Toon en slimme meters

Informatie over aanvraag en installatie van slimme meters

Aanvraagproces slimme meters

Heeft onze Toon monteur slimme meters voor je aangevraagd?
Hier lees je wat er gaat gebeuren.
 • STAP 1 | Onze monteur vraagt slimme meters aan bij jouw netbeheerder

  Tijdens de Toon installatie heeft onze monteur slimme meters voor je aangevraagd. Binnen 24 uur ontvang je hier per e-mail een bevestiging van. Jij hoeft geen actie te ondernemen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

  Wat kan Toon zonder slimme meters?
  Je kunt Toon gebruiken als thermostaat en het weekprogramma is instelbaar. Ook de Toon-app, voor het bedienen op afstand, werkt al. Evenals de functies buienradar en verkeersinformatie.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

 • STAP 2 | Jouw netbeheerder neemt de aanvraag in behandeling

  Jouw netbeheerder neemt onze aanvraag uit stap 1 in behandeling. Hiervan ontvang je van ons uiterlijk 2 weken na de aanvraag slimme meters per e-mail een bevestiging.

  De netbeheerder neemt vanzelf contact met je op voor het maken van een installatie afspraak voor slimme meters. Dit kan enkele weken duren. Volgens de wettelijke norm moet de installatie binnen 12 weken plaatsvinden.

  Vragen over levertijd? Contact de netbeheerder
  Heb je vragen over de levertijd van de slimme meters? Helaas hebben wij geen zicht op de planning van de netbeheerders. Neem daarom zelf contact op met jouw netbeheerder bij vragen over de levertijd.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

 • STAP 3 | Jouw netbeheerder neemt contact op voor een installatieafspraak

  Na stap 2 heeft de netbeheerder 12 weken de tijd voor:

  • het maken van een installatieafspraak
  • het plaatsen van de slimme meters

  Aan de installatie van slimme meters zijn geen kosten verbonden. De netbeheerder heeft wettelijk 12 weken de tijd om slimme meters bij jou te plaatsen. Het Toon abonnement à € 4,50 per maand start na plaatsing van de slimme meters en uiterlijk na 12 weken. Tot die tijd brengen wij jou geen abonnement op Toon in rekening. Voor meer informatie ga naar de Eneco voorwaarden Toon met slimme meters.

  Vragen over installatiedatum? Contact de netbeheerder
  Helaas hebben wij geen zicht op de planning van de netbeheerder. Duurt het te lang voordat de netbeheerder contact met je opneemt? Of wil je de installatiedatum verzetten? Neem dan zelf contact op met je netbeheerder.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

 • STAP 4 | Sluit Toon aan op je slimme meters (via P1 kabel)

  Zijn de slimme meters geplaatst door je netbeheerder? Fijn! Vanaf nu kun je optimaal gebruik maken van Toon. Het enige wat je nu hoeft te doen is het aansluiten van Toon aan de slimme meters. Dit kan met de P1-kabel die onze monteur los aan de Toon meteradapter heeft laten hangen of nog in de Toon verpakking zit.

  P1-kabel aansluiten
  Hulp nodig bij het aansluiten van Toon op de slimme meters? Raadpleeg het stappenplan P1-kabel aansluiten.

  Meest gestelde vragen
  Bekijk de meest gestelde vragen over slimme meters.

Stappenplan P1 kabel aansluiten

Stap 1
Haal de meteradapter uit het stopcontact.

Stap 2
Steek de P1 kabel in de meteradapter.

Stap 3
Steek de P1 kabel in de slimme meter.

Stap 4
Plaats de meteradapter terug in het stopcontact.

Heb je Zon op Toon®? Doorloop dan ook stap 5 en 6:

Stap 5
Controleer of de meteradapter met een kabel is verbonden aan de sensor op de kWh-meter in je meterkast. Dat is de (gele) E-Poort met het bliksemschichtje. Dit apparaat is geïnstalleerd door de monteur. De kWh-meter is verbonden met de omvormer van je zonnepanelen.

Stap 6
Ga op Toon naar Menu, Instellingen, Energiemeters. Rechts onderaan zie je Zon op Toon staan met een knop Installeren. Zodra je hier op drukt start de installatiewizard voor Zon op Toon. Volg de instructies op het scherm om Zon op Toon te installeren.

Zon op Toon werkt alleen met software versie 2.10 of 3.2 en hoger Je moet jouw Toon updaten wanneer er op het scherm geen Zon op Toon staat. Controleer in Menu, Systeem, Software, Software versie of de softwareversie op je Toon 2.10 óf 3.2 of hoger is. Heb je een andere versie dan 2.10 of een versie lager dan 3.2? Dan kun je Toon updaten.

Veelgestelde vragen
over slimme meters

 • Moet ik betalen voor slimme meters?

  Als Eneco de slimme meters voor jou aanvraagt, worden de installatiekosten van de slimme meters (t.w.v. € 72,60) door ons vergoed. Jij hoeft dan niets te betalen.

 • Wanneer ga ik betalen voor het Toon abonnement?

