U bent nu hier

Wat is een eindnota?

De laatste berekening voor je contract

Een eindnota (ook wel eindafrekening genoemd) is een nota waarop we een laatste berekening maken voor je contract. Omdat je huidige contract is gestopt. Vanwege een verhuizing bijvoorbeeld, of de overstap naar een andere energieleverancier. 

De eindnota heeft dezelfde opbouw als de jaarnota. Alleen berekenen we meestal geen nieuw termijnbedrag op de eindnota. Want als je contract is gestopt, hoef je ook geen termijnbedrag meer te betalen. Ben je veranderd van contract, maar blijf je wel klant bij Eneco? Dan kan er wel een nieuw termijnbedrag op de eindnota staan. 

Service van Eneco

Na mijn eindnota krijg ik nog een termijnbedrag

De eindnota kan net een of twee dagen later gemaakt zijn dan het laatste termijnbedrag. Op de eindnota gaan we er dan vanuit dat je het termijnbedrag dat we al hadden berekend, nog wel betaalt. We verrekenen het termijnbedrag op je eindnota, onder ‘In rekening gebrachte termijnbedragen’. In de specificatie staat een overzicht van alle termijnbedragen die we verrekenen met de eindnota.  

Ik heb niet alle contracten opgezegd 

Stel: je hebt alleen je contract voor gas opgezegd, maar neemt nog wel stroom bij ons af. Op de eindnota maken we dan alleen een laatste berekening van het product dat is beëindigd. Ook de verrekende termijnbedragen gaan alleen over het beëindigde product. In dit geval gas. Het deel van de termijnbedragen dat bedoeld is voor producten die nog niet zijn beëindigd, worden pas verrekend op de volgende jaarnota.

Service van Eneco
Service van Eneco

Ik heb een hoge eindnota. Hoe kan dat?

Een eindnota gaat meestal niet over je energieverbruik voor een heel jaar. Op de eindnota zie je over welke maanden het verbruik op de jaarnota gaat. Zijn dat vooral wintermaanden? Dan is je energieverbruik hoger dan in de zomermaanden en heb je met je termijnbedragen nog geen buffer opgebouwd om de kosten van de winter te dekken. 


Is je contract voortijdig beëindigd, dan staat er op de eindnota ook vaak een opzegvergoeding of boetebedrag voor contractbreuk. Afhankelijk van de afspraken met je nieuwe leverancier krijg je deze terug van je nieuwe leverancier als je de eindnota bij hen inlevert. Je moet dan wel eerst aan ons de opzegvergoeding betalen.

Meer informatie in de Eneco Community

Bekijk of jouw vraag over de eindnota er ook bij staat

  • Beantwoord door: Eneco Moderator

Of liever samen je vraag oplossen

Eneco Phone

Bellen

Hulp nodig bij het vinden van een antwoord op je vraag? Klik hieronder om naar onze telefoonnummers te gaan:

Telefoonnummers