Je nieuwe termijnbedrag
Je hebt je termijnbedrag onlangs van ons ontvangen. Op dit moment is de inkoopprijs voor gas en elektriciteit hoog. We kunnen daardoor niet voorkomen dat je meer moet betalen dan je gewend was bij Welkom Energie. Wij vinden dat vervelend en hebben er dan ook alles aan gedaan om je energierekening zo betaalbaar mogelijk te houden. Wat we hebben gedaan en waar je mee te maken hebt, leggen we je hieronder graag uit.


Wat is het termijnbedrag?
Het termijnbedrag is het bedrag dat je elke maand aan Eneco betaalt. Het is een berekening van je jaarlijkse energieverbruik vermenigvuldigd met het tarief (dat op het moment van verbruik geldt), gedeeld door de 12 maanden van een jaar (termijnen). Dankzij het termijnbedrag hoef je aan het einde van het jaar niet alles in één keer te betalen, maar verdeel je de kosten gelijkmatig over 12 maanden. Door het termijnbedrag elke maand gelijk te houden, betaal je in de zomer meer en in de winter minder dan je verbruikt.
Het termijnbedrag is dus een voorschot voor de energiekosten van een heel jaar. Na een jaar krijg je van ons een jaarnota. En als je binnen een jaar opzegt, krijg je een eindnota. Op beide verrekenen wij alle betaalde termijnbedragen met het werkelijke energieverbruik. Uiteindelijk betaal je dus altijd wat je daadwerkelijk verbruikt.
Hoe zijn we tot je termijnbedrag gekomen?
Dat je meer gaat betalen dan je gewend was is al vervelend genoeg. Om een nog hoger termijnbedrag in de komende wintermaanden te voorkomen, hebben we je termijnbedrag berekend over een langere periode. Hoe we dat hebben gedaan, leggen we hieronder stap voor stap uit. Bij het termijnbedrag is nog geen rekening gehouden met de teruglevering van je zonnepanelen. Wanneer je je zonnepanelen hebt aangemeld bij Energieleveren.nl en langer dan een jaar teruglevert, dan hebben we in de berekening van je termijnbedrag de teruglevering meegenomen.
Let op: Onderstaande afbeeldingen zijn gemaakt op basis van een gemiddelde winter en een gemiddeld verbruik: gas 1665 m³ en stroom 3192 kWh (50/50 verdeling laag/hoog); zonder teruglevering.
Heb je een andere vraag? Op onze pagina voor ex-Welkom-klanten beantwoorden we de meest gestelde vragen.
Zo werkt het
Er is al enige tijd een uitzonderlijke situatie op de energiemarkt. De prijzen van energie zijn enorm gestegen. Om je te beschermen tegen verdere prijsstijgingen, hebben we de leveringstarieven tot 1 maart 2022 voor je vastgezet.
Je bent klant bij Eneco geworden vlak voor de wintermaanden. Dat is een ongunstig moment. In de winter is je energieverbruik het hoogst. De verwarming staat meer aan en de lampen branden langer. En doordat de tarieven op dit moment hoog zijn, zijn de wintermaanden extra duur. Als je zou betalen wat je nu verbruikt tegen het tarief tot 1 maart 2022, dan zou dat nu direct een hoog bedrag per maand zijn.

In de zomermaanden is je energieverbruik juist laag. Door het termijnbedrag elke maand gelijk te houden, betaal je in de winter minder en in de zomer meer dan je verbruikt.

Daarnaast hebben we in je termijnbedrag alvast rekening gehouden met naar verwachting lagere tarieven na 1 maart 2022. Vóór 1 maart 2022 informeren we je over de nieuwe tarieven. Op basis van voorgaande jaren verwachten we dat deze lager zullen zijn. We zijn hierbij afhankelijk van de dan geldende marktomstandigheden.

Ook hebben we de maatregelen* die de overheid in 2022 neemt, om de stijging van de energierekening te beperken alvast meegenomen in de berekening van je termijnbedrag. *Op basis van wat op 1 november 2021 bekend was.

Na 12 maanden ontvang je je jaarnota. In de jaarnota verrekenen we het verschil tussen wat je hebt betaald en wat je daadwerkelijk hebt verbruikt. Heb je meer verbruikt? Dan betaal je bij. Is het minder? Dan krijg je geld terug. We verwachten dat je na 12 maanden op 0 uitkomt en niet hoeft bij te betalen. We hebben ons maximaal ingezet om de overgang naar Eneco zo makkelijk mogelijk te maken. Denk je er toch over om over te stappen naar een andere energieleverancier? Lees bij stap 7 en 8 wat dit betekent.

Je hebt een vrij opzegbaar contract. Je betaalt dus geen opzegboete. Als je overstapt naar een andere energieleverancier maken we een eindnota. In de eindnota verrekenen we het verschil tussen wat je hebt betaald en wat je daadwerkelijk hebt verbruikt. Als je op 1 december 2021 opzegt, dan is je daadwerkelijke verbruik in november veel hoger dan het termijnbedrag dat je aan ons hebt betaald. Dan is de kans groot dat je moet bijbetalen. Dit kan een hoog bedrag zijn, tot zo'n 70% van je termijnbedrag. Dit is natuurlijk afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik.

Als je op 1 maart 2022 overstapt naar een andere energieleverancier, kan dit bedrag dat je moet bijbetalen oplopen tot zo'n 4 keer je termijnbedrag. Dit is natuurlijk afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik.








Staat je vraag er niet tussen?
Onze Klantenservice helpt je graag verder.