Met de tarieven van Eneco zit je goed
Hoe is mijn termijnbedrag opgebouwd?
- Overheidsheffingen en btw43%
- Netbeheerkosten21%
- Eneco36%
Waarom veranderen de variabele leveringstarieven?
Bij Eneco kopen we stroom en gas in op de groothandelsmarkt. Op deze markt komen (groot-)aanbieders en (groot-)afnemers van stroom en gas bij elkaar. De prijs van stroom en gas komt tot stand door vraag en aanbod. Lees verder voor een korte uitleg over de gedaalde tarieven per 1 januari 2021.
Wat betekent dit voor mij?
De daling van de variabele leveringstarieven betekent niet voor iedereen hetzelfde. Wat je op je energierekening ziet, hangt af van je eigen energieverbruik. En van welk type contract je hebt. De ingangsdatum van je contract en het soort contract bepalen je tarief. Zijn de nieuwe tarieven op jou van toepassing? Dan heb je daarover een bericht ontvangen. Heb je geen bericht ontvangen? Dan profiteer je voorlopig nog van je huidige leveringstarieven.
De energiebelasting en ODE per 1 januari 2021
Ook de energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie) hebben invloed op de energierekening. Want bijna de helft van je energiekosten bestaat uit energiebelasting en ODE. Dit zijn overheidsheffingen die je moet betalen voor je verbruikte stroom en gas. Eneco brengt deze heffingen bij je in rekening. En draagt ze daarna af aan de Belastingdienst. Voor elektriciteit verandert er bijna niets in 2021. Het verbruik van aardgas wordt wel hoger belast. Maar je wordt hiervoor gecompenseerd door een gunstigere vermindering energiebelasting. Bij een gemiddeld jaarverbruik (2800 kWh en 1200 m3) verandert er in 2021 bijna niets.