
Levert energieprijzen vergelijken iets op met het prijsplafond? Zeker, maar let op
Vergelijk wel appels met appels
Uiteindelijk wil je weten wat je elke maand gaat betalen. Dus: wat zit er wél in het berekende maandbedrag en wat niet? Onze tip: controleer de vaste leveringskosten. Deze verschillen namelijk per aanbieder. Belangrijk als je vergelijkt. Want voor je het weet vergelijk je appels met peren. En dat wil je natuurlijk niet.
Daarnaast zegt prijs ook niet alles. En wil je misschien ook weten of een energieleverancier wel zo duurzaam is en goede service levert. We zetten de 5 meest gestelde vragen op een rijtje voor je en geven gelijk tips.
1. Hoe neem ik de vaste leveringskosten mee?
Het prijsplafond gaat alleen over het tarief per kilowattuur of kubieke meter die je voor stroom of gas betaalt. Maar niet over de vaste leveringskosten. Iedere energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de vaste leveringskosten. Deze verschillen dus per leverancier. Kijk daar dus goed naar. Eneco wil altijd duidelijk zijn. En kiest er dus voor om ze wél te laten zien. In veel gevallen zijn deze lager dan bij andere aanbieders.
2. Hoe vergelijk ik een maandbedrag van straks met het prijsplafondvoordeel van nu?
Om deze vraag te beantwoorden, leggen we je eerst het verschil tussen het maandbedrag en termijnbedrag uit. Je maandbedrag bereken je via onze website met het jaarverbruik dat je invult. We delen de totale geschatte jaarkosten door twaalf. Dat is je geschatte maandbedrag. Dit kan anders zijn dan het termijnbedrag dat je na aanmelden gaat betalen. Het termijnbedrag is het vaste bedrag dat je elke maand voor je energie betaalt. Dit bedrag berekenen we met het historisch verbruik van je woning. In je contractbevestiging lees je je termijnbedrag. Later pas je je termijnbedrag makkelijk aan via Mijn Eneco.
Met het prijsplafond in 2023 is ook de manier van vergelijken veranderd. Waarom? De korting van het prijsplafond geldt alleen voor 2023. En dus niet in de maanden vanaf 2024. Sommige energieleveranciers laten nu maandbedragen zien waarin de korting van het prijsplafond voor de komende 12 maanden is verwerkt. En andere energieleveranciers, zoals Eneco, houden er rekening mee dat in 2024 geen korting prijsplafond meer geldt. Hoe verder je dus ’2024 in kijkt’ hoe minder prijsplafond voordeel je bij ons ziet in je geschatte maandbedrag. Hierdoor lijkt overstappen misschien minder interessant voor je maandbedrag. Maar het tarief per kilowattuur of kubieke meter kan lager zijn dan wat je nu betaalt.

3. Waar kan ik nog meer naar kijken?
Naast prijs kun je ook het verschil in duurzaamheid bekijken. Daar worden wij heel blij van. En de aarde ook. Eneco is de groenste van de grote energieleveranciers zo blijkt uit de duurzaamheidsranking 2021 voor stroomleveranciers. En dat niet alleen. We zorgen voor meer duurzame energie in Nederland door hierin te investeren.
Bovendien nemen we iedereen graag mee naar een zo duurzaam mogelijke manier van leven. Ben je op zoek naar oplossingen voor elektrisch rijden? We helpen je graag en goed verder. Ook helpen we je met energie besparen. Denk je al groter in combinaties van isolatie, zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketelonderhoud? Je vindt bij ons alles onder één dak om je huis te verduurzamen.
4. Hoe zit het met tarieven onder het prijsplafond, wanneer betaal ik wat?
Tot een jaarverbruik tot 2.900 kWh stroom en/of tot 1.200 m³ gas betaal je de tarieven van het prijsplafond. Zijn je tarieven uit je contract láger dan die van het prijsplafond, dan betaal je natuurlijk dat lagere tarief.
5. Zijn er ook verschillen in contracten waar ik op moet letten?
Zeker, kijk hier goed naar voor je beslist. Het aanbod kan aantrekkelijk lijken. Maar voor hoe láng moet je dan een contract afsluiten? En blijft dat je tarief al die tijd zo voordelig? Eneco biedt overstappers de zekerheid van een vast laag tarief, nu onder het prijsplafond. Ook andere aanbieders bieden nu een tarief onder het prijsplafond aan, maar die tarieven kunnen vaker wijzigen.
