Het verband tussen jaarnota en termijnbedrag
Iedere maand betaal je aan ons een vast termijnbedrag voor je energie, een voorschot. Eneco berekent dat termijnbedrag zo precies mogelijk. Zo proberen we te zorgen dat je op je jaarnota niet hoeft bij te betalen.
Als het goed is, blijkt aan het einde van het jaar dat de twaalf termijnbedragen opgeteld ongeveer gelijk zijn aan de energiekosten op je jaarnota.
Soms zit er verschil tussen het bedrag dat je betaald hebt en de werkelijke kosten voor je verbruik. Is de winter dit jaar bijvoorbeeld veel kouder geweest dan vorig jaar, dan moet je misschien bijbetalen.
Een ander termijnbedrag na je jaarnota
Uit de jaarnota blijkt of je termijnbedragen goed waren berekend. Soms moet je wat bijbetalen, soms krijg je geld terug. We gebruiken de jaarnota en je verbruik van afgelopen jaar ook om het termijnbedrag voor het komende jaar te berekenen. Heb je afgelopen jaar duidelijk te veel betaald aan termijnbedragen, dan stellen we je maandelijkse nota naar beneden bij. Moet je over vorig jaar bijbetalen, dan gaat je termijnbedrag voor komend jaar omhoog. Het eerste nieuwe termijnbedrag betaal je meteen met je jaarnota. Wil je meer lezen over je termijnbedrag, kijk dan eens op deze pagina.
Zie je een fout in je jaarnota en wil je een correctienota aanvragen? Of vind je je nieuwe termijnbedrag te hoog of te laag? Al dit soort zaken regel je snel zelf in Mijn Eneco.
In de gaten houden hoe je ervoor staat
Er bestaan diverse manieren om zelf te controleren of je energieverbruik nog past bij je termijnbedrag. Bekijk hier de manieren om je verbruik te bekijken.
Wil je minder energie verbruiken?
Zie je bijvoorbeeld in je Maandelijks energierapport of in de app dat je toch meer energie verbruikt dan je zou willen? We hebben een pagina vol bespaartips voor je.