Bespaartips

Bekijk onderstaande tips die je helpen om je jaarlijkse energiekosten te verminderen. We hebben ze per thema voor je ingedeeld.

Kies je bespaarthema

Koelen

 • Overweeg de vervanging van je oude koelkast (en bespaar € 83,- per jaar)

  Koelkasten verbruiken meer stroom naarmate ze ouder worden. Moderne koelkasten met een energielabel A++ of binnenkort A+++ zijn tot wel drie keer zuiniger dan een ouder model. Kies een energiezuinige koelkast met een zuinig energielabel.

  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik, afhankelijk van het type koelkast dat u had/heeft: € 83; 375 kWh; 208 kg CO2. Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 52 maanden continu brandt.

Vriezen

 • Ga efficiënt om met je vriezer (en bespaar € 73,- per jaar)

  Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent 10% meer energieverbruik. Nieuwe vriezers kennen de ‘no-frost’ functie. In deze vriezers ontstaat geen rijp- en ijsvorming waardoor je je vriezer niet meer hoeft te ontdooien. Deze vriezers verbruiken wel meer stroom.

  Houd diepvriezers bij verhuizing rechtop, anders raakt het koelsysteem ontregeld. Laat het apparaat na verhuizing 24 uur staan, voordat je het weer aansluit. 
  Neem de condensor achterop de vriezer regelmatig af met een stofdoek. Je vriezer kan de warmte dan efficiënt blijven afvoeren.

 • Vervang je oude vriezer (en bespaar € 73,- per jaar)

  Vriezers verbruiken meer stroom naarmate ze ouder worden. Een vriezer met energielabel A++(+) verbruikt al gauw 46% minder energie dan een A-label. Een vriezer met het deksel aan de bovenzijde gebruikt gemiddeld 24% minder energie dan een vriezer met de deur aan de voorzijde. De koude lucht stroomt bij het openen van een deur aan de voorzijde sneller weg.
   
  Besparing per jaar op basis van een gemiddeld verbruik afhankelijk van het type vriezer dat je had/nieuw kiest:  € 73; 331 kWh; 183 kg CO2.

  Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van een spaarlamp van 9 Watt die 46 maanden continu brandt.

Liever samen je vraag oplossen?

Eneco Phone

Bel met

088 - 8 955 955
(je betaalt je gebruikelijke belkosten)

Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 21.00 uur

Vind je antwoord op ons forum

Op het Eneco Forum kun je je vraag eenvoudig voorleggen aan andere klanten en antwoorden lezen op eerdere vragen. Het maakt niet uit of je vraag gaat over je energierekening, zonnepanelen of
Toon® thermostaat. Op het Forum helpen we elkaar.

Bezoek het Forum