Maak van je huis
een veilige plek

Alles wat je moeten weten over
de Fibaro rookmelders op Toon

Lees de tips
Rookmelder

Slimme rookmelders:
direct aan de slag

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de Fibaro rookmelders op Toon. Zoals een handleiding en instructievideo om de rookmelders te koppelen aan Toon én tips voor het ophangen. 

Daarnaast vind je slimme tips, veelgestelde vragen over de werking van de rookmelders en contactinformatie bij een defect. 

Onze eerste tip? Hang de rookmelders pas op nadat deze gekoppeld zijn en de verbinding getest is. Zo weet je zeker dat ze op de juiste plek hangen. Zo koppel je de slimme rookmelder aan Toon

Om het je nog makkelijker te maken, hebben we een handige instructievideo gemaakt voor het koppelen van de Fibaro rookmelders aan Toon.

Tips voor jouw rookmelder

Hang hem op de juiste plek, voorkom vals alarm én check ‘m regelmatig.

 • Waar moet ik mijn Fibaro rookmelder ophangen?

  De Fibaro rookmelder heeft een nauwkeurige sensor. Daarom is de plek waar je hem installeert belangrijk. De beste plekken zijn in een gang of ruimte tussen keuken en woonkamer, op elke verdieping in huis, altijd aan het plafond en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek. Hang de rookmelder niet in de keuken of badkamer, in de garage, bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming of op tochtige plekken.

 • Waar moet ik mijn Fibaro rookmelder niet ophangen?

  • Keukens, badkamers, garages en boilerruimtes.
  • Minder dan 3 meter van verbrandingsbronnen. Bijvoorbeeld een fornuis, boiler, (hout)kachel, of open haard. Liefst op 6 meter afstand.
  • Minder dan 3 meter van ruimtes waar veel damp, vocht of stoom wordt geproduceerd. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, het toilet een douchecel of in de buurt van een afwasmachine.
  • Ruimtes waar de temperatuur onder de 4˚C of boven de 38˚C kan komen. Denk aan niet-verwarmde gebouwen, buitenruimtes en veranda's.
  • Zeer stoffige, vuile of vettige ruimtes. Installeer een rookmelder nooit rechtstreeks boven een fornuis. Houd rookmelders in wasruimtes stofvrij of plaats liever een hittemelder.
  • In de buurt van een luchtinlaat, plafondventilator, boven een radiator of in tochtige ruimtes. Deze kunnen de rook wegblazen van de melder, waardoor deze geen rook detecteert.
  • In ruimtes waar veel insecten zitten. Insecten kunnen de openingen naar de sensorkamer doen verstoppen en ongewenste alarmmeldingen veroorzaken.
  • Op minder dan 30 cm van een lichtbron. De elektrische ruis kan de sensor storen.
  • Ten hoogte van of lager dan de deuropening.
  • In zogenaamde dode luchtruimtes, bijvoorbeeld in de nok van een puntdak. Doordat de lucht in deze ruimtes stilstaat, kan de rook de sensorkamer niet of te laat bereiken.


  Je hebt dan veel kans op vals alarm. Of jouw rookmelder gaat kapot doordat er teveel stof in komt.

 • Hoe koppel ik de Fibaro rookmelders aan Toon?

  Volg hiervoor de handleiding. Onze tip: Hang de rookmelders pas op nadat deze gekoppeld zijn en de verbinding getest is. Zo weet je zeker dat ze op de juiste plek hangen.

 • Wat kan ik doen wanneer het niet lukt mijn rookmelders te koppelen?

  Wanneer het koppelen van de rookmelders niet lukt is het raadzaam Toon te herstarten. Ga hiervoor naar Menu – Instellingen – Software – Toon herstarten – Herstart. Toon zal zichzelf uitschakelen en opnieuw opstarten. Dit duurt een paar minuten. Na de herstart kun je het nogmaals proberen de rookmelders te koppelen.

  Wil het koppelen na de herstart nogmaals niet lukken? Dan raden we aan de rookmelder te resetten. Je doet dit door het knopje op de rookmelder in te drukken tot deze een korte piep geeft. Het lampje rondom de ronde knop van de rookmelder kleurt wit, dan groen, roze en uiteindelijk geel. Wanneer het lampje geel kleurt moet het knopje op de rookmelder nogmaals worden ingedrukt. De reset van de rookmelder is dan succesvol uitgevoerd.

 • Hoe controleer ik de werking van de Fibaro rookmelder?

  Verzeker je zelf maandelijks dat je rookmelder nog goed werkt en verbinding heeft met Toon.

  • Test de rookmelder door de knop van de rookmelder ongeveer tien seconden ingedrukt te houden. Let op dat het knopje niet vast komt te zitten bij het uitvoeren van de test.
  • Laat de knop los zodra de rookmelder afgaat (herhalende pieptoon).
  • Je ontvangt een testmelding op Toon. Ook belt Toon je en/of ontvang je een sms met een testbericht op de ingestelde telefoonnummer(s). Het alarm van de rookmelder stopt na tien seconden vanzelf.
 • Wat moet ik doen als mijn Fibaro rookmelder spontaan af gaat?

  Het kan voorkomen dat de rookmelder zonder zichtbare oorzaak een alarm melding geeft. Tocht, stof of vocht kunnen een oorzaak zijn. Maak je rookmelder dan eerst goed schoon. Controleer de verbinding met Toon en hang hem op een andere plek in huis.

Veelgestelde vragen

Alles wat je moet weten over de werking van de Fibaro rookmelders.


Download de handleiding van de rookmelder.

Meer tips over het gebruik van Toon? Kijk op Toon Support.

Contact met Fibaro

Lijkt je Fibaro rookmelder defect? Dat is vervelend. Neem contact op met Fibaro, zodat zij je helpen dit probleem op te lossen.

Toon verder uitbreiden?

Koppel ook slimme stekkers én Philips Hue lampen aan je Toon.

Wordt het tijd voor een nóg slimmer huis? Maar ben je niet zo’n technicus? Deze slimme gadgets zijn zó aan jouw Toon gekoppeld. Daarmee ben je niet alleen ‘minister van veiligheid’, maar ook ‘grootmeester van licht’ en ‘de beste bespaargoeroe’.

Ontdek de slimme Toon-gadgets