Rotterdam
Seizoensopslag Warmte Nesselande
In de lente van 2022 onderzochten we de grondlagen in Nesselande door middel van een boring op het bedrijventerrein Nessepoort om te bepalen of de bodem in Nesselande geschikt is voor de opslag van warmte.
Warmte die in de zomer over is slaan we met deze techniek op om in de winter huizen mee te verwarmen. De levering van warmte wordt daarmee steeds duurzamer.


Uitkomst onderzoek
Van februari tot april 2022 is grondonderzoek gedaan in Nesselande. Omwonenden zijn regelmatig op de hoogte gehouden door middel van briefen en informatiesessies. Tijdens de informatiesessies begin oktober 2022 was nog niet duidelijk hoeveel warmte er na het opslagproces over zou blijven. Inmiddels weten we uit de laatste modelberekeningen dat de onderste kleilaag in de grond van Nessepoort, niet genoeg isolerend vermogen heeft om op deze locatie een seizoensopslag voor warmte te realiseren. Het project gaat daarom niet door.
Waar zijn de werkzaamheden?
De tijdelijk boorlocatie wordt ingericht op het bedrijventerrein Nessepoort aan de Otto van Tussenbroekstraat tegenover het huidige warmtestation van Eneco.

Waar werken we aan en waarom?
Het is onze ambitie om het stadswarmtenet duurzamer te maken. Het tijdelijk opslaan van warmte draagt daar aan bij. In de zomer is er vaak warmte over, omdat er alleen warm water gebruikt wordt en nauwelijks verwarming. Als we die warmte opslaan, kunnen we die in de winter gebruiken om woningen of bedrijven te verwarmen. Zo gaat er nauwelijks warmte verloren en is er altijd een back up aan warmte voor Nesselande beschikbaar.
Lees voor meer informatie ook dit informatiedocument:
Informatiesessies & updates Seizoensopslag Nesselande
Vanaf december 2021 hebben we informatiesessies gehouden over de onderzoeksboringen in Nesselande en omwonenden zijn op de hoogte gehouden door middel van brieven. De presentatie met uitleg over het project, de vragen en antwoorden uit de informatiesessies en de brief met het besluit over het project kun je hieronder terugvinden:
Projectplanning
December 2021 | Vergunning aanvragen boring grondonderzoek |
Januari/Februari 2022 | Plaatsen boorinstallatie |
April 2022 | Informatiemoment, afronden boorwerkzaamheden en verwijderen installatie |
Juni/Juli | Onderzoeksresultaten bekend maken |
November/December 2022 | Besluit over seizoensopslag |
Wat kun je verder verwachten?
- De tijdelijke boorinstallatie is ongeveer 15 meter hoog. Het werkterrein is ca 300 vierkante meter. Na de werkzaamheden blijft alleen een betonnen putbehuizing van 1 bij 1 meter zichtbaar op de boorlocatie;
- De boringen vinden in principe alleen op werkdagen overdag plaats. De werktijden zijn van 7.00 uur tot 17.00 uur. Het kan in uitzonderlijke situaties wenselijk zijn om ook in de nacht of in het weekend te moeten boren. Als dat het geval is, informeren wij je hier apart over;
- Door het gebruik van speciale boortechnieken geeft het boren nauwelijks trillingen. Wat betreft het te verwachten geluid: er is tijdens de boring een aggregaat nodig en voor en na de boring kan de op- en afbouw van materiaal enige geluidoverlast geven. Het verkeer rondom de boorlocatie zal minimaal hinder ondervinden;
- Woningen, bedrijven en winkels blijven altijd bereikbaar;
- Omleidingsroutes en wegafsluitingen worden duidelijk aangegeven met verkeersborden in de wijk;
- Slecht weer of andere omstandigheden, kunnen de werkzaamheden belemmeren. Als er meer tijd nodig is om de werkzaamheden af te ronden, informeren wij je hierover.