Storing aan je cv-ketel
Je cv-ketel zorgt voor een warm huis en warm water. Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat er een storing is. Je radiatoren worden bijvoorbeeld niet warm. Of er komt geen warm water uit de kraan. Op deze pagina lees je wat je dan kan doen en hoe je ketel werkt.



Zelf de storing oplossen?
Dat doe je zo
- Handel snel!
- Doe geen lampen of apparaten aan.
- Sluit de hoofdgaskraan en verlaat je woning.
- Bel 112 of het Nationaal storingsnummer op 0800 - 9009.
- Zet meteen je ketel uit: haal de stekker uit het stopcontact en bel Eneco op 088 - 895 5000.
Het is niet prettig wanneer je radiatoren niet warm worden. Je kunt de volgende dingen proberen:
- Check eerst de druk van je cv-ketel. Is die lager dan 1,5 bar? Vul de ketel bij
- De meest voorkomende oorzaak is lucht in de radiatoren. Wanneer er lucht in zit, past er minder verwarmingswater in de radiatoren en wordt het minder goed warm. Bekijk hier hoe je de ketel en/of de radiatoren ontlucht.
- Is de druk tussen de 1,5 en 2 bar? Kijk dan of je ketel een storingscode geeft. Schrijf de code op op en reset de ketel: haal de stekker uit het stopcontact, wacht 30 seconden en steek hem er weer in. In de handleiding van de fabrikant kun je de betekenis van de storingscode vinden. Zie je geen storing? Reset je ketel. Misschien verhelp je zo het probleem.
- Staat er ergens een warm waterkraan open? Veel cv-ketels kunnen niet tegelijk warm kraanwater en verwarmingswater maken. Je ziet vaak het symbool van een kraantje op jouw thermostaat als er ergens een warm waterkraan open staat.
- Controleer de gastoevoer naar de cv-ketel. Misschien heeft iemand die per ongeluk dicht gedraaid. Het kan ook zijn dat er een regionale storing is in het gasnetwerk. Jouw cv-ketel werkt dan ook niet.
- Lijkt je cv-ketel uit te staan? Controleer dan de stekker naar het stopcontact. Zorg dat de cv-ketel altijd direct op een wandstopcontact zit aangesloten en niet in een verlengblok. Bekijk ook de stoppen en aardlekschakelaar in je meterkast. Dat kan ook de oorzaak zijn van een storing aan de cv-ketel.
- Reset de cv-ketel. Haal de stekker uit het stopcontact, wacht 30 seconden en steek de stekker er weer in. Controleer of dat het probleem verhelpt.
Als je geen warm water hebt, kan het aan de ketel of aan een kraan liggen. Dit kan je doen:
- Check eerst meerdere kranen in je huis. Geeft maar 1 kraan geen warm water? Dan is die kraan waarschijnlijk kapot.
- Heb je nergens in huis warm water? En zie je ook geen storingscode op je cv-ketel? Vul dan de ketel bij.
- Als je een storingscode ziet op je cv-ketel, reset dan de ketel. Helpt dit niet? Neem contact met ons op.
- De waterdruk van je cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. De ketel valt uit als de druk te laag is. Vul de ketel bij
Grote kans dat het aan de stroom ligt. Controleer eerst of de stoppen niet zijn doorgeslagen en of het stopcontact werkt. Werkt een lamp in hetzelfde stopcontact bijvoorbeeld wel? Neem contact met ons op.
- Dit noemen we een doorbrander. Je cv-ketel blijft verwarmen en stopt niet meer. Zet de thermostaat even helemaal uit en kijk na een half uur of de radiatoren minder warm worden. Gebeurt dit niet? Neem contact op met onze Klantenservice.
Kijk eerst waar de lekkage zit. Buiten het toestel, bijvoorbeeld bij het leidingwerk, het expansievat of een radiator? Of aan de cv-ketel, bijvoorbeeld de onderkant?
Let op: lekkages buiten de cv-ketel vallen niet onder je onderhoudscontract. Er zijn mogelijk kosten verbonden aan een monteursbezoek.
- Kijk eerst of je cv-ketel een storing aangeeft. Is dat het geval? Schrijf de code op en reset de ketel: haal de stekker uit het stopcontact, wacht even en steek hem er weer in.
- Ontluchten is nodig als je een nieuwe ketel hebt. Of als je cv net is bijgevuld. Weet je dat je dat makkelijk zelf doet? Bekijk hier hoe ontluchten werkt
Het geluid kan van meerdere onderdelen afkomstig zijn. Bekijk goed waar het geluid vandaan komt.
- Hoor je een tikkend of borrelend geluid? Dan zit er lucht in de leidingen. Ontlucht je cv-ketel.
- Hoor je een licht zoemend geluid? Dat is resonantie. Dit komt waarschijnlijk door trillingen in geplaatste onderdelen (appendages) of in de waterleiding zelf. Probeer uit te zoeken waar de trillingen vandaan komen. Bijvoorbeeld de hoofdafsluiter, cv-kranen, cv-kleppen of een ander onderdeel. Controleer ook de radiatorkranen. Als deze kranen niet voldoende openstaan, kan dat geluid veroorzaken.
Reageert je thermostaat niet? Dan is er meestal een probleem met de verbinding. Controleer of alle kabels goed aangesloten zitten. Gaat de verbinding via wifi? Controleer dan die verbinding.
Het kan ook zijn dat de batterijen in de thermostaat moeten worden vervangen.
- Staat je storing er niet bij? Neem dan contact op met onze Klantenservice.
Voorkom storingen met deze tips van onze monteur
De meest voorkomende storingen kun je gemakkelijk zelf voorkomen.
- Ontlucht het verwarmingssysteem als er lucht in de radiatoren zit.
- Controleer ieder half jaar de waterdruk en vul de ketel bij als dat nodig is. De ideale waterdruk voor de cv-ketel ligt tussen 1,5 en 2,0 bar.
In de video's hieronder zie je hoe je dit doet.
Zo ontlucht je je radiator
Luchtbellen zorgen voor herrie en minder warmte in je verwarmingen, dus een lager rendement. Voorkom dit door je radiator te ontluchten. Dat kun je gemakkelijk zelf doen. Belangrijk: begin altijd bij de radiator die het laagste in je woning hangt. Kijk mee hoe monteur Mark een radiator ontlucht.

Cv-ketel bijvullen: zo werkt het
Voor een goed werkende ketel is de waterdruk heel belangrijk. Als de waterdruk niet goed is, kan dit zorgen voor lekkages en storingen. Voorkom een storing en vul het water bij als de druk te laag is (<1 bar als je verwarming uit staat). Onze monteur Mark laat zien hoe je zelf je cv-ketel bijvult.
