U bent nu hier

Jaarnota

Wat is een jaarnota?

Eén keer per jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt. Op je jaarnota (of je jaarafrekening) staat hoeveel je dat jaar hebt verbruikt, en hoeveel de energie je heeft gekost. Je energiekosten hoef je niet in één keer te betalen. Want je hebt elke maand een termijnbedrag aan ons betaald. De termijnbedragen van afgelopen jaar verrekenen we met je energiekosten. Heb je meer betaald dan de werkelijke kosten? Dan krijg je het verschil terug. Als je meer hebt verbruikt, dan moet je bijbetalen.  

Uw situatie

Bekijk de status van je nota's

Wil je weten welke energienota’s betaald zijn en wat er nog openstaat? Log in bij Mijn Eneco en regel al je persoonlijke energiezaken.

Wat staat er op de jaarnota?

De jaarnota bestaat uit veel pagina’s. En dat is niet voor niets. Hier leggen we uit wat je allemaal in je jaarnota kunt terugvinden:

  • De brief bij de jaarnota. Hierop leggen we kort uit wat je jaarnota betekent voor jou. 
  • De begrippenlijst. We leggen hierop uit waar alle termen op de jaarnota voor staan. 
  • Het voorblad van de nota. Je ziet hier een samenvatting van je energiekosten en je nieuwe termijnbedrag. Die bestaan uit leveringskosten van energie, de belastingen op energie en de netbeheerkosten. En eventuele andere producten en diensten van Eneco, zoals Toon, de huur van een cv-ketel of de kosten voor warmte. 
  • De specificatie van de kosten. Op de specificatie staat welke meterstanden wij gebruiken voor de berekening van je energieverbruik. Daarna zie je een overzicht waarin de kosten zijn uitgerekend. 
  • Overzicht van je verbruik over de afgelopen jaren en de vergelijking met andere huishoudens. 
  • Informatie over de herkomst van je stroom.  

Je nieuwe termijnbedrag op de jaarnota

Op de jaarnota berekenen we meteen je nieuwe termijnbedrag. Dit termijnbedrag is voor de komende 12 maanden. We verrekenen direct je termijnbedrag met de terugbetaling over afgelopen jaar, of tellen het op bij de bijbetaling. Het eindbedrag van je jaarnota is dus de afrekening van afgelopen jaar plus je nieuwe termijnbedrag.  

Check je jaarnota in 3 stappen

1. Bekijk je meterstanden

Die gebruiken wij om je energieverbruik te berekenen. Het is daarom belangrijk dat we de juiste gegevens gebruiken. Heb je geen meterstanden doorgegeven? Dan hebben wij deze op afstand uitgelezen van je slimme meter. Of je standen zijn door ons berekend. In het laatste geval kan je ons nieuwe meterstanden doorgeven. Doe dit wel binnen twee maanden.

Service van Eneco
Service van Eneco

2. Controleer wanneer je de meterstanden hebt doorgegeven

Is het dezelfde datum geweest als op de jaarnota van vorig jaar? Dan hebben wij je energieverbruik berekend over exact een jaar. Vaak  is de periode net iets korter of langer. En dat kan verschil maken. Vooral in de wintermaanden.  

3. Check je energietarieven

Deze vind je in Mijn Eneco of op je contract. Ben je het afgelopen jaar van contract veranderd? Dan wordt een deel van je energiekosten berekend met tarieven van je oude contract. En het andere deel met tarieven van je nieuwe contract. Op de specificatie van de kosten staat welke contracten gelden. 

Service van Eneco

Meer informatie in de Eneco Community

Bekijk of jouw vraag over de jaarnota er ook bij staat

  • Beantwoord door: Eneco Moderator

Of liever samen je vraag oplossen

Eneco Phone

Bellen

Hulp nodig bij het vinden van een antwoord op je vraag? Klik hieronder om naar onze telefoonnummers te gaan:

Telefoonnummers