  De netbeheerder heeft wettelijk 12 weken de tijd om slimme meters bij jou te plaatsen. Het Toon abonnement à € 4,50 per maand start na plaatsing van de slimme meters en uiterlijk na 12 weken. Voor meer informatie ga naar de Eneco voorwaarden Toon met slimme meters.

  Bekijk de voordelen van het Toon abonnement

 • Waarom heeft mijn Toon slimme meters nodig?

  Soms constateert de monteur dat Toon niet optimaal werkt in combinatie met je huidige energiemeters. Toon kan dan geen (goede) actuele inzichten geven in je energieverbruik. In dat geval vraagt onze monteur slimme meters voor je aan bij jouw netbeheerder.

 • Na de installatie van de slimme meters heb ik geen inzicht in mijn gasverbruik op Toon. Hoe kan dit?

  Hier kunnen twee redenen voor zijn. We leggen het je graag uit:

  Inzicht gasverbruik duurt wat langer
  Je stroomverbruik is direct inzichtelijk na de installatie. Voor gas kan het één tot twee weken duren voordat je verbruik zichtbaar is op Toon. Je netbeheerder voert eerst op afstand verschillende controles uit voordat het gasverbruik getoond kan worden.

  Oudere versie meteradapter
  Heb je na plaatsing van de slimme meter ook geen inzicht meer in jouw elektraverbruik? Dan kan het zijn dat je een oudere versie van de meteradapter hebt die niet samenwerkt met de slimme meter. Dit kun je gemakkelijk zelf controleren. Ga hiervoor op Toon naar Menu, Instellingen, Productversie. Eindigt het productnummer van de meteradapter op 0401? Dan heb je een oudere versie meteradapter. Een nieuwe meteradapter vraag je aan via dit formulier. Binnen vijf werkdagen krijg je een reactie op de aanvraag. Eindigt het productnummer van de meteradapter niet op 0401? Dan is er iets anders aan de hand. Raadpleeg de hulpvideo Geen actueel verbruik.

 • Mijn netbeheerder neemt geen contact met me op: het duurt me te lang. Wat kan ik doen?

  Het kan zijn dat je netbeheerder al contact met je heeft opgenomen, maar je (nog) niet heeft kunnen bereiken. Je kunt altijd zelf contact opnemen met de netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder voor de elektriciteit en gasaansluiting in je woning.

  Wij hebben helaas geen zicht op de planning van de netbeheerder.

 • Hoe moet ik mijn Toon koppelen aan de slimme meters (P1 kabel aansluiten)?

  Zijn de slimme meters geplaatst door je netbeheerder? Fijn! Vanaf nu kun je optimaal gebruik maken van Toon. Het enige wat je nu hoeft te doen is het aansluiten van Toon aan de slimme meters. Dit kan met de P1-kabel die onze monteur los aan de Toon meteradapter heeft laten hangen of nog in de Toon verpakking zit. Het stappenplan P1-kabel aansluiten op de servicewebsite van Toon helpt je op weg.

 • Ik mis een P1 kabel om mijn Toon aan de slimme meter te koppelen. Kan ik deze bestellen?

  Is de kabel onverhoopt zoek geraakt? Je kunt via het contactformulier eenmalig kosteloos een nieuwe P1 kabel aanvragen. Binnen vijf werkdagen doen wij de kabel voor je op de post. Je ontvangt hiervan per e-mail een bevestiging.

 • Wat mag ik verwachten als Eneco slimme meters voor mij heeft aangevraagd?

  Het kan zijn dat de monteur tijdens de Toon-installatie constateert dat er slimme meters aangevraagd moeten worden bij de netbeheerder. Wij regelen dit voor jou en de installatiekosten van je slimme meters (t.w.v. € 72,60) worden door ons vergoed. Het abonnement op Toon, voor de inzicht- en adviesdiensten, ga je pas betalen nadat de slimme meters zijn geïnstalleerd.

  Als het de netbeheerder niet is gelukt (binnen de periode van 12 weken) contact met je te krijgen, kunnen er alsnog Toon-abonnementskosten in rekening worden gebracht. Voor meer informatie ga naar de Eneco voorwaarden Toon met slimme meters.

  Installatie-afspraak slimme meters
  De netbeheerder neemt contact met je op voor het maken van een installatieafspraak van je slimme meters. Wettelijk gezien moet dit binnen 12 weken plaatsvinden.

  Zijn je slimme meters geplaatst?
  Ontdek direct alle functies op Toon! Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is het aansluiten van de P1 kabel. Het stappenplan P1-kabel aansluiten helpt je op weg.

Contact met je netbeheerder

Wil je meer informatie over wanneer jouw slimme meters worden geïnstalleerd? Dan kun je contact opnemen met je netbeheerder. Wij hebben helaas geen zicht op de planning van de netbeheerder. Wie jouw netbeheerder is, is regionaal bepaald. Netbeheerders zijn binnen hun regio verantwoordelijk voor het stroom- en gasnet en de aansluitingen daarop.

NETBEHEERDER ZOEKEN

Toon Support

Je eerste hulp bij Toon

 • Storingen verhelpen met interactieve video’s
 • De Toon app downloaden en handleidingen raadplegen
 • Antwoorden op veel andere vragen over Toon
NAAR TOON KLANTENSERVICE