U bent nu hier

Teruggave energiebelasting

Alle belastingen en teruggaven op een rijtje

Naast leveringskosten en netbeheerkosten, betaal je ook overheidsheffingen via Eneco. Deze dragen wij direct af aan de Belastingdienst. Je ziet deze kosten terug op je jaarnota of eindnota. Bekijk ze in Mijn Eneco.  

Overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ‘opslag duurzame energie’. En je betaalt 21% btw over je energiekosten. Dat lijkt allemaal heel erg veel. Gelukkig krijg je ook vermindering energiebelasting. Wat dit allemaal is en hoe dit zit, leggen we je graag hieronder uit.   

Energiebelasting

We betalen over veel dingen belasting. Ook over stroom en gas. Je betaalt een vast tarief per kWh stroom en per m³ gas. Energiebelasting wordt ook energieheffing genoemd. Deze belasting is ingevoerd om verbruikers te stimuleren zuinig en bewust met energie om te gaan. Energiebelasting wordt in rekening gebracht via de energierekening van de energieleverancier. De energieleverancier draagt de belasting af aan de Belastingdienst. 

Service van Eneco
Service van Eneco

Opslag duurzame energie

Opslag duurzame energie (ODE) is een belastingmaatregel van de overheid die per 1 januari 2013 is ingevoerd. Met deze belastinginkomsten worden subsidies verstrekt aan bedrijven en instellingen die bijdragen aan de productie van duurzame energie. Je betaalt voor zowel stroom (per kWh) als  gas (per m³) een opslag duurzame energie. De opbrengsten van de heffing wordt door de overheid gebruikt om de bouw van groene energie-opwekkers zoals windmolens te stimuleren. 

Vermindering energiebelasting bij verblijfsfunctie

Locaties met een verblijfsfunctie zijn meestal bestemd om te wonen of te werken. Denk aan woonhuizen, fabrieken en kantoren. Maar ook kerken of vakantiewoningen kunnen een verblijfsfunctie hebben. Onder meer garageboxen, trappenhuizen en riolen hebben géén verblijfsfunctie.

Wanneer je stroom afneemt op een locatie met een verblijfsfunctie heb je recht op vermindering van energiebelasting. Dit is een wettelijk vastgestelde korting op de energiebelasting die wij namens de Belastingdienst verrekenen op de jaarnota van onze klanten, die stroom bij ons afnemen.

Bekijk hier of jouw adres een locatie met of zonder verblijfsfunctie is.

Service van Eneco

Of liever samen je vraag oplossen

Eneco Phone

Bellen

Hulp nodig bij het vinden van een antwoord op je vraag? Klik hieronder om naar onze telefoonnummers te gaan:

Telefoonnummers