De energiebronnen van Eneco
Aardwarmte
Wat is aardwarmte of geothermie

Technieken en toepassingen
Voor aardwarmte pompen we het warme water uit de bodem omhoog. Daar wordt met warmtewisselaars de warmte uit het water gehaald. Via een lokaal warmtenet brengen we die warmte naar huizen en andere gebouwen in de buurt. Het afgekoelde water gaat via een injectieput weer terug naar dezelfde aardlaag. Daar warmt de aarde het water opnieuw op. Met bodemwarmte en geothermie verwarmen we woningen, gebouwen, kassen en lichte industrie. Ultradiepe warmte is warmer dan 100 graden Celsius en geschikt voor de zware industrie. Deze techniek wordt in Nederland nog niet gebruikt.

Warmte en Koeling
Voor- en nadelen
Aardwarmte kent veel voordelen. Het is warmte die er van nature al is en die we met de juiste technieken helemaal duurzaam kunnen gebruiken. Bovendien is aardwarmte niet afhankelijk van of de wind waait of de zon schijnt. Een van de nadelen bij (diepere) geothermie is dat het niet overal kan. De bodem moet geschikt zijn om warmte op te pompen. Ook moet het grondwater voldoende warmte bevatten en dat weet je pas na de verkennende boringen. De installatie (zoals een boorput) is erg kostbaar en er is veel ruimte nodig om te boren (ongeveer 1,5 voetbalveld). Na enkele decennia koelt de ondergrond rondom de injectieput af, waardoor het water een te lage temperatuur heeft om te gebruiken. Dan moet een nieuwe geobron ingezet worden.
Voordelen
Nadelen
Eneco en aardwarmte
De Aardwarmtecentrale van Haagse Aardwarmte in Den Haag gaat binnenkort via Eneco’s warmtenet voor de warmte van duizenden woningen in Den Haag Zuidwest zorgen.