

Muziekvereniging UNI Katwijk is blij met zonnepanelen

Als muziekvereniging is CMV UNI Katwijk voortdurend bezig met onder andere het aanbieden van mogelijkheden voor muzikale educatie aan met name jongeren, scholieren, maar zeker ook aan volwassenen. Ook de overheid investeert hierin tegenwoordig miljoenen.

Contact

Stichting Eneco Luchterduinen Fonds

Marten Meesweg 5
3068 AV Rotterdam
info@enecoluchterduinenfonds.nl

Kamer van Koophandel: 61011452
RSIN: 854164297
SBI 94996 Overige Ideële Organisaties