"Er is niet één route of één snelheid."
$name
“Het is de vraag hoe realistisch het is om korte termijn alle woningen volledig elektrisch te verwarmen.” Aan het woord is Wilfred Horst, sales director van de Thermo-techniek divisie van Nefit Bosch. Zijn marketing collega Jan Blom aan de andere kant van de tafel heeft het antwoord paraat: “Dat is niet realistisch.” Jan geeft zijn pessimistische antwoord direct een positieve draai: “Ik ben optimistisch hoor, voor wat betreft het halen van de klimaatdoelstellingen. Ik geloof namelijk dat technologie ons uiteindelijk helpt om afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Maar, ik denk niet dat de oplossing volledig ligt in elektriciteit.”
We zijn in gesprek met twee enthousiaste experts van Nefit Bosch, wereldspeler op het gebied van warmtesystemen. Over de energietransitie en hun persoonlijke drijfveren.
Jan schetst de Europese context op een scherpe wijze, gevoed door de kennis binnen hun internationale organisatie: “Ontwikkelingen in Nederland verschillen met de rest van Europa. We zitten qua energietransitie in de kopgroep. Maar, als we ons vergelijken met Duitsland, dan kun je ook zeggen: er mag een tandje bij.” Wilfred vult aan: “Nederland was tot voor kort compleet gefocust op gas. Historisch gezien logisch, met zulke gasvelden in Groningen. Andere landen waren daarentegen verplicht zich te richten op andere energiebronnen."
Zijn we lui geworden door de gasbel in Slochteren, afwachtend op het gebied van innovatie?
Wilfred: "Nee, zeker niet. Juist door het grote aanbod aan gas is er een zeer competitieve, transparante markt ontstaan. Nefit was 40 jaar geleden de uitvinder van de gasgestookte HR-ketel. In die 40 jaar is er ongekend veel geïnnoveerd. Zo hebben we de koppeling gemaakt met bijvoorbeeld de zonneboiler en heeft de digitalisering een vlucht genomen. Omdat in Nederland de vraag naar HR-ketels altijd hoog is geweest, is er door ons veel geïnvesteerd in gasketels.”
Jan: “Het mooie van onze organisatie is dat andere landen profiteren van de kennis die we hier in huis hebben. Zoals wij weer voordeel hebben van kennis van technieken die beproefd zijn in andere landen. Neem bijvoorbeeld de warmtepomptechnologie, die is in de Scandinavische landen zeer ontwikkeld. Ze hebben daar van oudsher een groot aanbod aan groene stroom vanuit waterkrachtcentrales. Hierdoor is de warmtepomp in die landen net zo gewoon als de HR-ketel bij ons is. Wij profiteren binnen Nefit Bosch van de expertise van onze zusterbedrijven. En dat geldt ook voor kennis en ervaring die zuidelijke landen hebben op het gebied van solartechnologie."
Denken jullie dat technologie de sleutel is om de klimaatdoelstellingen te halen?
Jan: "Techniek is zeker belangrijk, maar het gaat natuurlijk ook om de ambities."
Wilfred: "Er is niet één route of één snelheid."
Wat bedoel je hiermee?
Wilfred: “Er wordt wel eens gezegd dat de warmtepomp dé oplossing is om woningen te vergroenen. Maar, de oplossing zit ‘m niet in één product. Er zijn talloze oplossingen. Je moet producten combineren in een systeem. En je moet ook rekening houden met verschillende snelheden.”
Jan: “Ja, want iedere woning is anders en iedere consument heeft andere wensen. Dat vraagt dus om oplossingen op maat.”
Wilfred: “Voor nieuwbouwwoningen zijn de antwoorden duidelijk; als er een warmtenet is, dan ligt hier de oplossing. In andere gevallen zal het gaan om ‘all electric’ en zal de warmtepomp een onderdeel van de oplossing zijn."
Jan: “Hebben we het over bestaande bouw, begin dan maar met het isoleren van je woning. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie en H++ glas. Kies je vervolgens voor een moderne HR-ketel dan gebruik je weliswaar nog gas, maar het is voorlopig de beste oplossing. Ik noem dat duurzaam realisme.”
Waar hangt een realistische keuze van af?
Wilfred: “Wij gaan niet bepalen wat consumenten moeten kiezen. Wij bieden uiteenlopende oplossingen en dan is de keuze aan de consument zelf. Of aan de woningcorporatie of projectontwikkelaar. Zo’n keuze wordt bepaald door allerlei factoren, zoals geld, technische mogelijkheden en ambitie.”
Jan: “Het goede nieuws is ook dat je de huidige HR-ketels heel goed kunt combineren met zonnepanelen en een warmtepomp. Zo creëer je een hybride systeem. Dan gebruik je nauwelijks nog gas. Voor veel bestaande woningen is dit de ultieme oplossing.”
Gaan we met zulke oplossingen de klimaatdoelstellingen wel halen?
Jan, heel stellig: “Uiteraard gaan we die halen, we hebben geen keus! Heel bemoedigend zijn de ontwikkelingen rondom waterstoftechnologie. Dit gas wordt ook wel groen genoemd. Dat zou op termijn aardgas kunnen vervangen.”
Hoe spelen de doelstellingen van het Klimaatakkoord binnen jullie bedrijf een rol?
Jan: “Wij streven op diverse vlakken naar een duurzame toekomst. Het moederconcern Bosch wil vanaf volgend jaar volledig CO2-neutraal zijn. Met het verkleinen van onze CO2-voetafdruk leveren we een bijdrage. Dat geldt ook voor ons initiatief om meer oude ketels te recyclen. Aan het eind van het proces blijven dan zuiver ijzer, RVS, koper en aluminium over. Dat gaat naar smelterijen en komt uiteindelijk terecht in nieuwe producten.”
Zijn jullie thuis al omgeschakeld?
Wilfred: “Ik heb een project gemaakt van het verduurzamen van mijn huis. Als je voor anderen dag en nacht met de transitie bezig bent, moet je zelf met je eigen huis ook het goede voorbeeld geven. Mijn drijfveer is daarbij de toekomst van mijn kinderen. Die wil je toch een schonere planeet achterlaten.”
Jan: “Precies, voor mij geldt ook dat je zelf het voorbeeld moet zijn. Ik laat 16 zonnepanelen op m’n dak plaatsen, die via een laadpaal mijn elektrische auto van brandstof voorziet. Dat sluit aan bij het credo van Nefit Bosch: Technologie voor het leven. En nog belangrijker...” Om met een grote glimlach de zin af te maken: “...Mijn dochters zijn ontzettend trots op mij dat ik deze duurzame stappen heb gezet.”