U bent nu hier

Meterstanden aflezen van een stroommeter

De stroommeter houdt bij hoeveel kilowattuur (kWh) stroom je verbruikt. Er zijn verschillende typen meters: traditionele stroommeters, digitale en/of slimme stroommeters.

Per meter leggen we uit waar je deze kunt vinden. En hoe je de meterstanden afleest.

Waar vind ik mijn stroommeter? 

Je stroommeter hangt meestal in je meterkast. Hier vind je waarschijnlijk ook je gas-, warmte- en/of warm tapwatermeter. De stroommeter hangt vaak op ooghoogte.

Een traditionele stroommeter 

Een traditionele stroommeter heeft een draaischijf. En één of meer rijen met getallen die de meterstand(en) aangeven. De draaischijf draait rond zodra je stroom verbruikt en de getallen verspringen. Er zijn twee soorten traditionele stroommeters: een enkeltariefmeter en een dubbeltariefmeter.

Service van Eneco

De enkeltarief
stroommeter

Op een enkeltariefmeter zie je één rij met meterstandgetallen. Soms staat het laatste getal in een rood vlak. Dit rode getal hoef je niet aan ons door te geven.

De dubbeltarief
stroommeter

Een dubbeltariefmeter houdt apart bij hoeveel stroom je overdag en ’s nachts verbruikt. Daarom zie je op deze meter twee rijen met meterstandgetallen. Deze rijen kunnen onder of naast elkaar staan. Vaak staat er bij de rijen een I of een II. Of ‘dag’ en ‘nacht’. Geef altijd beide meterstanden door. Zo weten we hoeveel stroom je in totaal hebt verbruikt.

Een digitale stroommeter

Een digitale stroommeter heeft een display waarop je de meterstanden ziet. Door op een knop te drukken, kun je de verschillende meterstanden aflezen.

Sommige digitale meters hebben meerdere knoppen. Het kan geen kwaad als je per ongeluk de verkeerde knop indrukt. De stroomlevering gaat gewoon door en de meter blijft de juiste standen registreren.

Service van Eneco

Naast elke meterstand staat aangegeven welke stand er op dat moment te zien is. De meestvoorkomende weergaven zijn:

 I  T1  1.8.1  stroom daltarief 
 II  T2 1.8.2  stroom normaaltarief 
 III  T3  2.8.1 teruglevering tijdens daltariefuren 
 IV  T4 2.8.2  teruglevering tijdens normaaltariefuren 

Soms laat de meter meer standen en waarden zien. Dat zijn waarden die je netbeheerder gebruikt als hij de meter controleert. Deze waarden hoef je nooit aan ons door te geven.

Een slimme stroommeter 

Een digitale meter is niet automatisch een slimme meter. Bij een slimme meter lezen wij de meterstanden op afstand af. Jij hoeft die meterstanden dan dus niet aan ons door te geven. Bij een gewone digitale meter kunnen wij dit niet en moet je de standen zelf aan ons doorgeven.

Of liever samen je vraag oplossen

Eneco Phone

Bellen

Hulp nodig bij het vinden van een antwoord op je vraag? Klik hieronder om naar onze telefoonnummers te gaan:

Telefoonnummers