Wereldwijd omschakelen
Heel Nederland schakelt om. We kiezen voor slimme, schone en duurzame oplossingen. Iedereen heeft daarvoor een eigen reden. Omdat je het voortouw wilt nemen met je bedrijf. Omdat de buren ook zonnepanelen hebben. Of omdat je nou eenmaal een zuinige Hollander bent die graag wat bespaart. Ook buiten de landsgrenzen kiezen mensen voor duurzame energie-oplossingen. Van Kenia tot Marokko en zelfs een piepklein eiland in de Atlantische oceaan. Benieuwd hoe zij omschakelen?
Solar in de Sahara
In steeds meer woestijngebieden wordt de zinderende zon gebruikt om energie op te wekken. Ook in Marokko. Het land wil in 2040 de helft van het landelijke energieverbruik uit duurzame bronnen halen. Intussen schitteren er steeds meer zonneparken op de zandvlaktes. De zonneparken zijn bestand tegen razende zandstormen. Ze produceren jaarlijks per stuk evenveel energie als honderdduizenden Hollandse huishoudens gebruiken. Ook windmolens draaien op volle toeren. Omdat windmolens luchtlagen mengen en zonnepalen meer licht opnemen dan woestijnzand, daalt de luchtdruk waardoor er meer regen valt. Nog een voordeel van omschakelen naar solar- en windenergie: het levert banen op.
Power van poep en plastic
Schone energie in Kenia, daar zit een luchtje aan. Letterlijk dan, want van de inhoud van openbare wc’s worden geurloze, duurzame kooltjes gemaakt. Een goed alternatief voor houtskool, waar veel mensen binnenshuis mee stoken. Het heeft voordelen voor de algehele gezondheid van mens én planeet. Elke 1000 kilo kooltjes gaat de kap van 88 bomen tegen. In de hoofdstad van Kenia, Nairobi, schakelt men nog grootser om. Daar komt een recycle-fabriek waar dagelijks 260 ton afval verwerkt wordt tot biomethaan en stroom. Dat geeft energie!Het duurzaamste eiland ter wereld
Een eiland aan de rand van alles. Voorbij El Hierro is er alleen nog de Atlantische oceaan. Ook al wonen er slechts een paar duizend mensen, aan ambitie geen gebrek. Dit jaar wil El Hierro het eerste klimaatneutrale eiland ter wereld worden, 100% zelfvoorzienend in duurzame energie. Door wind- en waterkracht te combineren, wordt de behoefte van het hele eiland gedekt. Ineens is de wind die je er dagelijks om de oren slaat, een bron van stabiele, duurzame energie. Het Deense Samsø claimt ook het duurzaamste eiland ter wereld te zijn. Alleen is het door de aansluiting op het stroomnet van Denemarken niet volledig zelfvoorzienend. Nóg niet.
En jij? Waarom schakel jij om?