Bespaartips

Bekijk onderstaande tips die je helpen om je jaarlijkse energiekosten te verminderen. We hebben ze per thema voor je ingedeeld.

Kies je bespaarthema

Wassen

 • Kies de zuinigste wasautomaat met energielabel A (en bespaar € 18,- per jaar)

  Overweeg de vervanging van je oude wasmachine voordat de technische levensduur verstreken is. Een moderne, energiezuinige wasmachine met energielabel Averbruikt minimaal 20% minder elektriciteit dan een oud model met label B. Maar let op: ook binnen de A-labels is veel verschil in zuinigheid. Let daarom op het absolute verbruik, dat scheelt zomaar nog eens 20%. Samen levert dat zo’n 80 kWh per jaar besparing op.
   
  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik: € 18; 80 kWh, 44 kg CO2.
  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 11 maanden continu brandt.

 • Kies een zuinige vaatwasser en een zuinig wasprogramma (en bespaar € 21,- per jaar)

  Een vaatwasser gebruikt vooral elektriciteit voor het verwarmen van het afwaswater. Het gemiddeld verbruik van een vaatwasser is 250 kWh per jaar. Een vaatwasser met energielabel A is minimaal 16% zuiniger dan een met label B, maar ook binnen de A-klasse apparaten zit veel verschil. Let daarom vooral op het absolute verbruik per cyclus, dat kan nog eens 30% schelen. Samen kan de besparing oplopen tot € 21; 95 kWh per jaar; 53 kg CO2. 
  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 13 maanden continu brandt.
   
  Eco-vaatwas

   
  Gebruik je de vaatwasser? Kies dan een zo laag mogelijke temperatuur. De machines worden getest bij het ecoprogramma op 50-55 graden, en zouden op die stand dus een goed resultaat moeten leveren.
   
  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik: € 17; 78 kWh; 43 kg CO2. Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 11 maanden continu brandt.
   
  Was efficiënt af
   
  In bijna alle gevallen is de handafwas goedkoper dan de vaatwasmachine. Alleen als je een elektrische boiler hebt, is de vaatwasmachine uit milieuoogpunt beter.
   
  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik: € 8; 14 m3 gas; 25 kg CO2. Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 6 maanden continu brandt.

 • Was op lagere temperaturen (en bespaar € 23,- per jaar)

  Als je op 40°C wast in plaats van op 60°C, bespaar je 50% energie per wasbeurt. Meestal wordt de was ook goed schoon op 30°C, dat bespaart nog eens 30% ten opzichte van wassen op 40°C. De meeste was is niet zo sterk vervuild dat deze heet gewassen moet worden, alleen bij ziekte, luiers en vaatdoekjes zijn wassen op 60 graden nodig.

  Was je voortaan op 30 graden in plaats van 60, dan bespaar je op basis van een gemiddeld verbruik: € 23; 106 kWh; 59 kg CO2. 
  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 15 maanden continu brandt.

Drogen

 • Besparen met je wasdroger (en bespaar € 22,- per jaar)

  • Een wasdroger verbruikt gemiddeld € 88; 400 kWh; levert 220 kg CO2 per jaar op. Als je voortaan een kwart van je wasgoed aan de lijn hangt, bespaart je € 22;100 kWh; 55 kg CO2. .
  • Centrifugeer je wasgoed goed voordat je het in de wasdroger doet.
  • Kies een wasautomaat met een hoog centrifugeertoerental. Een hoog centrifugeertoerental zorgt voor minder restvocht in het textiel en een kortere droogtijd.
  • Koop je een conventionele droger (condensatie of luchtafvoer), kies dan een model met vochtsensor. Drogers met vochtsensor ‘voelen’ wanneer je was droog is en draaien hierdoor niet langer dan nodig.

  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik € 22; 100 kWh; 55 kg CO2 .
  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 14 maanden continu brandt.

 • Kies een warmtepompdroger of gasdroger (en bespaar € 80,- per jaar)

  Een gasdroger is zuiniger dan een elektrische droger
   
  Een gasdroger droogt je wasgoed in de helft van de tijd in vergelijking met een elektrische wasdroger. Een elektronisch gestuurde gasbrander verwarmt de lucht in de gas-wasdroger. In korte tijd brengt hij een grote hoeveelheid lucht op de juiste temperatuur. Verbruik per droogbeurt: 0,20 m3 gas en 0,17 kWh elektriciteit.
   
  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik: € 80; 350 kWh; 195 kg CO2)
  Toename gasrekening per jaar op basis van een gemiddeld verbruik: € 17; 30 m3; 55 kg CO2.
  Netto besparing: € 63; 140 kg CO2.
  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 35 maanden continu brandt, dit is bijna 3 jaar.
   
  Een warmtepompdroger verbruikt 50% minder elektriciteit
   
  Een warmtepompdroger werkt net als een conventionele droger op elektriciteit, maar verbruikt 50% minder energie. Hij produceert warmte door het samenpersen van lucht. Een gasaansluiting of luchtafvoer is niet nodig. Omdat de droogtemperatuur lager is, kunt u in de warmtepompdroger ook temperatuurgevoelig textiel drogen. De warmtepompdroger is daarnaast stiller dan een conventionele droger. 
   
  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik: € 38; 170 kWh; 95 kg CO2.
  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 24 maanden continu brandt, dit is 2 jaar.

Liever samen je vraag oplossen?

Eneco Phone

Bel met

088 - 8 955 955
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 21.00 uur

Vind je antwoord op ons forum

Op het Eneco Forum kun je je vraag eenvoudig voorleggen aan andere klanten en antwoorden lezen op eerdere vragen. Het maakt niet uit of je vraag gaat over je energierekening, zonnepanelen of
Toon® thermostaat. Op het Forum helpen we elkaar.

Bezoek het Forum