Rotterdam
Overschie
Samen met de gemeente Rotterdam, Woonstad en verschillende aannemers vind je ons de komende maanden in Overschie. Hier legt Eneco een lokaal warmtenet aan en bouwt een warmtestation. Op dit lokale warmtenet sluiten we nieuwbouwwoningen en renovatiepanden aan. Op deze pagina lees je meer over project Overschie.


Wanneer zijn de werkzaamheden?
Startdatum: maandag 4 januari 2021
Einddatum: vrijdag 28 juni 2021
Waar werken we aan?
We werken aan warmte voor 76 nieuwe vrije sector huurwoningen, welke Woonstad bouwt aan de Blijvenburgstraat. Dit project heet: ‘Samen aan de Schie’. De keuze voor warmte in dit project biedt ook mooie kansen voor bestaande woningen in de buurt (de renovatiepanden van Welschen II) om de overgang te maken naar stadswarmte. Eneco legt daarom een lokaal warmtenet aan en bouwt een warmtestation in Overschie.

Wat is de planning?
In oktober 2020 zijn we gestart om de woningen van Welschen II (renovatiepanden) voor te bereiden om over te gaan van gas naar warmte. De werkzaamheden aan het warmtenet staan gepland van maandag 4 januari 2021 tot uiterlijk 1 juni 2021. We verwachten eind januari/begin februari 2021 met de werkzaamheden aan het warmtestation te starten. Deze uitvoering duurt tot juni/juli 2021.
Start aanvraag vergunningen | september 2020 |
Start inpandige werkzaamheden | oktober 2020 |
Start aanleg warmtenet | 4 januari 2021 |
Start werkzaamheden warmtestation | januari/februari 2021 |
Warmtestation en warmtenet gereed | juni/juli 2021 |
Warmtestation Overschie
Het warmtestation Overschie bestaat uit twee centrale gasketels die in een container worden geplaatst. De hele installatie wordt afgeschermd door hekken. De schoorsteen van het station steekt boven de brug uit en komt aan de kant van de brug te staan waar ook het tennispark ligt.
Samen met de gemeente Rotterdam is besloten dat het warmtestation in de wijk wordt gebouwd onder de Spaansebrug. Deze locatie is gekozen omdat het warmtestation op die manier zoveel mogelijk uit het zicht is van woningen en weinig invloed heeft op de omgeving.

Hoe duurzaam is de warmte?
In eerste instantie worden de aan te sluiten woningen verwarmd door de gasketel in het warmtestation. Dat betekent dat de duurzaamheid nu te vergelijken is met het verwarmen via nieuwe en zuinige cv-ketels. Binnen 10 jaar willen we het lokale warmtenet aansluiten op een duurzame warmtebron, zoals het centrale stadswarmtenet van Rotterdam of een nieuwe duurzame warmtebron.
De warmte uit het centrale Rotterdamse stadswarmtenet levert een CO2-besparing op tot 70% ten opzichte van een huidige HR-gasketel.
